AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

21 февруари – ден на майчиния език

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

На 21.02.2023 г. (Сряда) от 18:00 в хотел „Тримонциум“ се проведе събитие, организирано за 6-та поредна година от Българско-турския литературен клуб и бе част от Културния календар на Пловдив, посветено на „Деня на майчиния език“.  Младежи от различни краища на света се събраха в Пловдив и доказаха, че града е дом на многобройни етноси. Тазгодишната реплика беше от „Алиса в страната на чудесата“ която прозвуча на 30 езика.

В събитието взеха участие и четири момичета от танцовия състав към ОАБС „Парекордзаган“ – „Йеразанк“ – Стелла, Ерика, Алис и Мариза. Те представиха арменската общност с техните танцови костюми, които са дело на Гохар Кочарян. Алис каза репликата от „Алиса в страната на чудесата“ на арменски език – „Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб, толкова ли е трудно?“1.

По време на мероприятието се излъчи 10-минутен филм за териториите, наследяващи древна Антиохия, където от хилядолетия заедно съжителстват сюрияни, православни християни, католици, мюсюлмани, евреи, арменци, алиани, кюрди. Уви, след опустошителното земетресение на 6 февруари т.г., много от културно-историческите и архитектурни паметници вече са руини.

Приликите и разликите по облеклата бяха коментирани от доц. д-р Зоя Микова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

1 Тази година се навършват 125 години от кончината на Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, в чиито книги езикът придобива нови измерения – той създава огледални светове на реалността, където нищо не е такова, каквото очакваме, мотивират избора си организаторите.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %