AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

Завърши 92-рия Конгрес на AGBU

0 0
Read Time:10 Minute, 13 Second

От 5-9 октомври 2022 г. в Ереван, Армения се проведе 92-рия Конгрес на AGBU. В трудната и подложена на заплахи обстановка в Армения, членове на AGBU и съмишленици се събраха, за да „покажем нашата солидарност с народа на Армения, тъй като той продължава да показва устойчивост в момент на голяма несигурност“, започна речта си Президентът на AGBU – Бердж Сетракян.

Президентът на AGBU – Берж Сетракян се обърна към препълнената зала на 92-рия Конгрес на AGBU, на което присъстваше и Президентът на Република Армения – Вахан Хачатурян, Негово Светейшество Карекин II, Kатоликос на всички арменци и върховния комисар по въпросите на диаспората – Зарех Синанян. Конгресът бе предаван на живо от Ереван и офисите на AGBU Армения и приветства зрители по целия свят. 

-„Ваше Превъзходителство, Президент на Армения, Ваше Светейшество, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци, г-н Върховен комисар по въпросите на диаспората, членове и приятели. Стоя тук пред Вас днес, в Ереван, в компанията на членове, поддръжници и приятели на AGBU от цял свят. Мнозина са дошли от дълги разстояния, за да се срещнат отново след твърде дълго време. Но по-важното е, че ние сме тук, за да покажем нашата солидарност с народа на Армения, тъй като той продължава да показва устойчивост в момент на голяма несигурност.

През последните две години след толкова много трагедии и загуби, продължаващата ни работа по оказване на помощ и възстановяване ни позволи да се срещнем със стотици арменци и техните семейства. Тези близки срещи ни разкриха твърдата решимост и надежда. Това се случва точно както в миналото, когато същият този несломим арменски дух се надига още по-силно, когато изглеждаше, че сме най-слаби.

На последното ни Общо събрание характеризирах AGBU като жив и релевантен, описание, които съм използвал често. Жив, защото духът на AGBU отразява култура, която е креативна, утвърждаваща живота и гледаща напред. Релевантен, защото ние възприемаме иновациите, правим така, че нашите дела да са в съответствие с нуждите на всяко поколение и да се развиваме с променящите се времена.

Въпреки че тези оставаме верни на тези качества, мнозина от нас вероятно се питат дали жизнеността и значимостта са достатъчни, като се има предвид всичко, което се случи през последните две години, за да тества арменската нация до самата ѝ сърцевина. Миналия месец нашите тревоги и загриженост за бъдещето на нашата родина получиха още един голям удар след азерското нападение над суверенната арменска земя.

Арменците отново са обект на предразсъдъци и агресия от страна на исторически врагове. В същото време ние дори не сме на радара за много страни, които смятаме за приятелски. Имаме чувството, че сме притиснати в ъгъла, изолирани и в капан. Но колкото и да съм сигурен, че стоя тук днес, толкова силно аз съм убеден, че можем да превъзмогнем този фаталистичен манталитет, като си припомним кои сме, че нашата история за оцеляване е непрекъсната през хилядолетията.

Но това не означава, че трябва да сме самодоволни. Това е тежка битка, която изисква от нас да използваме всеки лост, предимство, набор от умения и област на опит, за да защитим правото си да съществуваме като свободна и независима нация. Това означава да оставим настрана различията си и да обединим усилията си за максимално въздействие. Ние нямаме лукса да бъдем пристрастни или отмъстителни. По-скоро трябва да обединим нашите ресурси. И от първостепенно значение за всичко това е развитието на здрави и „реципрочни“ отношения между родината и Диаспората.

Както научихме от всички изпитания през последните няколко години, в крайна сметка арменците могат да разчитат само на арменци. Да, имаме нашите надежди, че продължаващото политическо развитие и бавните, сложни преговори между Армения, Турция и Азербайджан, с посредничеството на Русия и западните сили, ще бъдат честни и справедливи. Надяваме се, че предстоящите разговори, свързани с нашите граници и отварянето на транспортни маршрути в региона, се провеждат с мисъл преди всичко за суверенитета на нашата родина и безопасността на нашите хора. Въпреки това, не трябва да позволяваме отслабената ръка на Армения да ни позволи да се пречупим, когато става въпрос за защита на териториалната цялост на нашата родина.

Ето едно решение, което не трябва да чакаме от чуждите държави. Това е решение, което трябва да вземем заедно и без забавяне. Трябва да решим дали имаме волята да се справим с предизвикателството. Имаме ли капацитета да работим заедно? Можем ли да се доверим един на друг, за да направим това, което е правилно за бъдещето на нашата нация, без войните за завоюване на терен и величие? Толкова много сме заложили на карта, че нещо трябва да се промени – и това не е толкова промяна на съзнанието на чуждите сили, колкото промяна на начина, по който се ангажираме помежду си.

Признавайки неотложността на момента, AGBU призовава всички арменци в Диаспората и родината да внесат своите съответни области на опит, своето участие и страхотната си решителност в мисията за национална жизнеспособност.

Ние призоваваме арменските политици да загърбят партийните си интереси, за да възстановят доверието и увереността на своите граждани. Бихме искали да видим правителството да прилага стабилен, координиран набор от политики, започвайки с култивиране на дипломатически умения, за да промени ролята на Армения в региона. Искаме да видим смислени и обективни социално-икономически програми, насочени към укрепване на инфраструктурата на страната.

Ние сме на кръстопът и никое правителство, организация или група не може да си позволи да действа изолирано.

Арменската църква също играе ключова роля в развитието на арменското общество. Ние подкрепяме нашата национална църква като институция, която държи нашата духовна линия и ни идентифицира в общността на нациите. Когато Армения извоюва своята независимост, Негово светейшество Васкен I, светла му памет, ни напомни – „През цялата история, под лозунга Една нация, една обединена държава и една църква, арменската нация и арменската църква осмислиха взаимното си съществуване и се укрепиха взаимно по време на общата им борба”.

Всъщност, в един от първите съдебни актове, приети от демократично избраните членове на Върховния съвет на Армения, Арменската апостолическа църква беше призната за историческа църква на арменския народ и важна институция за национално съхранение. Нека не забравяме тези моменти на обединение. Нека се учим от тях и да градим към тази цел.

AGBU продължава да се ангажира да допринася за изграждането на институции за нацията и възпитаването на лидери на утрешния ден както в Армения, така и в Ддиаспората. Ние ще продължим да предоставяме ресурси, за да помогнем на новите поколения арменци да процъфтяват във всички краища на света. Проектирайки някои от нашите действия за близкото бъдеще, ние ще отчетем разнообразието от гледна точка на Диаспората и съответно ще пренасочим приоритетите си. Един такъв приоритет вече беше изяснен: Армения и арменците се нуждаят от място на колективен опит, което да подпомага проактивната дипломация и изследвания. Като такива, ние сме горди да обявим стартирането на Изследователския институт за приложна политика, APRI Армения. Той беше създаден по-рано тази година с оглед на острата нужда от задълбочено вникване, динамичен политически диалог и по-ясно разбиране на Армения в нейния геополитически контекст.

 Като нововъзникващ мозъчен тръст и ускорител на политиката, APRI се фокусира върху напредването на регионалната стабилност, устойчивия просперитет и решаването на конкретни проблеми.

APRI Армения ще принадлежи на нацията, точно както много други институции, които са инициирани от горди и мотивирани личности, които искат да служат на световната арменска нация. Вземете например Американския университет в Армения, който беше ръководен от нашия покоен президент Луиз Манукян Симон. Тази институция стана първият западен университет в постсъветските страни. Тогава поставихме високо летвата, продължаваме да го правим и сега.

Революционният център за креативни технологии TUMO повиши видимостта на Армения по целия свят сред неарменските общности. Основана е от нашия член на Борда Сам Симонян и съпругата му Силва. И нашият арменски виртуален колеж (AVC) получи международно признание като модел на виртуално обучение, също създаден от нашия член на Борда д-р Йервант Зорян. Гордеем се с всички тях, всеки от които има дълбоки корени в AGBU.

Тези смели инициативи на вдъхновени личности са пример за вярата на Диаспората в народа на Армения и силата на сътрудничеството, за да се случат велики неща за всички арменци.

В същото време нашият Централен съвет ще търси лидерство в нашите региони, за да разработи пътна карта за следващата ера. Тъй като нашите офиси, клонове и групи за млади професионалисти на AGBU работят, за да защитават нашите каузи и да подпомагат общности в нужда, Централният съвет ще продължи да провежда важни дискусии и форуми с колеги лидери, тук в Армения и в чужбина.

Благодаря на всички ви, че се присъединихте към нас днес и че бяхте част от пътуването на нашата организация. Както можете да видите от нашия двугодишен доклад за годините 2020 и 2021, както и от препоръките и докладите, представени днес, AGBU непрекъснато разширява собствената си вселена.

Имах голямата чест да служа на тази институция в продължение на 20 години като неин президент. И все пак, когато към мен се приближи непознато лице – може би млад студент, получил стипендия на AGBU или артист, който току-що е излязъл на световна сцена с наша помощ – наистина съм трогнат от историите, които те споделят с мен.

И на тези, които служат в нашите комитети по света, аз съм вечно благодарен за вашия ангажимент. Вие носите духа на AGBU със себе си всеки ден.

Последните две години бяха обезсърчителни и трудни, но когато се замисля за огромните усилия, за оказваната помощ, извършени от нашите местни доброволци и служители, подкрепени от завишената ангажираност на дарителите и нарастването на обществената активност, знам, че бъдещето на AGBU е в добри ръце.

Винаги помнете, че това е организацията, чийто първи президент, Бохос Нубар паша, оглавяваше арменската национална делегация по време на подписване на Севърския договор, за да защитава интересите на арменския народ. Това е организацията, която помогна да се съберат разбитите ни части след Геноцида. Това е организацията, която въпреки всичко намери начини в съветската епоха да изгради институции, да репатрира семейства и да подкрепи Църквата. Това е организацията, която мобилизира усилия за бърза помощ след земетресението и след първата и последна война в Арцах. И това е организацията, която ще продължи да помага на арменците в мрачни времена, да намерят светлината.

 Вашата подкрепа в тези критични времена беше наистина забележителна. Благодарим ви за вашата щедрост, вашата ангажираност и вашата вяра в AGBU. Сега повече от всякога – В единството е силата.

Общоарменският благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) е най-голямата организация с нестопанска цел в света, посветена на поддържането на арменското наследство чрез образователни, културни и хуманитарни програми. Всяка година AGBU се ангажира да промени живота на 500 000 души в Армения, Арцах и Арменската диаспора. От 1906 г. AGBU остава верен на една всеобхватна цел: да създаде основа за просперитета на всички арменци. За да научите повече, посетете www.agbu.org .

Пълния текст на обръщението на английски език: https://agbu.org/statement/president-berge-setrakians-address-92nd-general-assembly

***

Като част от плануваните мероприятия на 92-то общо събрание на AGBU, делегация на AGBU, водена от Президента – Бердж Сетракян и неговата съпруга Вера посетиха военния пантеон „Йерапълур“, за да се поклонят пред паметта на арменските войници, които дадоха живота си, за да защитят нашата родина и народа.

След отслужване на панихида, членове от делегацията поднесоха венец и цветя на паметника, в памет на паднали борци за свобода.

На 7 октомври Н.С. Карекин II Католикос на всички арменци прие участниците в 92-то Общо събрание на Арменския благотворителен съюз (AGBU) в Св. престол на Свети Ечмиадзин, водени от Бердж Сетракян, Президент на AGBU.

Преди срещата, под председателството на Негово Високопреосвещенство, членовете на AGBU отправиха молитва към Господ пред гробовете на народния благодетел, Пожизнен почетен председател на AGBU и национален герой на Република Армения –  Алек Манукян и съпругата му Мари Манукян за мир и спокойствие на техните души и в памет на AGBU.

След това в тържествената зала на катедралния храм Католикосът на всички арменци предаде своя отчески благослов и послание към гостите.

Негово светейшество специално спомена в речта си: „Името и дейността на Общоарменския благотворителен съюз са неразривно свързани с мисията на нашата Света Църква и особено с Светия престол на Ечмиадзин от самото му създаване.

… Общоарменския благотворителен съюз винаги е подкрепял възстановяването на родната независима държавност, участвайки активно в свещената мисия на държавното строителство от първите дни.“

Арменският патриарх потвърди, че AGBU продължава дейността си със същото усърдие и сила, чиято сърцевина е гарантирането на сигурността на нашия народ, изначалнто запазване на идентичността, неговото духовно и морално укрепване и укрепването на общонационалното паство.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %