AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ Русе

ПОСЕЩЕНИЕ НА АРМЕНСКИЯ ПОСЛАНИК В РУСЕ

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

На 10-11 юни в Русе на неофициално посещение беше Негово превъзходителство посланикът на Република Армения в Република България г-н Армен Едигарян. Той беше посрещнат от д-р Бохос Гаржарян – председател на ОАБС “Парекордзаган“- Русе и запознат с арменските места в града: пейката на Яворов с елегията „Арменци“ в градината пред библиотеката, архитектурните паметници на Нигохос Бедросян, които придават автентичния и изискан облик на Стария център, както и други забележителности на дунавския град.

В читалището го очакваха представителите на арменските организации: Микаел Чакълджиян – председател на ЦН на ААЦ „Сурп Аствадзадзин“, Люси Нишанян –председател на „ХОМ-клон Ани“, Саркис Хачикян – председател на „Хоменънтмен“, Ховсеп Ховсепян – председател на „Ташнагцутюн“ и хора от общността.

Посланик Армен Едигарян приветства нашата малка общност като изрази задоволство от стремежа ни да съхраняваме и предаваме традициите, духовността и майчиния език. Анжела Дюлгерян от Клуба по арменски език приветства присъстващите със стихотворението «ԻՄ ՀԱՅ ԼԵԶՈՒ» и доказа нашата привързаност и любов към арменския език. По време на срещата посланикът на Република Армения представи развитието на Армения в региона, както и подходите на правителството за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах. Подчерта необходимостта от въвеждане и прилагане на международни механизми за гарантиране на правата и сигурността на арменското население в Нагорни Карабах.Посланик Едигарян призова арменците от диаспората и особено българските арменци да подкрепят усилията на правителството на Република Армения и да демонстрират единство в отговор на настоящите предизвикателства. Н.Пр. посланикът подчерта стремежа на всички арменци по света за единност – Армения, Диаспората и Арцах.

Вниманието на госта, който за пръв път посети Арменския дом беше привлечено от портрета на Анжела Чакърян, чието име носи читалището. Нейното име и дело остават завинаги в сърцата ни.Библиотеката на читалището получи от арменския посланик литература за Армения и региона, издадени през последните години.Арменската общност подари на посланик Едигарян най-новатa книга, издадена от ОАБС “Парекордзаган”-Русе на Хачик Лебикян „Сол и пипер”.

Като всеки арменец, намиращ се в чужд град и държава, така и  Посланик Едигарян посети в неделя Арменската църква в града(построена през 1610 г.).Там той се срещна със свещеника Дирайр Хадавян и арменци от Русе.

Срещата с  Н. Пр. Армен  Едигарян – извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България  потвърди  каузата на българските арменци от Русе както в социално – исторически и културен аспект, така и в институционален.

Анджела Авакян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %