Новини

В ПАМЕТ НА Рупен Чавушян, визионер, добротворец, дарител

Човек с едно сърце, в което побра цялата си любов към Арменската църква и „Парекордзаган“.

На 19 септември т.г. изпратихме нашия Почетен председател – Рупен Чавушян към последния му дом.

Като дългогодишен председател и Почетен председател на „Парекордзаган“, църковен настоятел и член на Епархийския съвет, той имаше две цели в живота – да помага на „Парекордзаган“ и на Арменската църква. Правеше го по свое желание.

Направи важни крачки за консолидация на обществото ни като присъедини най-голямата Арменска благотворителна организация в света към създаването на Арменска общност в Пловдив, а по късно и на Арменска общност – България.

Беше в авангарда на значимите за общността ни събития. Беше фундаментът, върху който се изградиха редица важни за общността ни структури. Беше катализатор за напредък в обществения ни живот.

Бе рядко срещан визионер, който виждаше рефлексът на постиженията си в бъдещето.  Научи и нас да гледаме напред. Да не живеем с инерцията на битовите предразсъдъци. Да гледаме голямата картина, в мащабните хоризонти.

Снимка: 2018 г. Почетна грамота по повод 190 г. от второто съграждане на арменския храм „Сурп Кеворк“

Беше филантроп, с национално измерение, който изпълваше всеки смисъл тази дума. Няма град в България с арменско присъствие, където да не срещнеш поне един човек, който да иска да го поздрави, да му стисне ръката и да изрази своята признателност за доброто, което е направил за него или в обществен план.

Новият му дом ще бъде светъл и уютен защото ще е изграден с признателност и любов от всички нас, в които остави частица от себе си.

Снимка: 2019 г. с Президента на AGBU – Бердж Сетракян, Париж, Франция

ХРОНИКИ НА ДОБРОТО

На 1 октомври 2021 г., в Пловдив бе представена книга със събрани очерци на Паулина Гегова, Диана Желязкова, Елена Тилова, Петя Генова, Росинка Проданова и Цвета Ненова със заглавие „Хроники на доброто“.

„Макар да не е художествена литература, мога смело да заявя дебюта си в печатното издание. Става въпрос за книгата „Хроники на доброто“, в която с прекрасните ми колеги от НПО портал събрахме част от красивите, понякога тъжни, понякога покъртителни, но най-вече вдъхновяващи истории на организации от цяла България, за които си заслужава да разкажем. Те са пример за борба и доброта, а не за кражба и разочарование. Беше трудно, беше емоционално, разказахме за пътя на още толкова много страхотни хора, които също може да откриете в НПО портала.

В продължение на близо две години, кореспондентския екип публикува над 100 разказа за граждански организации. Сред тях е и Благотворителния съюз „Парекордзаган“ – Пловдив. Чрез тези разкази, авторите дават примери за работата на неправителствените организации в България, зад които стоят човешки съдби, трудни преживявания, надежди и успехи в образованието, културата, дарителството, доброволческия труд и др.

Н.

На 6 декември 2020 г. си тръгна от този свят

ГАРО АХЧИЯН от гр. Бургас

Наричаше себе си мечтател, но беше реалист, обичаше да казва, че за него честността не е качество за показ, но непременно трябва да го имаш. Носеше своите ценности близко до сърцето си и не ги отстъпваше пред нищо. Беше дългогодишен зам.-председател на “Парекордзаган” – Бургас, дългогодишен член на Арменското църковно настоятелство в града, първият носител на приза на Община Бургас “Ключа от кулата”.

Той пишеше своите книги със сърцето си и не търсеше комерсиалното. Неговата самоирония развеселяваше околните, често  стихоплетстваше “на крак” и смело ги декламираше.

Ще те помним като лъч светлина в мрака! Почивай в мир!

Ръководство на ОАБС “Парекордзаган” – Пловдив и редколегия на вестник “Парекордзагани Цайн”

***

На 12 ноември 2020 г. ни НАПУСНА Едуард Арсенян

Той беше един от учредителите на “Парекордзаган” в град Пловдив. Дългогодишен зам.-председател на Съюза, носител на модерното мислене, дарител и идеолог на бъдещето, който винаги се свързва с млади хора.
Неговите качества нямат аналог във времето, останалата празнина, която ще бъде допълнена със спомени, ще го цитираме и ще говорим за него в момента.
Поклон и светла да е паметта ти!

Ръководство на ОАБС “Парекордзаган” – Пловдив и редколегия на вестник “Парекордзагани Цайн”