AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни" Дейности

Вълнуваща среща в Русе – ВИС „Еребуни“ и ВИС „Аракс“ на една сцена!

0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

На 8 ми юни 2013 г. се състоя концерт на ВИС „Еребуни“ в град Русе.

По покана на „Парекордзаган“ Русе,  подготвяният от месеци концерт  се оказа  един вдъхновяващ и изключително щастлив ден, както за пловдивчани така и за русенци.

Групата бе посрещната от д-р Бохос Гаржарян, председател на Благотворителния съюз в Русе и след експедитивното настаняване в хотела, оркестрантите се оправиха към залата на Военния клуб, където апаратурата бе подредена и час по-късно започна техническата репетиция.

Концерта започна в определения час и въпреки обилния дъжд, който се изля непосредствено преди концерта, залата бе пълна с емоционално заредена публика.

 

Филмът за живота на „Еребуни“ , който бе прожектиран в началото на концерта, потопи присъстващите в неизменните епизоди съпътстващи концерти, турнета, репетиции. Един след друг следваха кадри, обхващащи годините, които бяха изпълнени с постижения и реализирани мечти, създаде настроение и открехна задсценичния живот на групата .

Солистите Симона Пачаджян, Таки Мелконян, Верджиния Вичева и Хари Шишманян подариха на публиката с пламенност и вълнение целия си талант на артисти и певци и получиха в замяна спонтанни ръкопляскания, които избухваха още преди финала на песните. Те дълго звучаха и след последната песен. Музикантите Михран Бъздикян, Ани Гелгелян, Ардаш Ерниасян – ръководител, Пламен Манафски, Агоп Караохлуян и Рупен Топчиян, придадоха на всяка песен изключителен саунд, отскоро обогатен с бозуки и акустични ефекти.

Въпреки огромния си 40-годишен опит всеки изпълнител изживяваше по своему вълнение. Русенската публика винаги е била най-точния ни коректив. Нейният усет към арменската музика датира още от началото на миналия век. През изминалите години общността е създала мандолинен оркестър (1906), естрадна група „Аракс“ (1970) и след 20-годишна пауза децата на  „Аракс“ възродиха традицията и благодарение на родолюбивия син на арменската общност Манук Манукян, днес те имат най-добрата апаратура сред самодейните колективи в България.

Да сподели това радостно събитие в Русе пристигна и председателят на  „Парекордзаган“ клон Пловдив Рупен Чавушян. Преди две години, когато още се обсъждаше възстановяването на  група „Аракс“, г-н Чавушян безрезервно подкрепи идеята и изрази готовността на пловдивското ръководство да се отзове финансово, както и да насърчи творческите им изяви в страната.

Трогателните думи на председателя на „Парекордзаган“ клон Русе след концерта и огромната кошница с цветя, които той поднесе, бяха насочени към всички изпълнители и техния принос към утвърдената слава на „Еребуни“. Всеки един от тях е приел с голяма отговорност ангажимента си към групата и това се предава в семействата ни, които са приели това като неотменима обвързаност.

След концерта всички се отправиха към Арменския дом, където ни очакваше голямата изненада на вечерта – новата група  „Аракс“. Изненадани от огромната подготовка на домакините, личната ангажираност на председателя д-р Бохос Гаржарян, красивите афиши, грижливото и внимателно отношение на всички арменци, група „Еребуни“ се почувства сред истински приятели!

В очакване на първото представяне на естрадния състав с най-вечното име „Аракс“ изслушахме с внимание историята на създаването й, разказана от д-р Гаржарян.

Дълбоко ни развълнува и обръщението на Н.В.П. архимадрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на ААСЦБ, който за първи път присъстваше на самостоятелен концерт на ВИС „Еребуни“ и на премиерата на новата формация „Аракс“-Русе. Затрогващите думи на Негово Високопреподобие бяха насочени към чувствата, които отключи в слушателите концерта на „Еребуни“, за хубавите взаимоотношения, които се пораждат в такава среда – сред родолюбци, и хора посветени на арменското изкуство.

Когато група „Аракс“ се качиха на сцената и засвириха пламенно, залата на Арменския дом, в която бяха бивши членове на русенската група и гости, избухна в бурни ръкопляскания. Това бе неочаквано приятно и вдъхновено изпълнение. Следваха популярни арменски песни, евъргрийни, рокендроли и български песни. Слушахме захласнати и се питахме –  Къде се криехте досега? Колегите ни от групата заслужават най-високата оценка за постигнатото след една година труд и репетиции. За да бъде осенен пътя им с успех, членовете на „Еребуни“ подариха на младата група от Русе икона на Богородица, на гърба на която всеки написа свое пожелание. А после всички добре си посвирихме на сцената – Заедно!

Благодарим от все сърце на „Парекордзаган“ Русе, на председателя на АЦН при храм Сурп Аствадзадзин“ Ервин Чакърян, на водещата Величка Бохосян  и на всички, които бяха неотлъчно посветени на този вълнуващ ден за незабравимите часове, които ни подариха. На група „Аракс“ пожелаваме успешна творческа година и нека новата летопис на групата бъде белязана с много успех на всички сцени в България и чужбина. Това, на което бяхме свидетели – първото представяне на групата в Арменския клуб след концерта ни, дава основание за много повече!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %