AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности Русе

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ „АРМЕНСКАТА КОЛЕДА “ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ АРЦАХ

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Из статията на Анджела Авакян: БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ „АРМЕНСКАТА КОЛЕДА “ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ АРЦАХ


С благотворителен концерт „Арменската коледа” в помощ на бежанците от Арцах арменската общност от Русе отбеляза Рождество Христово в салона на Арменския дом на 7 януари 2024 г., организиран от НЧ „Анжела Чакърян – 2008” с председател Флора Артюнян, ОАБС ‘Парекордзаган” – Русе с председател д-р Бохос Гаржарян и Арменска апостолическа църква „Сурп Аствдзадзин” – Русе.

Тържеството започна с молитва на Н.Б. отец Дирайр Хадавян, свещеник на Арменската апостолическа църква в Русе, който благослови събитието и призова присъстващите да помогнат за арменските бежанци от Арцах.
Гостите бяха запознати с благотворителната кауза чрез кратко видео за ситуацията в Нагорни Карабах и съдбата на бежанците. Арменският народ винаги е бил и ще бъде едно цяло: Армения, световната диаспора и Арцах.

Младите артисти Антоана Петрова и Серджио Авакян пресъздадоха приказка за доброто, после пристигна Гахант Баба, пред който децата от Клуба по арменски език рецитираха стихотворения и песнички на арменски и на български. Песни за Коледа пяха децата от Русенска детска опера, с диригент Свилен Димитров. Участваха още солистката на Държавна опера – Русе – Адреана Николова, фолклорен танцов клуб „Родолюбец”, Елвина Стоянова – цигулка, Сарко Саркисян изпя на арменски език „Тиха нощ, свята нощ”, арменски танц изпълни Анахид Саркисян, Варужан Бахдасарян пя познати евъргрийни, Кристин Обрешкова и Карен Хадавян- китара и Саркис Ховсепян – ударни съпровождаха изпълнението на Дирайр Хадавян в химновата песен на арменската диаспора „Киликия”. За пръв път на сцената на Арменския дом се качиха група „Дилема” с фронтмен Дирайр Хадавян. Авторските песни „Време на война”, „Чедата на Масис” и „Майчина земя” разгорещиха салона с тематиката, динамиката и емоцията. Концертната част завърши с ВИС „Аракс” – музикалната визитка на арменците в Русе.

Гост на тържеството беше кметът на община Русе г-н Пенчо Милков, който приветства арменската общност като я посочи за пример за единство и лично се включи в благотворителната кауза.
”Арменската коледа” се осъществи по сценарий и организация на Анджела Авакян. направиха възможно осъществяването на концерта и каузата „Арменската коледа”. Неизменна помощ за организацията и провеждането оказаха Артур, Анахит и Папген Саркисян.

Благотворителността не е да дадеш много – благотворителността е да дадеш от сърце! Гарант за нашите дарения е Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Русе, чрез който събраните средства ще стигнат до получателя – бежанците от Арцах. Цялата статия четете в бр. 322 на вестник „Парекордзагани Цайн“(януари 2024 г.)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %