24 АПРИЛ В РУСЕ

24 април – тази дата е написана с големи черни букви в историята на арменския народ 다운로드. Всяка година на този ден арменците по всички краища на земята се събират за да почетат паметта на 1,5 млн 삼성 매지션 다운로드. невинни жертви. Направиха го и тази година – за 98-ми път…
Сборният пункт на русенци беше в центъра на града, пред Паметника на свободата в 18.00 ч 다운로드.
Господнята молитва „Отче наш“ изпълниха отец Дирайр, духовен пастир на арменците в гр 다운로드. Русе, отец Минко от Русенската митрополия и отец Валтер от католическата църква.
За трагичните събития през 1915 година и изпитанията на оцелелите арменци през следващите години говори историкът от Регионалния исторически музей – Владислав Атанасов 다운로드. Скаутите рецитираха стихове посветени на събитията.

Бе поднесен венец пред Паметника на свободата за всички жертви паднали за свободата на България 송창식 노래 다운로드.
Последва едноминутно мълчание.
След това говори отец Дирайр. Той самият потомък на спасени от събитията, разказа за тъгата на арменеца, която го следва по целия му земен път hex download. Арменецът помни, почита предците си, уважава семейството си и където и да се намира успява да се впише в заобикалящата го действителност, много да се труди и да заслужи уважението на хората 다운로드.
После всички присъстващи тръгнаха към арменската църква. Траурното шествие бе поведено от тримата отци и скаутите 다운로드. То премина от центъра на града, по главната улица и стигна до арменската църква, в двора на която се намира паметника на жертвите от геноцида 다운로드. Тук духовният пастир на русенските арменци отслужи панихида.

Д-р Бохос Гаржарян прочете Поздравителен Адрес от Председателя на Общинския съвет-Русе, в което бе изразена съпричастността към трагедията на народа ни: „Неописуемата трагедия, която преживя арменския народ пред почти един век, е повод да си припомним колко важна е религиозната, етническата и културна толерантност, се казва в обръщението.Бих искал да подчертая достойното и важно място, което арменската общност винаги е заемала в българското общество и още веднъж да изразя своята солидарност и да отдам почит към, паметта на жертвите на трагичните събития от 1915 г.“
Паметта на жертвите почетоха д-р Андриян Райков-заместник областен управител, председателят на Общинския съвет в Русе, Засл.проф. Васил Пейчев, общинските съветници Бедрос Пехливанян и д-р Ервин Чакърян, представители на политически партии и представител на Генералното консулство на Русия в града ни.
Венци и цветя пред паметника бяха положени от ЦН на ААЦ „Света Богородица“, Народно читалище „Анжела Чакърян“ , Ташнагцутюн и Хай тад, ОАБС „Парекордзаган“, АБД „ХОМ“-клон „Ани“, АФД „Хоменътмен“, местните клонове на БСП, Герб,ВМРО, Атака, пенсионерски клуб „Приста“, Генералното консулство на Русия и много граждани.
Възпоменанието бе организирано от Русенската арменска общност.
Благодарим на всички, станали съпричастни на голямата ни болка.
Люси Кеворкян-Сахакян
снимки: инж. Михран Сахакян

This entry was posted in Русе. Bookmark the permalink.