Танцовите групи на „Парекордзаган“ – Пловдив на Народен събор Пловдив 2020

В духа на българските традиции на 19 и 20 септември 2020 г., в парк „Лаута“ в гр. Пловдив се проведе за пети пореден път „Народен събор Пловдив“.

Един от най-големите фолклорни фестивали в България – „Народен събор Пловдив“ тази година отвори своите граници и за първи път през двата дена на събитието, на една от трите сцени, звуча автентичен арменски фолклор.

Наред с близо 400 участници от български фолклорни групи от цяла България: оркестри, училищни и читалищни групи, хорове и самодейци, танцовите групи на ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив – „Йеразанк“ и „Нърени“ представиха арменски танци и подчертано повлияха на колоритния събор и въздействието му върху публиката.

„Щастливи сме, че можем да представим културното наследство на един от най-старите етноси в града, казаха пред медии организаторите на Събора. Народен събор Пловдив се организира от фирма „Ясмина“ ЕООД, с подкрепата на Община Пловдив, Район Тракия.

Арменският танц възниква в предхристиянския период, когато езичеството все още е царувало в историческа Армения. Танцът е бил едно от най-ярките естетически средства, с които може да се опише характера на арменския народ. От момента на своето възникване той изразява живота, мисленето и отношението на хората към живота и природата. Той се е предавал от поколение на поколение и претърпява определени промени, но все пак запазва своите основни структурни и музикални характеристики.

На 19 септември т.г. младежката танцова група „Йеразанк“, с участието и на младежи от „Парекордзаган“ – Хасково, изпълниха танца Сардарабад и представиха новият си дебютен танц Арцах (легендарния „Перт бар“), кулминацията на който е вдигане на двуетажна кула от танцьори.

Ключовата посока в изучаването и разбирането на арменските танци е костюмът. Той е отделна култура, която служи като втора мелодия по време на танца и е важен компонент на националния танц. Новите костюми на танцовите ни групи, с пъстри национални мотиви принадлежат именно към поставените от худ. ръководител Анжела Везирян – Начева, танци. Те отразяват предадената традиция да се съчетава костюм-етнографски район-ритъм -хореография.

Танцовата група „Нърени“ представиха премиерния си дует „Гьозал“ в изпълнение на солистите Aнжела Везирян-Начева и Силвия Гелгелян. А момичетата от „Йеразанк“ представиха нов прочит на танца „Мокац Харснер“ (Булките от Мокац)

На втория ден от Събора  дамския Танцов състав „Нърени“  избраха от своя репертоар един от най-представителните танца  „Муш“, дуетното изпълнение на Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян – „Хин Файтон“, а младежкият танцов състав „Йеразанк“ представиха „Мъшо Ахчиг“.

Силен финал групите поставиха с  общия „Азкакраган бар“ (Народен Танц).
Това свое първо и успешно участие танцовите групи на „Парекордзаган“ – Пловдив посветиха на 21 септември – Ден на независимостта на Армения.

Хрипсиме Ерниасян

This entry was posted in Танцови групи. Bookmark the permalink.