Лагер „Хай Лер“ Пловдив, Банско 2015 г. приключи своята мисия успешно

В прекрасната Пирин планина децата от летния лагер на ОАБС „Парекордзаган” ­ „Хай Лер“ Пловдив 2015 година, за пореден път се почувстваха като част от голямото семейство на арменската общност,
откриха в себе си неподозирани таланти, обогатиха общата си култура, развиха артистичните си умения и създадоха нови приятелства. 62 деца от различни градове на България: Свиленград, Плевен, София,Хасково, Стара Загора и Пловдив, както и гостите ни от Москва и Лондон: 15-­годишният Степан и 6-­годишният Мелик реализираха на максимум 7-­дневната програма, създадена в унисон с образователните цели, които ОАБС „Парекордзаган” развива в световен мащаб. Тази година в организацията и провеждането на лагера се включиха като аниматори трима 15- ­годишни младежи, които от 10 години са участници във всички дейности на Съботното училище на „Парекордзаган” клон Пловдив: Сара Сариян, Агоп Кочиян и Давид Гарабедян. Всеки един от тях имаше точно определени задачи, в
изпълнението, на които показаха завиден организационен и интелектуален потенциал.

Програмата на лагера бе структурирана в следните направления: Арт занимания, Тематични вечери, Планински походи, Спортна олимпиада и ежедневна сутрешна гимнастика, Вероучение, Викторина, игри и посещение на културно­историческите обекти в град Банско. Арт заниманията бяха подготвени от г­жа Мая Бойкова, г­жа Вартуи Гарабедян и Давид Гарабедян. Под тяхно ръководство децата изработиха декорите и костюмите за етюдите, които представиха във Вечерта на театралното изкуство. 19 деца на възраст от 5 до 9 години се изявиха с етюд по приказката на Андерсен „Цветята на малката
Ида”, а 10 от младежите представиха етюди на арменски, български език и хумористичен вариант по класическата творба на Шекспир „Ромео и Жулиета”. В часовете по Атр занимания децата изработиха бижута, изкуствени цветя, кукли от платове, дарени от г­жа Мари Арутюнян и фигурки от станиол, по идея на Давид Гарабедян. С много въображение децата зарадваха с ръчно изработени подаръци своите 5­ма приятели, които празнуваха рожденните си дни. Сценарият за етюда по приказката на Андерсен бе дело на 15­годишната Божидара Николова, а етюдите на по­големите бяха режисирани от г­жа Евелина Николова, ръководител на театралната школа „Малвина Манукян” към Съботното училище на „Парекордзаган” Пловдив.

Музикалното озвучение на етюдите бе в изпълнение на 14­годишния музикант Гарабед Казазян. Планинските походи и маршрути се реализираха под ръководството на уникалният планински водач, известният алпинист г­н Ахарон Кочиян. От него децата получиха поредните безценни уроци по оцеляване в планината, опознаване на природните феномени в Пирин планина, скаутски умения и пример за силата на човешката воля. Още първият ден, по време на 6­часов преход, всичките 80 деца, ръководители и родители се изкачиха до езерата „Рибното езеро” и „Окото”. На следващият ден, само за 4 часа, по­големите стигнаха до Муратовото езеро. За съжаление атмосферните условия попречиха да покорим и връх Вихрен.

За часа по Вероучение от Пловдив пристигна нашият духовен водач отец Храч Мурадян. Разговорът му с децата бе интересен и много поучителен.
Спортната олимпиада се проведе в следните дисциплини :лека атлетика­ щафета, волейбол, футбол, стрелба с лък и плуване. Златни медали в отделните дисциплини получиха победителите: Габриел Чамурджиян, Виктория Ованнисян, Алекс Папазян, Доник Бояджиян, Степан Трдагян, Александър Делчев, Агоп Кочиян, Наско Делчев и Ахарон Кочиян.

Незабравими ще останат Вечерта на приятелството, Карнавалът, Стрелбата с лък, Вечерта на таланта, Дискотеката и филмите за безгранично смелите хора. Лагерните емоции завършиха с посещение на Църквата в град Банско, домът музей на Никола Вапцаров и на Неофит Рилски, Веляновата къща и паметникът на Яворов.

Изказвам благодарност на проф. д­р Хюсник Бояджиян и д­р Ани Сариян, които се грижиха всеотдайно за здравето на децата.
Вержиния Гарабедян, организатор и отговорник на лагер ХайЛер 2015

This entry was posted in Съботно Училище. Bookmark the permalink.