AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

НОВИНИ

Границите на Армения и Арцах са в опасност

2 0
Read Time:3 Minute, 47 Second

18 юли 2023 г.

Азербайджанските сили използват Байрактарите за да локализират
и унищожат арменските гранични позиции

В директен разговор, организиран от Крикор Сренц от Пловдив, преди няколко дни проведохме онлайн среща с Наири Хохикян от Армения – журналист, аналитик, доброволец във войната през 2020 г. в Арцах като журналист, инициатор на подписката „Хайкъве“.
В онлайн-срещата, освен отг. редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“- Хрипсиме Ерниасян, участваха още пет души от цяла България.

Предаваме Ви информацията, която получихме от Наири Хохикян.

Блокадата на Арцах продължава

„Част от агресията на Азербайджан днес са тактическите удари, които нанасят на арменските граничари с безпилотни летателни апарати(дронове), с които локализират своята цел от 7-8 км далечина. След като граничния пост е локализиран и елиминиран, азерите нападат по земя и завземат наша територия, разказва Хохикян. – Противовъздушната ни отбрана се нуждае от 3 до 5 мин. за да прихване и унищожи вражеските дронове. За да имаме това времево предимство ние изработваме маскировъчни покрития за фронтовите ни постове, с помощта на които войниците ни са невидими за врага. Всяко едно от тези покрития спасява живота на 30 арменски войника“, допълва Хохикян.

На този етап са организирани около 30 граждански групи от различни възрасти – от деца и студенти, до работещи и пенсионери, които пришиват към специални мрежи отпадъчния материал от нашите текстилни фабрики както и специален материал, който да не позволи термо камерите на дроновете да откриват арменските позиции.
В Армения има фонд за тези нужди, от който правителството обаче отказва да отпусне нужните средства за закупуването на маскировъчни мрежи, а те струват $150 (размер 15 м./4 м.). Ето защо в Армения средствата се събират от дарители. А всяка помощ отвън е спасителна за нашите граничари.

Дали ситуацията ще се промени в наша полза, ако Армения признае Арцах за част от своята територия? „Днес народът на Арцах отстоява своята независимост. Ако Армения признае Арцах за част от своята територия ще избухне война. Стратегически важна цел за Азербайджан е езерото Севан – източник на вода, каквато липсва в Азербайджан, казва Хохикян. И ние няма да им дадем повод да стигнат до Севан“.

Армения трябва да изпълни точка 9* от подписаното примирие на 10 ноември 2020 г.. Но всички нарушения като напр. Алиев блокира Лачинския коридор, азерите не спират да атакуват и обстрелват територии и обекти в Армения (строеж на завод за преработка на метали с американско участие), че Азербайджан настоява арменците от Арцах да спрат своята търговия с Армения и вместо това да купуват стоки от Азербайджан и да използват тяхната валута, вместо арменската и т.н., ще позволи на Армения да не изпълни тази точка.
Освен това Алиев заяви, че ще даде началото на неговия проект „Почетно завръщане“, което обясни така: в Сюник, където ще преминава транспортната връзка, азерите ще се заселят 400 хил. техни граждани, колкото са живели по тези места преди началото на конфликта.
„Армения поиска доказателство за тази цифра и в района пристигнаха европейски представители, които започнаха да събират данни, колко азери са живели по тези земи. Всъщност това е и основната функция на тези наблюдатели – да събират разузнавателна информация от местното население и да я предават на азерите. Никой от нас не се съмнява, че тук не се планира да се засели мирно население, а вражески настроени азерски наемници“, заключи Хохикян.

Какво се очаква от инициативата „Хайкъве“? – Събират се подписи за да се внесат предложения за нови закони в Народното събрание на Армения. Срокът е до 19 август 2023 г. Нужни са 50 хил. подписа на граждани на Армения (вече има и възможност да се гласува и онлайн), за да се разгледат от НС следните предложения:

  1. Да се забрани със закон признаването на Арцах като част от друга държава
  2. Да се забрани на което и да е правителство на Армения отричането от Геноцида (извършен от младотурското правителство) над арменците.
    В деня на разговора ни бяха събрани 31 хил. подписа( в момента са вече 40 хиляди), въпреки пречките, които се създават на групите, които обикалят страната за да събират подписи.

НС може да откаже да приеме тези закони. Тогава ще са необходими 300 хил. подписа, които вече ще задължат НС да ги приеме.

________________________________________________

  • т. 9 – Да се деблокират всички икономически и транспортни връзки в района. Република Армения гарантира безопасността на транспортните връзки между западните райони на Република Азербайджан и Нахичеванската автономна република с оглед организиране на безпрепятственото движение на граждани, превозни средства и стоки в двете посоки. Контролът върху транспортните комуникации се осъществява от органите на граничната служба на ФСС на Русия. Страните се съгласяват да се осигури изграждането на нови транспортни комуникации, свързващи Нахичеванската автономна република със западните райони на Азербайджан.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %