AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

За Нас

ИДЕЯТА „ПАРЕКОРДЗАГАН“!

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган” – ОАБС( Armenian General Benevolent Union – AGBU )е благотворителна организация, основана през 1906 г. в Кайро, Египет. Днес центърът й е в Ню Йорк.

Идеята на основателите е била подпомагане на арменци по света и съдействие за развитието на старата родина Армения. През 1910 г. клон на “Парекордзаган” се създава в Пловдив. По различно време такива клонове възникват в  различни градове на България и дейността им е била много оживена. Във връзка с решение на Народното събрание през 1946 г. дейността на “Прекордзаган” е прекратена, както и всички други подобни организации в страната.

След демократичните промени през 1989 г. се създадоха благоприятни условия и “Прекордзаган” отново бе регистрирана. Това стана през 1992 г., като пловдивският клон започна активна работа по приоритетните за организацията хуманитарни, културни и образователни програми. Към него бяха асоциирани клоновете от Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Хасково, Сливен и Ямбол.

Днес “Парекордзаган” клон Пловдив заедно с асоциираните клонове ориентира своята дейност към такива институции като църквата, училището и други обществени организации. Подпомагат се ред техни културни или социални инициативи. Всяко лято се организира зелено училище за най-малките. Връзката с младите хора се поддържа чрез голям брой стипендианти на Благотворителния съюз и чрез дейността на Младите Професионалисти – YP към организацията. С помощта на “Парекордзаган” се възстанови дейността на старото читалище “Красирац”, като бе направено дарение – над 200 класически и с библиографска ценност  книги. Подпомогна се и изграждането на мемориала в памет на арменския геноцид  – ХАЧКАР. Издават се годишно две значими заглавия от арменската класическа, съвременна и древна литература и поезия.

От 1995 г. по инициатива на Аракси Мъгърдичян, член на ръководството, седмица преди деня на студентите 8-ми декември, започва да се провежда единствената в България Арменска Студентска вечер, посветена на арменските студенти. През 2012 г. ще се проведе 17-та поред Студентска вечер.

От 2002 г. организира арменско съботно училище, а от 2004 г. провежда ежегодно Зелено училище- детски лагер „Ай, Пен, Ким“.

От 2004 г. започна издаването на месечника „Парекордзагани Цайн”, който е единствен орган на Благотворителния съюз в България.

От м. септември 2011 г. вестник „Парекордзагани Цайн”се отпечатва два пъти месечно.

През 2008 г. под ръковдството на Малвина Манукян създава детска театрална трупа, която днес носи нейното име.

От 1-ви ноември 2012 г. „Парекордзаган“ клон Пловдив финансово обезпечава  поддръжката на единственият арменски информационен уеб сайт в България „Гантех Араратян“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %