AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Танцови групи

„Йеразанк“: Изграждане на увереност на сцената

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

На 10 май 2022 г., ръководството на ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив организира посещение в градския Драматичен театър на театралната постановка „Островът на пернатите“ от Дейвид Мамет.

Идеята е част от плануваните мероприятия на ръководството, чрез които да предаде на младите повече увереност на сцената, да се сближават с актьорското изкуство, както и да им се предлагат духовни и културни развлечения, извън рамките на строгите репетиции.

Ръководството избира различни поводи за да сближи танцьорите, да изгради в тях сценично възпитание и да им помогне да създадат трайни приятелства. Част от този замисъл бе и проведения през м. март 2022 г. уоркшоп „Публично говорене“. Той бе воден от лектора и експертът по публично говорене Гарбис Тавитян, който има многогодишен опит в това направление в САЩ. Целта бе да се постигне разчупване на сцената, контрол на страха, дишане, увереност и други техники, свързани със сценичното поведение на нашите танцьори. Лекцията бе насочена предимно към по-големите, поради което участие взеха младежите от танцова група „Йеразанк“, както писахме в бр. 285, в статията „Уоркшоп с танцьорите от „Йеразанк“.

Следващото насочено събитие бе среща с актьорите от Пловдивския драматичен театър. След като изгледаха спектакъла „Островът на пернатите“, Председателят на „Парекордзаган“ – Пловдив – Хрипсиме Нурикян покани двамата главни герои – артистите Троян Гогов и Тодор Дърлянов на среща в популярния и артистичен уиски клуб „Сандъка“ (собственост на Гаро Узунян) на среща с нашите младежи. В уютната стая на Клуба, се настанихме удобно, а актьорите започнаха непринуден разговор с младите хора. Забавно и почти неусетно се изниза времето, в което артистите разказваха за предизвикателствата, които са били двигател за техните успехи. Даваха примери от творческия си път и разказаха как са направили своя избор да станат артисти.

В отговор, младежите преодоляха своите задръжки и смело заразказваха за себе си и за своите намерения. В отговор получиха от артистите съвети как да не се отказват и да постигат целите си.

Разказвахме си вицове, споделихме си и по нещо лично, оказа се, че Ашот и Тодор са родени в един и същи ден, че Тодор е бил ученик на проф. Крикор Азарян, а Троян е страстен почитател на арменския древен поет Нахабед Кучак – арменския Шекспир, както го нарече.

Хрипсиме Нурикян, председател на AGBU Пловдив разказа за дейността на нашата организация и самодейните танцови групи, а Хрипсиме Ерниасян, зам.-председател и отг. редактор  на вестник „Парекордзагани Цайн“, представи медийната дейност на Благотворителния съюз, утвърдените практики в нашето сплотено общество като религиозни и културни събития, за арменската страст към изкуството и музиката.

Времето притискаше част от младите, които имаха на другия ден матури. Те се сбогуваха с тъга. На тръгване си обещаха и последващи срещи.

В заключение бих искала да припомня една поговорка, която нашите родители често ни казваха – каквото посееш, това ще ожънеш. Грижата към младите, не е само да им дадем добро образование, да ги възпитаме в уважение и толерантност. Нашата задача е да им вдъхнем смелост и себеуважение. Само тогава те ще пристъпят с увереност към своето бъдеще.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %