AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Западът да признае независимостта на Нагорни Карабах, по примера на Косово

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Майкъл Рубин

Въоръженият конфликт между Азербайджан и Армения, заради непризнатия Нагорни Карабах вече отне много животи. За да спрат конфликта, САЩ не е необходимо да разчитат на ОССЕ или Минската група, но трябва да признаят независимостта на Карабах, по примера на Косово.

До това заключение стигна Майкъл Рубин (на снимката), автор на статия, публикувана в американското издание на The National Interest.

Както Рубин пише, стратегията на САЩ е объркана, но дори в деня, в който започна военният конфликт в Нагорни Карабах, Държавният департамент на САЩ публикува изявление, в което предупреди трети страни да не участват в конфликта. Това обаче беше пренебрегнато от Азербайджан, който с благодарност получи помощта на Турция.

Според автора, Нагорни Карабах е бил исторически обитаван от арменци, но през 1923 г. Йосиф Сталин предава този регион на Азербайджан. След разпадането на Съветския съюз и независимостта на Армения и Азербайджан, САЩ решиха да продължат стратегията на Сталин и да подкрепят Баку в конфронтацията между страните.

През 1992 г. обаче Конгресът на САЩ прие Закона за подкрепа на свободата, член 907, който забранява на САЩ да помага на Азербайджан. Тази забрана продължи до 2001 г. и беше отменена, въпреки факта, че в Азербайджан управлява диктатура. Въпросът е, че Баку демонстративно се противопостави на Иран, подкрепяйки Израел, който беше в ръцете на САЩ. В Армения също имаше диктатура, но тя беше проруска.

Сега всичко се промени. През 2018 г. Армения свали диктатурата и се обърна към демокрация. Няма проблеми с ориентацията на Ереван към Русия, тъй като САЩ нямат задачата да развиват прозападни възгледи в Армения, пише Рубин. Но в Азербайджан диктатурата само се засили. Алиев разреши избухването на вътрешни конфликти, като използва етнически конфликти и чужда агресия.

Белият дом може да въведе отново член 907 и да забрани помощта за Азербайджан. Това обаче няма да е достатъчно, следователно, без да разчита на ОССЕ и Минската група, Държавният департамент на САЩ трябва да прилага същата политика, която провежда в Косово.

Четете подробно в брой 276 на вестник „ПАрекордзагани ЦАЙН“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %