КОНЦЕРТ НА ВИС „ЕРЕБУНИ“ В ШУМЕН

Erebuni_6umenНа 28 май т.г.,  по повод денят на Независимостта на Армения, ВИС „Еребуни“ към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив гостуваше на сънародниците ни в град Шумен. Поканата бе отправена от Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Аствадзадзин“. Концертът, който се проведе в залата на читалище „Добри Войников“ бе посветен и на 110 години от създаването на „Парекордзаган“.

Топлото посрещане и създадените условия бяха прелюдия към приповдигнатото настроение на изпълнителите.

Солистите Мери Мовсесян – Калудова, Такухи Везирян, Марина Спасова, Хари Шишманян и Хованес Караохлуян отговориха на тази сърдечност като предадоха на публиката цялата си  любов към музиката, а тя реагираше на всяка виртуозната орнаментика, която оркестъра или солистите технично използваха по време на своите изпълнения.

Славата на група „Еребуни“ от години има своя отзвук в България и чужбина, поради което концертният им живот е много активен. Като единствен по рода си в България и Европа ВИС „Еребуни“ носи посланието на своя създател – Агоп Дайджанян вече 45 години: да съхранява арменската песен и да поддържа арменската идентичност чрез музикалните ни традиции.

Всеки един  от музикантите и солистите в групата носи това послание в сърцето си, с романтизма на красивите текстове, написани от народа ни или от талантливите арменски поети. А когато публиката има нагласата да възприема чрез музиката това духовно наследство тогава сливането е взаимно и силно. Това постигнаха  солистите Мери, Таки, Марина, Хари и Хованес. Въпреки че запазиха своята индивидуалност: Мери със стил и естетика, Таки с неустоима чаровност, Марина с нежност, Хари с темперамент, а Хованес с младежка експлозия, те събраха в красив букет песните на групата и заедно го подариха на публиката ни в Шумен.

С песента „Дзахигнер“ (Цветя) в изпълнение на Мери Мовсесян – Калудова бе почетена паметта на загиналите в защита на Арцах арменски войници, предхождана от едноминутно мълчание. А инструменталната пиеса „Серенада“ по музика на Арно Бабаджанян, със солист на ел. пианото – Ани Гелгелян, достави истинска наслада на ценителите.

Град Шумен е известен от миналото със своите самодейни колективи, които са достигнали до  професионално ниво. Техните аплауси ни подсказваха изтънченият им усет към изкуството във всяка негова форма. Общността е имала и има своите големи дарования в областта на изобразителното, танцовото, музикалното и хорово изкуство, което продължава и до днес. Затова не беше изненада за нас, че спонтанните им аплодисменти подчертаваха техния усет към виртуозните откъси от представените песни.

Вечерта завърши в задушевната атмосфера, отново създадена от нашите домакини, а концертът продължи извън „протоколната“ програма, по време на която всички пяха и се забавляваха.

Група „Еребуни“ благодари на г-н Шалджиян, Председател на АЦН в Шумен и на г-н Гарабед Гарабедян, член на Настоятелството, за тяхното родолюбие, посветеност и усилия да запазят нашето арменско късче земя, без значение къде е тя – в Пловдив или в Шумен.