AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ Парекордзагани Цайн

„Истинската“ кръв на Джо Манганиело

0 0
Read Time:13 Minute, 30 Second
Холивудският актьор Джо Манганиело разказва историята на своите арменски предци и истината за геноцида от 1915 г.

Списание AGBU:  Много благодаря, че отделихте време да говорите с нас за вашето семейно потекло и арменския опит. Нека започнем с онзи завладяващ епизод на Finding Your Roots (Открий корените си). Знаехте ли преди излъчването, какъв огромен подарък ще направите на арменския народ и на арменската кауза, като разкажете историята за оцеляването на вашата прабаба след Геноцида по националната телевизия? Или беше най-вече по лични причини?

ДжоМ: Да, последното, но оценявам, че го казахте. Просто разказвах една история, която се е предавала в семейството ми и бях чувал от времето, когато бях млад. Така че за мен това наистина разказваше историята на моята прабаба, която избягала и оцеляла, и моята баба, която е родена в бежанския лагер, след Геноцида. Исках хората да знаят какво е изтърпяла моята прабаба, за да може баба ми да се роди и да живее, и след това да се роди майка ми, която ме е родила, за да мога да разкажа историята. Това е всичко, което исках. И ако това означава, че има хора, които се чувстват разказани, видени или утвърдени, това е нещо хубаво.

Но откакто епизодът беше излъчен, чух много от първото. Предполагам, че просто не осъзнах колко малко Арменският геноцид е коментиран в масовите канали. Знаех ли, че ще стана защитник срещу отричането? Не, защото знам какво се случи. Всички знаем какво се случи. Днес няма жив арменец, който да не е потомък на оцелял.

Така че, предполагам, че не осъзнах колко дълго арменската общност е чакала турското правителство да издаде някакъв официален указ за признаване. Или колко силно въздействие щяха да имат думите ми. Изглежда, че е имало валидност или вероятно изцеление. Защото, според мен, изцелението от тази колективна и лична травма трябва да започне независимо от това, което някой друг казва, че се е случило или не се е случило.

AGBU: Миналия 24 април, Денят за възпоменание на Арменския геноцид, вие бяхте основен лектор на събитие, наречено „Арменският опит през обектива“. Избрахте да говорите за травмата на поколенията. Каква е вашата дефиниция на този термин и как се е проявил във вашето собствено семейство?

ДжоМ: Е, има проучвания за ефектите от травмата на поколенията. А именно, има много емпирични данни за автоимунни състояния и как те се проявяват при потомци на еврейския Холокост, например. Идеята е, че стресът от преживяването на нещо толкова травматично като тежкото положение на моята прабаба, се предава на по-младите поколения чрез митохондриите в ДНК или подсъзнателно, или дори съзнателно.

Виждал съм как се случва. Случи се в семейството ми. Баба ми, която е родена в лагера, почина на 40 години от лупус, автоимунно заболяване. Така че моята прабаба трябваше да се сбогува с деветото си дете, което тя наричаше своя ангел.

Ако можем да се издигнем над този разговор за доброто и злото и наистина да погледнем на факта, че без значение как е зачената баба ми, това е причината прабаба ми да продължи да живее. За да оцелееш, за да се грижиш за това бебе, родено в лагер, което тя трябвало да отгледа сама, докато не се омъжила повторно за друг арменец, живеещ в Уорчестър, Масачузетс. Моята баба Сирарпи беше нейната причина да живее, независимо кой беше бащата.

Когато го погледнете по този начин, защото мисля, че можем да овладеем гнева и кой какво е направил и как се е случило, един живот е дошъл на този свят и независимо от обстоятелствата, които не знаем, на Тервиз беше поверена грижата за този живот и тя обичаше баба ми. А тя трябваше да се сбогува с моята баба, нейното девето дете.

Автоимунните състояния се проявяват през цялата тази страна на родословното ми дърво, както и алкохолизмът, който е просто симптом на основен стрес. Така че можем да говорим за Геноцида, можем да говорим за загубата на тези животи, но се надявам, арменската общност може да реши никога да не забравя, но може да прости, за да могат тези остатъчни физически и здравословни проблеми да бъдат излекувани. Както казах, не трябва да забравяме случилото се, защото, разбира се, през 1938 г. Хитлер цитира Арменския геноцид, а който никой не беше наказан, като причина, поради която Германия трябва да продължи със следващия геноцид – еврейския Холокост.

AGBU: Това е сложен въпрос. Много арменци твърдят, че без справедливост не може да има истинско изцеление, особено когато извършителят не се покае, нито поиска прошка, нито търси изкупление, а вместо това удвоява дезинформацията и измамата. Това продължава и днес, когато арменците са обект на преследване и етническо прочистване от Азербайджан, подкрепян от историческия враг на Армения – Турция.

Хайлброн, Германия, домът на прабабата на Манганиело. Тази наследствена кръвна линия датира от 14 век. Снимка / Хайнрих Шулер

ДжоМ: Разбира се, Арцах, да. Това е продължение на тази вековна сага, тази битка. Очевидно корените му са древни, но това е нова ситуация, която трябва да се справи сама, за да се спре.

Наистина се надявам скоро да бъде изпратена помощ в Арцах и чуждите сили да съберат волята да намерят справедливо решение за незаконните действия на Азербайджан. За съжаление има определени реалности. Всичко, което трябва да направите, е да погледнете произведенията на Питър Балакян, например, за да разберете, че след Първата световна война съюзниците са държали в ареста всички мозъци на Арменския геноцид. Но после ги пуснали всичките. Защо? Тъй като имахме петролни договори с Турция, имахме интерес към военни бази там. Въпреки че арменците бяха първите, които официално приеха християнството като държавна религия, това не беше достатъчно, за да им бъде изпратена адекватна чуждестранна помощ. Изглежда, че арменците след Първата световна война не са имали достатъчно, за да бъдат разглеждани като финансов или стратегически партньор и са били оставени да се справят сами. В резултат на освобождаването на тези престъпници от отговорност и затвор, доведе до тези заговори за отмъщение като публични екзекуции във Франция и др. страни. Така че, за да отговоря на въпроса ви за прошката,  е способността ни да оставим тази историческа несправедливост до известна степен настрани, така че нашата психика да може да се излекува от травмата. В противен случай врагът отново ще победи. Както научните, така и духовните доказателства сочат, че прошката може да помогне за прекъсване на цикъла на потомствената травма.

Аз съм разказвач по професия. Така че фактът, че имах една от най-невероятните истории, които можех да чуя в родословното си дърво, беше почти като мое задължение да я разбера и разкажа. Аз съм този, който може да разкажа историята на моята прабаба, за да разберат и други хора, които не са арменци през какво е преминала.

AGBU: За да разберем по-добре тази травма във вашето семейство, можем ли да се върнем към оригиналната история на вашата прабаба? На колко години бяхте, когато наистина осъзнахте нейната история за Геноцида и от кого я чухте?

ДжоМ: За съжаление прабаба ми и баба ми починаха преди да имам възможността да ги срещна. Майка ми го предаде на мен, а нейната сестра и брат ми го споделиха с братовчедите ми. Така че моето поколение чу всички истории. Майка ми и нейната сестра, и техните братовчеди бяха силно засегнати, разбира се, заедно със старейшините на семейството, Тервиз, Сирарпи и това поколение лели и братовчеди.

Боже, дори намерих бележник отпреди 20 години, когато интервюирах и събирах информация от всеки един човек, който е познавал моята прабаба или моята баба. Спомням си, че направих това възможно най-бързо, преди тези хора за си заминат от този свят.

Очарован съм от историята. За мен изглеждаше, че е мое задължение да започна да уча, особено защото съм израснал в Питсбърг и там няма голямо арменско население. И така, да се преместя в Лос Анджелис преди 23 години и да разбера, че тук в Южна Калифорния има това невероятно представителство на арменци и че мога да отида в Глендейл и да намеря всички тези ресторанти, пекарни и книжарници. Че мога да се свържа с хора и да говоря за това и да се срещам с историци, всичко това, за да се опитам да разбера тази история. Много хора казват: „Имаш толкова силни жени в родословното си дърво.“ И аз казвам: „Да, имам. Но искам да разбереш, че нямаше мъже. Мъжете бяха убити.“ Жените трябваше да станат отговорни за пренасянето на културата, независимо дали това е чрез храна, история, език, арменската религия, която трябваше да стане мобилна.

AGBU: Ако нямате нищо против, нека поговорим малко повече за вашата баба Сирарпи или Сондра, нейното английско име. На колко години беше, когато тя и майка ѝ дойдоха в Съединените щати?

ДжоМ: Доколкото знам, тя е била на три години. След като се ражда в лагера, тя и майка ѝ живеят в Цариградското подземие. Може да са минали три години. Това не съм го казвал в Finding Your Roots, но предаването всъщност намери SOS писмото, написано на арменски, което моята прабаба Тервиз е написала на арменско издание в Съединените щати. И в него бяха изброени имената на трите ѝ сестри, които не знаехме, че ги има. Тя молеше за помощ, казвайки, че не е добре и ако някой може да намери една от тези три сестри, моли да ги свържат. С една от сестрите се свързали качили Тервиз и Сирарпи на кораб за Америка. В крайна сметка Тервиз се омъжила за втория си съпруг Хари Татарян, втория баща на баба ми.

AGBU: Можем ли да предположим, че макар Сирарпи да е била наполовина арменка, тя е била отгледана от двама арменски имигранти, които са говорели свободно арменски в къщата? Освен това Устър имаше много голямо арменско присъствие по това време. Така че Сирарпи е  била напълно възпитана от арменската общност и култура?

ДжоМ: Да. Но ето какво ще кажа. Доколкото разбрах, вторият ѝ баща е негодувал, че в къщата има дете, което не е негово. И от това, което разбрах, тя е била изправена пред преследване, защото е от смесен етнически произход. Тя била много високо, кльощаво, русо момиче. Имам нейни снимки в арменско училище, а всички останали са дребнички и тъмнокоси. Тя се откроява и получава прякора Блонди. Намерих нейна гимназиална снимка с името Блонди. Освен това родителите ѝ и по-възрастното поколение понякога не бяха добри към нея, защото знаели, че е „бебе на войната“. Тя няма баща и не е чистокръвна арменка. И когато среща дядо ми, който е хърватин, има някакво щастие, че ще замине и ще бъде със себеподобните си.

Бабата на Манганиело - Сирарпи (отдясно, първи ред, втора отляво) е посещавала арменско училище в Уорчестър, Масачузетс. Нейната най-добра приятелка, лелята на Манганиело - Мери (третата отляво) е омъжена за брата на хърватския му дядо, така че тя и Сирарпи никога да не могат да бъдат разделени, дори и да се отдалечат една от друга (13 август 1933 г.).

AGBU: Сирарпи имала доведена сестра, нали?

ДжоМ: Да, Тервиз родила 10-то дете, така че баба ми имаше полусестра. От около 10 години се опитвахме да влезем в предаването. Исках майка ми и сестра ѝ да знаят кой е дядо им. Тяхната майка Сирарпи никога не е знаела и никога не ѝ е било позволено да знае. Така че исках това. Аз исках да знам за моето родословно дърво. Никога не съм знаел напълно кой съм бил досега.

AGBU: А знанието кара ли те да се чувстваш по-различен? Събуди ли се на следващия ден след всички тези разкрития за истинския произход на семейство и почувства ли се различно кой си?

ДжоМ: Е, все още се разплита. Разбира се, бях в пълен шок на следващия ден и седмици след това, но това наистина беше постепенен процес през последните няколко години, докато продължавах да търся. Причината, поради която епизодът ми Finding Your Roots излезе през февруари, а не преди година, беше, че наех историци да отговорят на въпросите, които имах относно техните документи. И намерих „разхлабени краища и връзки на пуловер“, които дърпах, така да се каже, разплитах. Наех хора да ми помагат. Направих акаунта си в ancestry.com публичен и започнах да се ровя.

Това отново ангажира екипа на Finding Your Roots и така генетиците и историците продължиха да ми помагат зад кулисите. Направих огромно разкритие преди няколко седмици. Имаше нещо заровено в миналото на семейството ми и след като отворих профила си в ancestry.com за обществеността, някой се свърза с мен и ми каза за правно досие, за което не знаех, че съществува. Голяма част от мистерията от страна на бащата беше разкрита. Предстоят още разкрития, които скоро ще направя публично достояние. Току-що измислих най-добрия начин да направя това. Каквото и да е родословното ми дърво сега, то ще се удвои заради това.

AGBU: Как това пътуване до миналото на вашите предци промени разбирането ви за лична идентичност?

ДжоМ: Въпросът е, че получих добро от него и получих уроци от историята в него. Като потомък на тези оцелели, моята работа е да разказвам техните истории и да не се свеня от нито една от тях. Искам да разкажа тези истории. Искам да има тежки дискусии, които могат да ни съберат.

Прочетох толкова много докторски статии за травмата на поколенията и винаги активно търсих всичко, което можех да намеря, което има общо с нещо арменско.

AGBU: Е, вие със сигурност сте постигнали това, дори несъзнателно. В известен смисъл нашите арменски семейни истории са това, което поддържа нашата лична и колективна арменска идентичност жива. Но съществува опасението, че когато тези истории се изгубят с времето или културата не се предава, арменските връзки ще изчезнат.

ДжоМ: Има толкова много хора, които все още не знаят. Толкова е важно да продължаваме да разказваме историите си. Една култура може да оцелее, стига храната, обичаите, езикът, религията, вярванията, традициите да останат живи. Разбирам колко е важно да останем свързани или поне да отдадем почит към онези, които са оцелели и през какво е трябвало да преминат, за да сме тук.

AGBU: С какви аспекти на арменската култура бяхте най-впечатлени?

ДжоМ: Това беше храната. Има тенденция хората да си мислят: „Сигурно си израснал, ядейки цялата тази италианска храна“, но майка ми не е италианка, баща ми е частично сицилианец от страна на майка си. Майка ми правеше лахмаджун, което е като арменската пица и ги слагаше във фризера. Брат ми и аз израснахме с тях и с пълнени гроздови листа (долма), които майка ми навиваше в кухнята. Израснал съм с пилаф. Имаше сирийска пекарна, в която майка ми отиваше, за да вземе пита хляб и пайове с хумус и спанак, пайове с месо и пайове със сирене.

Дори сега, когато с брат ми се събираме само двамата или на почивка с нашите съпруги и семейства, ще вземем почивка и ще направим резервации в арменския ресторант „Карусел“. Така че нашето голямо семейно хранене заедно е с арменска храна. Опитваме се да запазим тази традиция жива, защото тя означава много за нас.

AGBU: Намирането на вашите корени и как вашата история резонира сред толкова много арменци възродиха ли интереса ви към вашето арменско наследство?

ДжоМ: Всъщност нямах нужда от нищо, което да възобнови интереса ми. Чел съм всичко от Питър Балакян и „Четиридесетте дни на Муса Даг“ от Франц Верфел. Прочетох толкова много докторски статии за травмата на поколенията и винаги активно търсих всичко, което можех да намеря, което има общо с нещо арменско.

Разбира се, радвам се да знам, че историята е излязла и хората, които не са имали представа, че това се е случило с арменците, са открили, че имам тази история в моя произход. Информираността е важна. Но не се заблуждавайте, независимо от това кой официално признава случилото се през 1915 г. или преди това, през 1894 г., ние знаем и други хора знаят истината.

Манганиело и съпругата му, телевизионната суперзвезда София Вергара са една от най-бляскавите двойки в Холивуд. Снимка: Джон Шиърър/AP.

AGBU: Като режисьор и любител на историята, имате ли интерес към роли или филми с историческо естество?

ДжоМ: Ако имате предвид писането, изработването или може би режисирането на нещо, включващо моята история, абсолютно. Интересното е, че никога не бих си помислил, че ще имам роля във филм, който разказва тази история и никога не бих се опитал да разработя такъв проект от суета, в който да участвам. Става дума по-скоро да разкажа за моята прабаба и за моята баба. Това е в сърцето ми.

Публикувано в броя на списание AGBU за юни 2023 г.

Превод: Елизабет КУМЧЕВА

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %