AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

2022 г. в перспектива.

0 0
Read Time:4 Minute, 42 Second

Изявление на Бердж Сетракян,

Завършваме тази година с нашите братя и сестри в Арцах и Армения, изправени пред още една криза – хладнокръвна блокада, която отново поставя на изпитание духа и решимостта ни. Така че в края на 2022 г. ни се напомня, още веднъж, за нашата нужда от бдителност и може би, което е по-важно, от постоянна устойчивост, която отново и отново определя нашите сънародници и движи работата ни в AGBU.

Имайки това предвид, докато си спомням последните 12 месеца на глобална дейност, изминалата година се оказа време на ново начало за AGBU. На базово ниво, много от нашите най-популярни програми се върнаха към моделите си отпреди пандемията, позволявайки на нашите общности отново да се ангажират лично и да изпитат предимствата на груповото взаимодействие.

Нашите училища, летни лагери, програми за младежко лидерство и събития за млади професионалисти (YP) се възобновиха с пълна сила. Нашите местни клонове отново отвориха вратите си с широк спектър от дейности и възможности за възраждане на духа на арменската общност след повече от две години социално дистанциране.

Освен това е важно, че успяхме да се съберем отново под един покрив за нашето 92-ро Общо събрание на AGBU в Армения през октомври миналата година. Нашите членове пътуваха от повече от 25 страни в знак на солидарност с народа на Армения, който продължава да търпи азерската агресия и който само седмици преди нашата среща претърпя инвазия в суверенна арменска земя, която отне още 200 арменски живота.

Поглеждайки назад, особено тези изключително предизвикателни три години, и гледайки напред към бъдещето с ясна визия за нашата глобална нация, AGBU избра 2022 г. като година за активизиране на нашата световна мрежа от клонове, уважавани учени и международни лидери на мисълта, за да участват в регионални срещи на върха и за да ни помогнат да определим бъдещата посока на нашата 116-годишна организация. По време на тези срещи присъстващите бяха насърчени да предложат своите информирани гледни точки за състоянието на арменската общност в съответните региони. По-конкретно, срещнахме се лично, за да чуем как техният опит, очаквания и регионални нужди се свързват с мисията на AGBU в момент, когато се намираме на геополитически и технологичен кръстопът.

Бердж Сетракян, Президент на AGBU

Тези форуми ще продължат през 2023 г. и са част от интензивния процес на преоценка, пренастройване и преосмисляне на мястото на нашата организация в променящия се свят. Нашата цел е да черпим от тези откровени дискусии и да разработим нови стратегии и приоритети, които отразяват вечните основни ценности, като същевременно използваме правилните ресурси и най-добрите инструменти, за да помогнем за справяне с всякакви предизвикателства, които бъдещето може да поднесе.

За тази цел, тази година AGBU стартира неполитически Изследователски институт за приложна политика на Армения (APRI Армения), мозъчен тръст, фокусиран върху напредването на регионалната стабилност, устойчивия просперитет и гражданската ангажираност. С програми и инициативи, ориентирани към решаване на конкретни проблеми, APRI Армения се занимава с ключови предизвикателства за краткосрочната и дългосрочна реализация на потенциала на Армения и създава пространство за работа по критични политически въпроси по конструктивен и съвместен начин.

Продължихме също така да виждаме въздействието на нашите субсидии за изследователски дейности в Арцах, за да повишим осведомеността и да подобрим познанията за Арцах чрез разширяване както на масовия, така и на научния достъп до историята, културата и текущите събития на региона. Все още се публикуват навременни, уместни и информативни констатации от 18-те безвъзмездни средства, предоставени през 2021 г., с нови възможности за финансиране през 2023 г.

Светът се променя бързо и арменският свят не е защитен от движения, смущения и изместване на тенденциите спрямо регионалните и глобални структури, както научихме през последните години. Трябва да сме наясно и да сме нащрек за външни сили, които в крайна сметка оказват влияние върху вътрешното благосъстояние на Армения. Трябва също така да държим под око вътрешната динамика в Армения, както и в Диаспората, която може или да ни укрепи като единен фронт, или да отслаби нашия потенциал, чрез липса на сътрудничество и взаимно уважение.

Пострадахме от разгара на пандемията от COVID-19 и последвалото ѝ въздействие върху веригата за доставки, което подхранва глобалната инфлация. Хроничната финансова криза в Ливан провали надеждите и мечтите на толкова много ливански арменци, без да се вижда нейния край. Освен това има война в Украйна и ефектът ѝ върху световните пазари, да не говорим за притока на руски имигранти в Армения, изпрати цените на наемите и жилищата в Армения до небето.

Уроците от бурните минали години трябва да подклаждат нашия подход към бъдещето. И все пак трябва да продължим в дух на оптимизъм, защото притежаваме човешки и технологични предимства за решаване на трудни предизвикателства и създаване на възможности като добре информирана, добре подготвена, добре организирана и добре подкована мрежа от експерти, лидери, доброволци, партньори и благодетели.

Казано по-ясно, всеки арменец навсякъде по света може да играе роля в оформянето на бъдещето на нашия народ, нашата земя и нашата културна идентичност. За щастие, импулсът вече е висок, както бе показано през 2022 г. с възраждането на доброволчеството, наставничеството и филантропията от всички краища на арменския свят.

AGBU започва нова глава в решаването на проблемите, за да направи положителна и конструктивна промяна в рамките на нашата мисия – всичко това с ясното съзнание, че живеем в несигурни времена.

Бих искал да използвам тази възможност да благодаря на нашите благодетели, приятели, партньорски организации, както и на нашите клонове и на активните и отдадени доброволци и служители на веки един клон на AGBU по света. Само като работим заедно, ще преодолеем сериозните предизвикателства, които предстоят, като същевременно ще се възползваме от всяка възможност пред нас. Както винаги, благодаря ви за вашата всеотдайна служба и моите искрени пожелания за здрава, щастлива Нова година и благословена арменска Коледа.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %