AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

МАЛГАРА: ПРЕРАЗКАЗАНИ СПОМЕНИ В ХАСКОВО

0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Само написаното не е подвластно на времето
Уилям Сароян
4 октомври 2014 г., събота , за сънародниците ни от Хасково бе богат на събития ден. Арменското неделно училище в Хасково за пореден път отвори врати. Сутринта, със засмени лица, децата от съботното училище, празнично пременени, изпълниха заедно с родителите си двора на Арменския комплекс. Не след дълго, от Пловдив пристигнаха и очакваните официални гости – Н.В.Б. Архиерейският наместник на Арменската епархия в България и духовен пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк“ – отец Храч Мурадян, Председателят на „Парекордзаган“ – клон Пловдив – Рупен Чавушян и инж. Саркис Гарабдеян, член на пловдивското Арменско църковно настоятелство.
Откриването бе обявено за 10,00 часа. В точния час класната стая беше готова да посрещне своите ученици. На всеки чин ги очакваше изненада – нова елегантна кутия за ученически принадлежности. Откриването стартира в църквата, където учениците, учителят и гостите присъстваха на молитвата на отец Храч, с която децата бяха благословени за здраве, успехи и послушание. Всички изпяха Хайр Мер и целунаха кръста. След това влязоха в учебната стая, настаниха се на чиновете и бяха поздравени от председателя на НЧ Арарат 2001 г-жа Мари Пандулева, която подари на всички деца значка с арменската азбука и им пожела през настоящата 2014-2015 година да научат цялата азбука и много думи, с които да могат спокойно да разговарят на арменски език. Поздравления към децата отправи и г-н Филип Дерандонян, който за втора поредна година ще бъде учител в Хасковското арменско училище. Г-н Михран Карекинян – председател на Църковното настоятелство при ААПЦ „Сурп Степанос“ поздрави учениците и им пожела през настоящата учебна всички да научат Хайр Мер, да бъдат прилежни и добри ученици и всички да се гордеем с тях.Изминалата учебна година приключи с девет деца, а през новата 2014-2015 г. броят им ще е 11. Събирането на децата всяка неделя означава много за цялата арменска общност в гр. Хасково. Децата са нашето бъдеще! С тях е свързана нашата надежда, че и в бъдеще те ще продължат и затвърдят това, което е постигнато с дейността на арменските организации в града на Богородица – да бъдем заедно, да пазим арменското, да се гордеем, че сме арменци.

След като емоциите поутихнаха и децата разопаковаха подаръците си, в Арменския клуб бе представена книгата „Малгара. Летопис за живота арменците 1610-1922“.
За историята на арменците в земите на днешна Турция разказа с удивителната точност съставителят Харутюн Чалгъджиян. Фактологията беше много полезна за слушателите, а характерните черти на малгарци, на които се спря г-н Чалгъджиян, хвърлиха светлина върху топиката на арменския бит, патриархалния им живот и забележителните следи, които са оставили на поколенията. Г-н Чалгъджиян скромно отбеляза, че голяма част от съдържанието на книга всъщност е превод от книгата на Вартан Хошикян „Малгара и хай кахутъ“ (Арменската общност в Малгара), издадена през 1943 г. в България. Той не спомена за големия си труд да открие и други източници, които превежда, подрежда и поднася с настоящото издание в една оформена летопис.
Хрипсиме Ерниасян разказа за връзката си с книгата и причините, които са породили нейното участие в съставянето й. Книгата предава обичаите, навиците, занаятите и взаимоотношенията между живеещите арменци с другите етноси в Малгара, но може да се да се експонира огледално и за другите градове, в земите на Западна Армения, населявани с компактно арменско население – като Родосто, Адапазар, Измир, Коня, Ван, Чорлу и др.
Тя разказа за съществуващите персонажи, които са отразени в раздел „Шарен свят“ и показват пъстротата от характери, особеностите на нравите и сподели, че в много откъси тези редове ще предизвикат неусетно усмивка в читателя. Спря се на молитвите и поверията, които са предадени от краеведа малгарец – Вартан Харутюнян.
Представянето на книгата бе придружено с мултимедийна прожекция на снимков материал, предоставен от архивите на потомци на малгарци.
Председателят на „Парекордзаган“ – клон Пловдив г-н Рупен Чавушян заяви, че е готов да подкрепи всяко издание, което ще остави на поколенията подобна памет за нашето минало, каквато е книгата за Малгара .
В заключение, водещата Сърпухи Дерандонян, даде думата на Н.Б. отец Храч Мурадян, който поздрави съставителите на книгата за решението да оставят писмени следи за тази голяма колония и подчерта колко голямо значение има да познаваме миналото си.
Събитието бе организирано от Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Степаннос“, Арменска общност, „Парекордзаган“ и читалище „Арарат“.
Книгата „Малгара. Летопис за живота арменците 1610-1922“ ще бъде представена в Пловдив на 1 ноември 2014 г. от 16:30 ч. в салона на Арменския културен дом, ул. „Турист“ 2, Старият град
ПЦ

Читалище „Арарат 2001” започва нова инициатива – „ХОСИНГ ХАЙРЕН“. Всеки вторник от 18.00 часа в Арменски клуб в Хасково ще се събират всички желаещи да си опреснят, обогатят или да се научат да разговарят на арменски език. Единственото изискване ще е да се говори на арменски. Всички желаещи могат да се включат в новата инициатива.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %