AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

AGBU Plovdiv: ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

На 7 октомври т.г. в Пловдив започнаха часовете в Арменското съботно училище към „Парекордзаган“ клон Пловдив

Като първи ден, преподавателката им арх. Алвард Бадваганян и Инеса Геворкян, студентка в ПУ и сътрудник към Съботното училище бяха подготвили забавни, свързани с образованието предизвикателства, които самите ученици да представят.

Тази възможност им бе предоставена благодарение на учебниците и помагалата, които Министерството на Диаспората на Армения изпраща всяка година по искане на ръководството на Благотворителния съюз в Пловдив. Сред тях бяха CD с интересни интерактивни образователни слайдове чрез картинки и музика.

Инеса подготви за по-малките забавната игра „Азбука“. Тя е създадена за начинаещи малчугани, които за първи път виждат арменските букви и чуват арменска реч. С тази интерактивна игра, която протича като приказка, всяка арменска буква говори и се движи… Забавно нали?

Освен учебните помагала от Армения, по-големите ще имат възможност да продължат своето обучение чрез Арменския виртуален колеж (AVC), по който вече за четвърта година се учим в Съботното ни училище. Предимството на онлайн обучението е, че всяка следваща година децата преминават на по-горно ниво и въпреки разликата във възрастта им и натрупани знания те могат да се занимават с AVC без да си пречат или повтарят наученото преди.

Досегашната ни практика с AVC сочи, че този метод, освен, че е изключително благоприятен за напредъка на децата, които са на различна възраст, но и поддържа интереса им върху обучението на майчин език. Забавното приложение, което всеки може да си свали от App Store или Google Play – Gus on The Go (Western Armenian), познатото бухалче, което ръководството на “Парекордзаган“ подари миналата учебна година на всяко дете за техните смартфони също е подходяща форма за обучение. А електронната книга на Арменския виртуален колеж „Изследвай Ереван“ е нов образователно-изследователски метод, чрез който „Парекордзаган“ продължава възходящото развитие на Образователната си програма в крак с модерните технологии.

Паралелно с часовете по арменски език започнаха и репетициите на детската танцова група към “Парекордзаган” клон Пловдив – “Астхигнер”, с ръководител Ажела Везирян-Начева. Първото им участие тази есен, за което те ще се подготвят, е “Фестивалът на етносите”, който ще се проведе през м. ноермври т.г. в град Стара Загора.

Ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив планира също за децата от Съботното училище часове по рисуване на арменска тематика, екскурзия, пролетен пикник – „Да си направим „хоровац“ и други мероприятия.

Следващата стъпка, когато достигнат нужната възраст, ще бъде участието им в програмите на “Парекордзаган” и Министерството на Диаспората в Армения, както порасналите възпитаници на Арменското съботно учлище в Пловдив – Сара Сарян на скаутския лагер в Дилижан, Армения(2014 г.), Давид Гарабедян и Гаро Казасян, които участваха в “Ари дун” (2016 г.) и Ерика Алтунян, която бе част от програмата  “Открий Армения” (2017 г.).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %