AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности Издателска Дейност НОВИНИ

135 години от рождението на генерал Нъждех

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Книга, посветена на героя излезе от печат преди броени дни

Книгата „Генерал Нъждех – герой на два народа“ се подготвя от няколко месеца и е в своя финален стадий. Автор отново е Ованес Салбашян от гр. Добрич. След големия успех на книгата му, посветена на националния герой на Армения и България „Генерал Антраник“, която бе издадена в началото на 2021 г. Ованес Салбашян се заема да опише живота на Нъждех, арменски герой, който се е бил за България, обучаван е в българска военна школа, носил е българска военна униформа, смело се е впускал в бой, силно е обичал Армения и арменския народ като цяло и нито веднъж не се е поколебал да жертва живота си за него, непримирим и неустоим враг на Турция.

Авторът, Ованес Салбашян (на снимката), навлиза в писателското русло през 2015 г., когато описва в книга своята родословна одисея. Книгата „Тъжни очи“ се превръща в еднакво търсен както от нашите сънародници, така и от българските  ни приятели, разказ за живота на едно изстрадало семейство.

За радост на автора, чрез книгата му „Тъжни очи“ повечето неарменски читатели откриха сякаш за първи път драматичната връзка между двата народа, причините за „тъжните очи“ на нашите родители, трудните условия на адаптация в чужди земи и откъде се корени старанието и трудолюбието на арменеца.

Днес повече от всякога имаме нужда от примера на такива герои като Антраник и Нъждех. Нашето отечество продължава да води вековните си битки за своето оцеляване и независимост.

Показателно е, че тези две книги излизат в годината на две забележителни дати – 30 години от обявяването на Втората независима република Армения и 135 г. от рождението на Карекин Нъждех.

В изданието е включен и частичен превод от книгата „Нъждех и КГБ. Спомени на разузнавача“. В нея, забележително правдиво, е предаден образът на Нъждех от автора – Ваче Ховсепян, следовател от КГБ, който в продължение на 8 месеца е присъствал на разпитите на Нъждех в затвора. Читателят ще намери в книгата много неизвестни факти от живота на Нъждех, казани от първо лице, изстрадани и потъпкани от режима, решил да пожертва героя на Армения, заради фалша и лицемерието на тогавашния строй.

Ето какво пие Нъждех в писмото си до Сталин (10 декември 1947 г.):

Четете в брой 27 на вестник „Парекордзагани ЦАЙН“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %