AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Назар и Артемис Назарян с най- високото отличие на арменската църква: Медал на „Рицар на Свети Ечмиадзин „

0 0
Read Time:4 Minute, 8 Second

На гала вечер в хотел „Плаза“ в Ню Йорк Всеарменския Католикос Карекин II награди Назар и Артемис Назарян за дългогодишната им благотворителност и филантропия

На 10 май т.г. близо 400 души присъстваха на гала банкет в известния хотел в Ню Йорк „Плаза“, за да засвидетелстват почит към сем. Назарян и Католикоса на всички арменци, Негово светейшество Карекин II, който лично връчи на заслужилата двойка най-високото отличие на арменската църква: медала на „Рицар на Светия Ечмиадзин „.
„Има хора, които дават с радост, и тази радост е тяхната награда.“ Тези пророчески думи на легендарния поет Халил Джубран най-точно отразяват целия живот на г-н и г-жа Назар и Артемис Назарян.
Събитието бе спонсорирано от източната епархия на Арменската църква на Америка под егидата на предстоятелят на епархията Каджах Барсамян и Общоарменски благотворителен съюз, с председател Бердж Сетракян.
Сред официалните лица, които посетиха събитието бяха архиерейския наместник във Вашингтон, Н.В.П. архиепископ Викен Айказян, зам.министър-председателя на Армения Армен Геворгян, директорът на Съветът за сигурност в ООН д-р Мовсес Абелян, посланикът на Армения в САЩ Татул Маркарян, посланикът на Армения в ООН Гарен Назарян и съпредседателят на арменците в Кавказ в американската Камара на представителите конгресменът Франк Палоне.
В прочувствен поздрав към родителите си, Сета Назарян Албрехт сподели уроците, които тя и нейният брат Левон са научил от родителите си през годините.

От баща си, Назар, Сета помни, че „Нашият фокус не е върху нас, а върху нуждите на другите.“
Сина им, д-р Левон Назарян, виден рентгенолог и академик, представи на мултимедия хумористични и затрогващи епизоди от възпитанието му. Той припомни, че Артемис е счетоводител по образование, а също и активист, добър разказвач, историкът в семейство, фен на бейзбола и изкусна плетачка, която е предоставила бебешки одеяла за всички арменци от диаспората. Със синовна обич, д-р Назарян описа майка си като „доверчива и щедра; филантроп, покровител на изкуствата, която се е грижила за съпруг, майка и баба. Той разказа също и спомен за баща му, по време на пътуването им до Армения, по време на което той открил баща си отново, тъй като сам е станал свидетел как Назар помага за изграждането на свободна и достойна арменска република.
Назар и Артемис Назарян са показали заедно непоколебимия си ангажимент към арменските общности по света. Сред техните безбройни актове на доброта, под егидата на AGBU са началното училище към в Бейрут „Левон Г. Назарян“; фонд „Левон и Сатеник Назарян“; сградата „Нубар Назарян“, жилища към арменското посолство в Бейрут; предучилищната сграда „ Артемис Назарян“ в Canoga Park, Калифорния; Центъра за радиология към ереванския държавен медицински университет „Левон и Клаудия Назарян“ и новия център на AGBU, който е в процес на изграждане в Армения. Допълнителни бенефициенти на тяхната щедрост са програмата Летен стаж в Ереван, лагер на „Нубар“, и безброй академични стипендии.
С извършените през целият им живот добри дела, щедрите благодетели на арменската църква Назар и Артемис потвърдиха, че арменските християнски добродетели като любов, лоялност и преданост формират верността ти към Светия Ечмиадзин. Те се ангажираха с финансиране строителството на канцеларията, в която се помещават административните служби и секретариата на католикосата. В навечерието на 1700-ната годишнина от приемането на християнството като официална религия на Армения те спонсорираха изграждането на Параклиса „Дъртад“ в катедралата на „Свети Григорий Просветител“ в Ереван. На гостите бе припомнено, че Назар е бил един от кръстниците на Катедралата „Св. Вартан“ в Ню Йорк и съпредседател на комитета към църквата „Св. Тома“. Винаги е подкрепял големи проекти на Източната епархия, включително арменската духовна семинария „Нерсес“ .
Председателят на AGBU Бердж Сетракян, отдаде почитта си към семейството (съпругата му Вера е племенница на Назар), говори за семейният им дух, закрилата в семейството. „Те даряват със смирение и достойнство“, каза г-н Сетракян. Те са герои и модели за подражание, които символизират най-добрите черти на основателите на „Парекордзаган“ (AGBU) Познавам много малко хора, които се грижат толкова много за AGBU, арменската църква и арменския народ. Семайството следва всички наши проекти и инициативи в тясно сътрудничество, като гарантира продължаването на дейността и успехите ни. “
Вицепремиера на Армения Армен Геворгян прочетете от името президента Серж Саркисян поздравление с думи на признателност и благодарност за приноса на дарителите към Армения.
С музикални паузи се включваше струнен квартет играе „Комитас“
Католикоса на всички арменци, Негово Светейшество Карекин II изрази удоволствието си от присъствието на този щастлив повод. „Назарян илюстрират арменските съкровища, с които пазят семейството, нацията и църквата. Артемис е катализатор за големите дарения, а Назар на вноските, той също е отговорен за възпитанието на семейството си. Знаем, че децата им ще продължат делата на родителите си. Думите на Назар, че той ще продължи помощта си за Армения по всякакъв начин, са вградени в душата ми. Нека Божиите благословии винаги да озаряват семейство Назарян за да могат да продължат службата си към милата ни Армения“
„Тази вечер е една от най-запомнящите се събития от нашия живот“, каза Артемис. „Беше чест да бъдем с нашите приятели и роднини, тук, на това незабравимо събитие“, каза тя с вълнение.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %