AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ Танцови групи

ЦВЕТНИЦА в Пловдив обедини арменските организации в града

0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

На 10 април т.г. в Пловдив бе отбелязан религиозният празник Цветница. На този ден църковната служба има тържествен характер, по време на която се открива закритият през Великите пости олтар. Храмът бе изпълнен с миряни и деца. Службата се водеше от Н.Б. отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския храм, църковния клир и църковния хор.

На този ден се освещават и раздават върбови клонки. 

Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Ерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. Вестта за възкресението на Лазар брзо изпреварила пристигането на Иисус в Ерусалим и хиляден народ излязъл, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Осанна“!

В неделният ден, въпреки прогнозите за облачно време, в двора на Арменския комплекс на храм „Сурп Кеворк“ цареше оживление. В брой 286 Ви разказахме за една от срещите на ЦН и арменските организации в града, на които се поставяха неотложни за решение проблеми, свързани с Арменския културен дом в града. Те имаха своето продължение и през м. април, а резултатът бе повече от очакван – в деня на Цветница всички арменски организации и формации се обединиха около предложението на духовния ни пастир да бъде организиран Благотворителен базар в полза на реновирането на Културния ни дом.

Младежка танцова група „Йеразанк“ с танцьори от AGBU Пловдив и AGBU Хасково

ОАБС „Парекордзаган“, КПО „Ереван“, ХОМ, Съюз на арменците в Европа, АРФ „Ташнагцутюн“,  фондация Аракс“, самодеен театър „Хагоп Баронян“, Хоменътмен, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ – всички, които ползват и милеят за Културния ни дом, спретнаха заедно една прекрасна инициатива, която със сигурност няма да бъде единствена. Истина е, че ЦН никога не е затворило вратите на „съраха“ за арменските мероприятия, нито е поставяло материални условия за ползването му. Отговорност на всеки ползвател е да полага грижи, да стопанисва и поддържа хигиената на залата, да опазва имуществото, което му е дадено с доверие.

Детска танцова група „Астхигнер“

Със солидарно участие на всички изброени организации и формации една дълга маста бе обсипана с пъстри предмети, а на друга маса бе изложено кулинарното разнообразие на арменската кухня – сарми, соленки, курабии и още много апетитни сладки и солени. Предлагаше се и специална лимонада, приготвена от скаутите на Хоментъмен. ОАБС „Парекордзаган“ предостави ръчно изработени от самите младежи, които танцуват в „Йеразанк“,  предмети – оцветени дървени дъски, тениски, ръчно рисувани чанти, а родителите им бяха  изработили и дариха тематични за Цветница и Великден предмети, щанда предлагаше и книги, издадени от „Парекордзаган“-Пловдив и на др. издатели.

Танцова група на дамите „Нърени“

Консолидирани около каузата, всеки даде максимално усилие, за да облече една идея в смисъл и реализация. Всичко, което не бе изчерпано в деня на Базара, храни с по-дълга трайност и предмети, с общо решение бяха предоставени на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“, които поради ученическата ваканция, не участваха в Базара на 10 април. Те организира Благотворителен базар в двора на църковния комплекс на 13 април.

Ентусиазмът на участниците бе възнаграден. В Дарителската кутия на 10 април бе събрана сумата от 437 лева и 40 евро, а от продажбите от двата щанда – 2867,10 лева. От Благотворителния базар на Арменското училище  – 2502,35 лв.

Благотворителен базар

Този резултат възнагради общите усилия, помогна да поставим общата цел в авангарда на намеренията ни, когато правим нещо за децата и сънародниците ни заедно, съвестно и безкористно,  величината на постигнатото е неизмеримо, мащабно и успешно.

Нашата църква и Църковно настоятелство в Пловдив винаги е поощрявало самодейността и е подхранвало живота на арменските организации и формация с безапелативно съдействие. Ние ще намираме начин и за в бъдеще да отговорим коректно и добросъвестно на подкрепата им.

С общо решение на участващите в Благотворителния базар на 10 и 13 април т.г., набраните средства за реновирането на Арменски културен дом се предоставят на ЦН за съхранение.

Инициативата продължава и с индивидуални участия. Всеки, който би желал да даде своя принос с дарения, може да го направи в Канцеларията на ЦН при храм „Сурп Кеворк“-Пловдив всеки ден от 9.00 ч. до 16.00 ч. Почивен ден събота.

А за последващи благотворителни събития за обновяване визията на „съраха“, ще Ви уведомяваме чрез нашия вестник и Фейсбук: Арменска Апостолическа Църква „Сурп Кеворк“ – Пловдив и AGBU Plovdiv.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %