AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

100 Години Арменски Геноцид

Пощенски картички за Арменския геноцид шокират Европа

0 0
Read Time:53 Second

В края на XIX и началото на XX в. много европейски фабрики за шоколад често слагали колекционерски картички в опакованите продукти. Те можели да бъдат природни, с образи на диви животни, владетели от миналото, исторически документи или просто реклама. Хората очаквали да си купят нова кутия с бонбони или шоколад, за да попълнят своята колекция.

През 1898 г. , шоколадовата фабрика « Chocolaterie d’ Aiguebelle » към манастира на Ла Трап и обществото «Тапиока де l’ Etoile» решили да разпространят със своите продукции серия от 14 пощенски картички, които да разказват за избиването на арменци в Османската империя през 1895 – 96 г . На Световното изложение в Париж, шокирайки европейските публични фигури, те са отличени със златен медал. Преди 2012 г. Музей – институтът на Арменския геноцид в Ереван е купил на търг една от колекциите на тези картички.

Картичките показват не само, че арменските кланета са извършени от турци и кюрди мюсюлмани , но и зверствата им с гръцките граждани от о. Ираклион ( Крит ) и християнски религиозни служители.
Преследваните от турците арменци се хвърлят в морето, за да достигнат руския кораб.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %