AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Издателска Дейност НОВИНИ

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НОВА КНИГА: ЗАБЕЛ ЕСАЯН „СРЕД РАЗВАЛИНИТЕ“

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

В НАЛИЧНОСТ: Да (В редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“; бул.“Източен“ 80, офис 101, Пловдив 4018; ; тел. 032/262396; e-mail: agbu.voice@gmail.com; доставка и чрез куриер за сметка на получателя)

АВТОР: ЗАБЕЛ ЕСАЯН

ЗАГЛАВИЕ:  „СРЕД РАЗВАЛИНИТЕ“  

ЖАНР: Документален разказ на очевидец

Изд. 2015 г.

ПРЕВОД ОТ АРМЕНСКИ: Агоп Орманджиян

ISBN:978-619-90118-6-7

KORICA_Zabel_Esayan copy

Издателство „Парекордзаган“ клон Пловдив посвещава издаването на книгата „Сред развалините“ на 100-годишнината от Арменския геноцид.

В книгата са използвани снимки, предоставени на издателя от Музея на Геноцида в Ереван, Армения, както и от издателство „Араз“ от Истанбул.

„Сред развалините”  е книга-шедьовър на арменската литература, едно от най-ярките и разтърсващи човешкото съзнание и съвест произведение на изтъкнатата арменска писателка Забел Есаян. Това е документален, осъждащ разказ за последиците от турския погром над беззащитното мирно арменско население на Киликия, видяно и осъдено от писателката. С една дума, прелюдия на по-късния геноцид, осъществен от същите младотурци в 1915 – 1923 г. над арменците в Турция, чиято жертва станаха милион и половина граждани.

Забел Есаян, заедно с още няколко интелектуалци и общественици е включена във втората делегация на Арменската патриаршия в Константинопол. Целта е била да установят истината за погромите в Киликия и да помогнат морално и материално пострадалото бедстващо население. Есаян е свидетелка на разорените градове и села, пожарищата, грабежите и жестоката трагедия на безпризорните хора, станали жертва на безпощадния човеконенавистнически турски ятаган. През 1895 г. фанатизирани мюсулмани в Османска Турция, противопоставящи се на султан Абдул Хамид ІІ, го упрекнаха, че толерира християните и по-специално арменците, защото майка му е потурчена арменска християнка.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %