Пощенски картички за Арменския геноцид шокират Европа

В края на XIX и началото на XX в. много европейски фабрики за шоколад често слагали колекционерски картички в опакованите продукти. Те можели да бъдат природни, с образи на диви животни, владетели от миналото, исторически документи или просто реклама. Хората очаквали да си купят нова кутия с бонбони или шоколад, за да попълнят своята колекция.

През 1898 г. , шоколадовата фабрика « Chocolaterie d’ Aiguebelle » към манастира на Ла Трап и обществото «Тапиока де l’ Etoile» решили да разпространят със своите продукции серия от 14 пощенски картички, които да разказват за избиването на арменци в Османската империя през 1895 – 96 г . На Световното изложение в Париж, шокирайки европейските публични фигури, те са отличени със златен медал. Преди 2012 г. Музей – институтът на Арменския геноцид в Ереван е купил на търг една от колекциите на тези картички.

mda mda (13) mda (12) mda (11) mda (10) mda (9) mda (8) mda (7) mda (6) mda (5) mda (4) mda (3) mda (2) mda (1)

 

Картичките показват не само, че арменските кланета са извършени от турци и кюрди мюсюлмани , но и зверствата им с гръцките граждани от о. Ираклион ( Крит ) и християнски религиозни служители.
Преследваните от турците арменци се хвърлят в морето, за да достигнат руския кораб.