AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Хасково

СЪЗДАВАНЕ И ДЕЙНОСТ НА КЛОН ХАСКОВО

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

ОРГАНИЗАЦИЯТА НЯМА НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ
История на създаване на клона в Хасково

В периода 1910-1931 г. в град Хасково са живяли близо 2000 арменци, които са прокудени от Родосто, Бандърма, Адапазар, Биледжик и т.н..
Те са работели предимно в тютюневи заводи и заводи за коприна.. В една сграда в града са се помещавали арменската църква, училище с 167 ученика и детска градина.
Местния клон се създава от Дикран Мардиросян, през декември 1928 г. На събранието присъстват арменското църковно настоятелство, и 8 ожантаг антамнер. На следващия ден под председателството на Саркис Консулян се провежда общо събрание и се избира временно ръководство в следния състав: Саркис Консулян-председател, д-р Ховханес Манукян-секретар и Таквор Гелиболян-касиер. Две години по късно, на 26 януари 1930 г. общото събрание избира ръководство в състав: Саркис Консулян-председател, Саркис Момджиян-секретар, Таквор Гелиболян-касиер и съветници: Хрант Ходдигян и Онник Дадурян.
Клона работи за популяризирне идеите на организацията, които председателят Саркис Консулян е поставил на първо място. През септември 1930 г. той напуска гр. Хасково и на негово място за председател е избран Хрант Ходдигян. Първата театрална група към “Парекордзаган” клон Хасково се създава в началото на 1930 г. За преодоляване на тежката икономическа криза и настъпилата безработица в началото на 1931 г. клонът е подпомогнат от центъра със сума, която се разпределя на 140 безработни арменци в града.
На 15-ти март 1931 г. в залата на детска градина “Ошаган” се провежда изборно събрание на клона и се избира следното ръководство: Х. Ширинян-председател, Л. Сарян-секретар, Н. Маджарян – касиер. Членската маса нараства на 26 души. Клона подпомага и участва в мероприятията на съществуващатата в града спортна организация “Гайц”, организира представления на театралната група, които се посрещат с голямо въодушевление от арменската общност на града.

През декември 1997 год., при посещение в град Хасково, Рупен Чавушян –председател на “парекордзаган” клон Пловдив, Едуард Арсенян –зам.председател и г-жа Аракси Мъгърдичян-член на ръководството, спомагат за създадването на асоцииран клон в гр. Хасково към ,,Парекордзаган” – Пловдив. Членската маса е от 23-ма. Председател е Филип Дерандонян.
Общността в Хасково има клуб и арменска църква.
Създава се съботно арменско училище и младежки тетатрален състав към “Парекордзаган”.
Длъжността Председател на “Парекордзаган” клон Хасково, е заемана през годините от Филип Дерандонян, Таквор Дерандонян и Гаро Хачадурян.
[cincopa A8CAvArRtKec]
През 2010 г. за председател на клон е избрана кандидатура от редиците на младежите клон Хасково, Сърпухи Дерандонян.
От 2012 г. “Парекордзаган” възстанови арменското съботно училище, което в годините 2009-2011 не функционираше, поради недостатъчен брой деца. От м. май 2012 г. то отново отвори врати за 17 деца, на възраст от 5 до 11 години.
Към “Парекордзаган” клон Хасково продължава да функционира младежки театрален състав, който от 2011 г. носи името “проф. Крикор Азарян”.

[cincopa A4BAkDLitSqg]

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %