AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Танцови групи

БАЗАР НА АРМЕНСКАТА КНИГА Културен маратон

0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

На 19 май т.г. в Арменския културен дом в Пловдив се състоя крупно по мащаба си културно събитие. То започна веднага след неделната литургия в храма „Сурп Кеворк” и обедини няколко прояви. В празничния за арменската апостолическа църква ден Хокекалуст Младите професионалисти ( YP ) към Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган”, Пловдив събраха на едно място –  в Културния ни дом, букет от арменски таланти.

Според присъстващите граждани на Пловдив това беше вълнуващ празник, чиято рамка беше базарът на арменската книга, който стартира в 10, 00 часа. В залата на Арменския културен дом бяха разположени щандове с книги и екземпляри на новия брой на вестник „Парекордзагани ЦАЙН” и вестник „Литература и Общество“, издаван във Варна. С всяка закупена книга гостите получаваха подарък още по едно от заглавията, издания на „Парекордзаган“: „Два близки народа, два далечни съседа“ на Хрант Динк или „Целувката, която ти дари ми“ на Нахабед Кучак. Докато посетителите разглеждаха изложените над 20 заглавия, на интерактивен екран се прожектираха арменски видео клипове и късометражни филми, свързани със забележителностите на Армения, обичаите и кулинарните умения, с които страната е прочута в света.

В 12, 30 часа започна творческа среща с писателя от Бургас Гаро Ахчиян и неговата книга „Пет дни, шест вечери до…”. Водещата г-жа Хрипсиме Ерниасян въведе публиката в тематичния кръг на книгата, включваща пътеписи, есета, репортажи от различни точки на света. Тя представи и изключително задълбочената рецензия на поета и публицист от Варна Станислав Пенев, който – макар че не присъстваше в залата – успя с блестящата си художествена критика да постави автора на „Пет дни, шест вечери” в центъра на културната програма.

Гаро Ахчиян прочете страници от книгата си и разказа интересни епизоди от своите пътувания. Отново, както много пъти до сега, пролича умението му да общува непринудено с аудиторията и да печели симпатиите й.

И още един подарък получиха всички в залата – лъчезарното присъствие на певицата Мери Мовсесян-Калудова и нейните изпълнения на песни на арменски, руски и италиански език. Възторжените аплодисменти показаха, че почитателите на Мери в Пловдив станаха повече. Спонтанно думата взе Силва Долмаян, която разказа за връзката си с град Бургас и за непосредствените си чудесни впечатления от гостите ни. В неделната литургия, която се проведе в същия ден в храм „Сурп Кеворк“, водена от Н.В.Б. протпрезвитер Кеворк Хачерян, духовен пастир на пловдивските арменци, участва и Мери Мовсесян-Калудова. Това бе отбелязано в изказването на г-жа Долмаян, а думите й на благодарност за подарените от Мери Калудова прекрасни музикални минути отразиха чувствата и на пловдивската публиката.

Културният маратон в този неделен ден продължи с нашите любимци – ДТТ „Малвина Манукян” с режисьор и ръководител Варта Марукян.  За тази част от публиката, която вече е запозната с новите пиеси в репертоара на трупата, беше удоволствие да чуят и видят още веднъж мъдрата притча „Глупакът”, разказана от Ованес Туманян. А за останалите постановката беше сюрприз. „За първи път виждам такова нещо”, споделяха присъстващи в залата. Някои от тях бяха представители на писателската гилдия в Пловдив. Най-възрастната поетеса в Пловдив Елена Дериманова – член на Дружеството на писателите, поздрави културната инициатива с две свои стихотворения и с едно четиристишие на Севда Севан. А най-известният сред пловдивската общественост поет от арменски произход Хованес Микаелян прочете творби от новата си стихосбирка, издадена по случай 80-годишнината му. Елена Тамамджиева, зам.-председател на дружеството на пловдивските писатели, член на редколегията на вестник „Парекордзагани Цайн“ и на СБЖ, анонсира стихосбирката на почетения председател на Благотворителния съюз Агоп Дайджанян, която е под печат и предстои до месец да бъде издадена от „Парекордзаган“ Пловдив. Тя прочете две от неговите стихотворения, включени в първата му стихосбирка „Смълчано лято“. Така се получи поетичен диалог между творци, обединени от еднакви културни и духовни ценности и потомци на народи със сродна историческа съдба.

Авторски рецитал по свои сатирични стихове изнесе Калин Калинов, поет от Асеновград, известен с острото си перо и артистично присъствие.

Официални гости на събитието бяха Негово Високопреподобие Архимандрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на ААСЦ в България, зам.-председателят на ЦН при храм „Сурп Кеворк“ инж. Апрахам Сарксиян, г-н Рупен Чавушян, председател на „Парекордзаган – Пловдив, членове на Съюза, симпатизанти и гости. Н.В.П. архимандрит Абгар Овакимян поздрави всички присъстващи и се обърна към Гаро Ахчиян, за да отбележи неговият активен принос не само като автор на двете книги „Командировка в ада“ и „Шест дни, пет вечери до…“, но и в посветеността му на арменската апостолическа църква като дългогодишен настоятел на ЦН в град Бургас.

Базарът на книги и артистичните прояви се вписаха успешно в богатата културна програма през месец май в Пловдив. Бяха закупени много издания, даваха се автографи, разменяха се симпатии и обещания за нови подобни изяви.

Това компенсира сравнително оскъдната посещаемост в неделния ден, но и даде утеха, че има ценители на арменската книга и че книжовното ни наследство ще бъде запазено.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %