НАЧАЛО

Нна 12.09.2020 г. от 19 ч., като част от проекта „Етно Кухня“ на Фондация „Заедно“, нашата организация има честта да представи Арменската Кухня във вечер, изпълнена с незабравими вкусове, музика и танци!
Очакваме ви в Ресторант Нетуно / Nettuno Restaurant /до бариерата на Гребна База/
СЪБОТА, 12.09.2020 г., 19 ч.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Концерт-спектакълът със заглавие „Два дома“, чиято премиера ще се състои на 4 април 2020 г. в гр. Пловдив се организира от ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив, с участието на танцовите ни групи: детска „Астхигнер“, юношеска „Йеразанк“ и танцова група на Дамите – „Нърени“.

Той ще се проведе в Голямата зала на Драматичен театър „Н. Масалитинов“ – Пловдив и ще бъде под егидата на Н. Пр. Армен Саргсян, Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България.

„Два дома“ е номиниран за значимо културно събитие в Пловдив за 2020 г. и вече официално е част от Културния календар на Община Пловдив.

Тази наша инициатива получи моралната подкрепа на АЦН при храм „Сурп Кеворк“ – Пловдив и благословията на духовният ни пастир отец Храч Мурадян.

Ние ще бъдем признателни, ако и Вие ни подкрепите, за да дефинираме категорично, че нашата арменска общност е жива, и че нашите ценности ще бъдат предадени на поколенията, които идват след нас.

За заявка на места – тел. 0888 223922 Хрипсиме Нурикян

 

Нашите цели

На 12 януари 2020 г. Управителният съвет на „Парекордзаган“ – Пловдив организира официално събитие, на което връчи стипендиите на одобрените от Образователния отдел  на AGBU студенти от арменски произход.

Пред стипендиантите от Пловдив, Хасково, Бургас, Пазарджик и Варна новото ръководство представи  визията на AGBU в съвременния свят на развити технологии,  как тя търси все по-модерни методи за да засили младежките инициативи, да осмисля значението на нашата ангажираност към общността, като предложи Програми и платформи за запазване на арменската идентичност както в Армения, така и по места където организацията има представителни клонове.

На този ден присъстваха и младежи от Пловдив и Хасково, които в утрешния ден ще са следващите студенти и стипендианти на AGBU, а четирима от тях Ръководството отличи с награди. Първите стъпки на тези младежи са били в Съботното училище на AGBU Пловдив с преподаване на арменски език, преминали са като лагерници, а по-късно и като аниматори на летния детски лагер „ХайЛер“, стартирали са  участието си в детска танцова група „Астхигнер“, а днес продължават в младежкия състав ‘Йеразанк’ или като лектори в Арт ателието на Съботното арменско училище, както и като помощник-хореографи в танцовия състав. И четиримата са участвали в програмата на AGBU в Армения – Discover Armenia през лятото на 2017 г. и 2019 г.

ЧЕТЕТЕ ПОДРОБНО в брой 242 на вестник „Парекордзагани Цайн“

или в КАТЕГОРИЯ: Дейности.

Прессъобщение

Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ (AGBU) oтразява признаването на Резолюцията за Геноцида от САЩ

13 декември 2019

Признаването на Геноцида над арменците от 1915 год. от Сената на САЩ е плод на упорит стремеж и труд през последните десетилетия на американските арменци.

Общоарменския Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ и арменците по целия свят поемат нов дъх, заради това че истината надделя над постоянните отричания и опитите на Турция да прикрие историческите си грешки. Ние приветстваме усилията на нашите армено-американски защитници във Вашингтон, а именно на Съюза на Арменците в Америка (AAA) и Арменския Национален Комитет на Америка (ANCA), които денонощно и безапелационно преследваха признаването на Геноцида над арменците срещу целесъобразността на политическите и външнополитическите решения. Като обединяват армено-американците в цялата страна, за да се чуят гласовете им в залите на Капитолия, чрез своите представители във Вашингтон, те дават пример за това какво могат да постигнат арменците, когато се обединят в една цел и се ангажират с благородна кауза.

12 декември 2019 г. е страхотен ден за арменците и цялото човечество, тъй като светлината на истината надделя над мрака на политическия цинизъм и облаги.

AGBU и всички армено-американци дължат благодарности на онези членове на Сената и Камарата, които в продължение на много години скършени надежди и фал стартове, смело се изправяха и се изказваха в полза на нашата кауза и застанаха зад нас, докато накрая беше постигната тази знаменателна двупартийна победа. Въпреки че чакането за справедливост и признание беше твърде дълго, нека започнем този Коледен сезон с чувство на надежда, че този триумф на истината изпраща ясно послание по целия свят, че няма къде да се скрият тези, които извършват такива омразни престъпления срещу човечеството.

Малко са арменците, та дори армено-американците от трето и четвърто поколение, чието наследство и идентичност не са били оформени и на които чувството за справедливост и човечност не е информирано от това, което арменците наричат ​​Медз Йехерн, Голямото престъпление, извършено срещу нашите предци. С това потвърждение от САЩ нашата глобална общност може да продължи напред и да използва нашия опит и мъдрост за доброто на всички, които са уязвими към разрушителните сили на омразата 다운로드.

В този дух ние се позоваваме на посланието на Негово Светейшество Карекин II, Католикос на Всички Арменци, в отговор на вота на Сената: „Нашата молитва е Бог да запази цялото човечество в мир, без трагедии и бедствия, какъвто бе Геноцида над арменците, в името на мирното бъдеще на всички хора“.

AGBU е най-голямата благотворителна организация в света, посветена на опазването на арменското наследство чрез образователни, културни и хуманитарни програми. Всяка година, AGBU се ангажира да променя живота на 500 000 души в Армения, Арцах и Арменската диаспора. От 1906 г. AGBU остава верен на една всеобхватна цел: да създаде основа за просперитет на всички арменци. За да научите повече, посетете www.agbu.org.

Очаквайте Танцов спектакъл

на AGBU Plovdiv през м. април 2020 г.

Запазете датата в календарите си за танцовия спектакъл, който подготвя нашият ансамбъл на 04.04.2020 в гр. Пловдив

СЪБОТНОТО УЧИЛИЩЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ – ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА

С РАЗШИРЕНА ПРОГРАМА

От м. ноември 2019 г. с решение на ръководството, Съботното арменско училище на „Парекордзаган“  Пловдив открива допълнителна едночасова програма с художествено направление.

Паралелно с Арменския виртуален колеж, по който продължаваме обучението си вече пета поредна година започваме и Съботно Арт ателие. В него могат да вземат участие всички желаещи деца над  7-годишна възраст, които посещават Съботното ни училище.

Амбициите на ръководството са да предоставят на децата нови възможности, чрез които да усвоят лесно арменски думи под формата на различни занимания. А това ще се случва всяка събота, след часовете с Арменския виртуален колеж.

В колектива, който ще подготвя Арт ателието в съботните дни се включиха предимно наши съмишленици с умения в сферата на различни артистични и приложни изкуства.

Тази страхотно заредена с идеи „армия“ идва в Съботното ни Арт ателие с намерението да предаде изключителния си позитивен заряд на децата ни, за които създаваме тази  приказна среда – за да развием техния талант, да дадем посока на техните желания и да обвържем езиковата им култура с традиционни елементи от арменския  бит и традиции.

 

КУЛИНАРНО БИЖУ

„В света на арменската кухня“, изд. 2019 г.

Последното издание на “Парекордзаган” клон Пловдив за кулинарното богатство
на арменската кухня

Книгата е с твърди корици, 300 стр., 500 рецепти и 240 цветни снимки, които илюстрират 15 основни категории в Арменската кухня. Тя е приятно встъпление към фолклора и традициите на старите поколения арменци и е неотделима част от арменския бит.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВ АРМЕНСКИ МИКС С ПОДБРАНИ МЕЛОДИИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От седмица вече из социалните медии се коментира Арменски микс, който завладява музикалното пространство на всеки ценител на арменската модерна музика.

Ето историята и причините за появата му, през очите на създателя – Диджей Майки Флекс (DJ MIKEY FLEX)

Той е роден в Пловдив. На 34 години е. Занимава се основно със стил хип-хоп, черна музика и R&B. Има издадени над

Във вените му тече арменска кръв и тъй като този факт не може да бъде пренебрегнат, съвсем естествено се ражда една идея, която получава своя физически израз чрез CD със завладяваща музика.

На 34 години съм. Най-хубавата зодия Риби. Много енергичен и емоционален човек съм. Занимавам се с музика от 16 годишен, а от 22-годишен до 32 живях извън България и това доста ми помогна в личното ми и професионално развитие. Занимавам се с много неща, от които водещото е активният ми нощен живот като Dj в сферата на хип-хоп музиката. Стиловете музика които пускам са: Hip-Hop, RnB,Urban,Bashment,Ragga,Rigatone,Garage,UK-Funky,Trap. Последното най-интересно около мен е, че последният ми Микс попадна в топ 100 на световният Хип-Хоп чарт на Mixcloud и там се класира на 46-то място, а в Българския чарт беше на 1-во място за една седмица, което е голямо постижение за мен. Истинското ми име е Михран и съм 100% арменец.

Как възникна идеята да създадеш професионален диск с арменска музика?

  • Винаги съм бил в търсене на нови неща, които не са правени до сега и този микс е едно от тези неща, а аз обичам предизвикателствата.

Лесно ли се събират песни, днес има Интернет, Ютуб и др. канали за сваляне на музика?

  • Няма нищо лесно на този свят. Целия процес на намираме протече по следния начин: Слушах арменски радиа ( Lav FM , Hye Fm ) 라디오방송 다운로드. Намерих класации за най-популярни и най-задържали се в Топ 40 песни. По – трудното беше да ги намеря в добро качество в интернет. След като подбрах песните, започнах да ги слушам постоянно в свободното ми време за да мога да филтрирам песните и да подбера най-добрите.  Моята сфера е хип-хоп музиката, която е доста далеч от арменската, но имах голямо желание за осъществяването на тази моя идея. Отне ми 2 месеца само за подбор, а след това микс и мастъринг (изравняване на звуковите нива между песните).

Песните в диска са с подчертано забавен характер, но ако се вслушаш в текста – в някои от тях гори патриотизмът на арменците. По музиката или по текста ги избра?

 

 

 

 

 

Прочетете цялото интервю в сайта, категория Дейности

 

На 25 юни т.г. в Пловдив се проведе среща на отг. редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“ – Хрипсиме Ерниасян и преподавателския колектив, който участва и подкрепя проектът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“:

ПЛОВДИВ – ОТ МУЛТИЕЗИКОВ И МУЛТИКУЛТУРЕН ЦЕНТЪР НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ДО ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Ръководител на научния колектив е доц. д-р Борян Янев*.

Темата на проекта включва проучвания от областта на културологията, историята, образованието, езикознанието, литературознанието и се фокусира върху специфичните мултиетнически взаимоотношения, традиционни за град Пловдив, превърнали го в европейски пример за цивилизационно развитие на базата на културното многообразие. Сред събитията, свързани с този проект са организиране на: уъркшопове, работни срещи и публични лектории по темата на проекта.

Една от тези срещи бе свързана с темата за възникването на Арменската общност, арменското училище, организационен живот и др. в град Пловдив. Поканата към нашата редакция бе отправена от доц. Мая Тименова-Коен, и с нейното любезно домакинство панорамното представяне на нашата общност в Пловдив плавно премина в „арменско гостуване“. Без никаква предварителна нагласа, че поднесеното ще бъде едно сухо изказване и аудиторията след това ще си тръгне, срещата премина при неочакван, за нас, интерес. Това показаха и въпросите, които академичния колектив задаваше, и с които подсказваше, че внимателно е слушал дори и най-малките детайли от лекцията.

Четете по-подробно в сайта, категория – Дейности

 

С АРМЕНСКИ СПЕКТАКЪЛ ВИС „Еребуни“ и танцова група „Нърени“ се представиха в БУРГАС

Културния дом на нефтохимика в Бургас бе домакин на вълнуващ концерт-спектакъл на 18 май 2019 г., в който участваха самодейните колективи към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив. Със съдействието на Община Бургас и по покана на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) клон Бургас, в съботния майски ден се проведе концерт, посветен на 113 години от създаването на AGBU.
ВИС „Еребуни“, с художествен ръководител Ардаш Ерниасян, се представи с обновен репертоар, в който новите изпълнения на солистите Хари Шишманян, Марина Спасова и Хованес Караохлуян добавиха едновременно разпознати и емоционално обогатени щрихи към богата ни музикална култура, която може да бъде изразена по най-превъзходния начин чрез сърцето и езика ни.

Със силни овации  публиката възнагради танцова група „Нърени“.  „Пармани“ и историческия танц „Муш“ доставиха визуално и музикално удоволствие не само заради сполучливото творческо решение на хореографа, но и заради професионално изградените и изпълнени с много чувство танци.

Четете по-подробно за концерта в гр. Бургас в сайта – категориите „Танцови групи“ и ВИС „Ерребуни“

„ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив е партньор

на Изложбата Мост-Между-Културите

Тя ще гостува в пет града на България от март до септември 2019 и в ООН Женева през есента на 2019 г.

От 1 до 10 май т.г. в галерия „Тракарт“ в Пловдив ще можете да видите вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови. Изложбата отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива вече трета година.

Междукултурният младежки проект „Мост-Между-Културите“- летен лагер за деца, реализиран с помощта на община Стара Загора доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,

общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава добри плодове.

На снимката:

Участниците от „Парекордзаган“ клон Пловдив на „Мост между културите“ – 2017 г., Мелани Папазян и Ани Геворгян, заедно с организаторите: Ангелина Владикова, Председател, Свелана Караджова, член на УС, йеродякон Петър Граматиков, Председател на BRIDGES, доктор на Вселенската православна църква, главен експерт по религиозни въпроси в Община Пловдив

През 2016 и 2017 г. инициативата е осъществявана само с български младежи, но през 2018 г. е успешно надградена в международен аспект. Две от организациите, част от глобалната мрежа на URI Europe – „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) и URI Netherlands CC в партньорство с Община Стара Загора реализираха първото международно издание на „Мост-между-културите“.

Проектът се проведе в две части, с 18 деца от България и Холандия, като участниците прекараха заедно по 4 дни във всяка една от държавите. Групата се събра първо в Стара Загора от 16 до 20 юли и продължи с Хага от 27 до 31 юли 2018 г. Партньори в начинанието за втората част бяха Ethics Education for Children – Arigatou International и CERITA 다운로드.

Изложбата представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности.

Историята на съвместното съжителство през погледа на професионалните фотографи Калина и Борис Борисова дават отговор на много въпроси и ни помагат да видим смисъла да градим мостове.

В периода 15-22 октомври 2018 г. изложбата бе представена в Народното събрание на Република България със съдействието на зам.-председателя г-н Емил Христов и народните представители г-н Радостин Танев и г-н Милен Михов (който лично приветства и откри събитието). След изключително успешното приемане и широк отзвук на изложбата “Мост-Между-Културите” в Парламента, 22-те пана поемат на път към нови предизвикателства в пет града на България.

Тази година фотоизложбата гостува в градовете, откъдето са децата, участвали в трите издания на проекта – Стара Загора, Велико Търново, Русе, Пловдив, Белица.

 Пловдив като европейска столица на културата е важна част от турнето на изложбата. Тя ще е експонирана в културен център-музей ТРАКАРТ от 1 до 10.05.2019 г. От Арменската общност, с активното съдействие на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) и на г-жа Хрипсиме Ерниасян – прекрасните ни домакини и партньори в Пловдив, активно се включиха в организацията и подготовката на официалното откриване на изложбата.

То ще се състои на 9 май от 17,30 ч. като след него гостите ще могат да се насладят на пъстра палитра от музикални изпълнения на хор „Евмолпея“, цигуларката Нина Куюмджиян и арменските танцови формации към  „Парекордзаган“ клон Пловдив – юношеската танцова група „Йеразанк“, детската танцова група „Астхигнер“ и танцова група на майките „Нърени“, с хореограф Анжела Везирян – Начева и солисти от вокално-инструментален състав „Еребуни“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив с художествен ръководител Ардаш Ерниасян – Марина Спасова, Хованес Караохлуян и Хари Шишманян.

Водещи на събитието ще бъдат Мелани Папазян, Ани Геворгян и Габи Докова нашите момичета от Пловдив, които достойно представят арменската общност в проекта.

През целият ден на 9.05. в ТРАКАРТ ще се провеждат обучения и лекции за младежи, посветени на толерантността, под вещото ръководство на  о. Петър Граматиков, главен експерт по религиозните въпроси към Дирекция “Социална политика”, община Пловдив. Ще се проведат и няколко дискусии, ориентирани към диалога и междурелигиозното партньорство.

Специално за случая ще пристигнат някои от партньорите ни по проекта от URI Холандия, които и тази година ще са част от инициативата.

Изложбата „Мост-Между-Културите“ в Пловдив е свидетелство как ползотворно си партнират различните религиозни общности в града.

 

 

 

ОАБС „Парекордзаган“ Пловдив чества 113 години от създаването на организацията и представи

Кулинарно-културно изложение на талантливите пловдивски арменци

На 14 април т.г., в Пловдив се проведе първия по рода си Благотворителен културно-кулинарен базар, организиран от самодейците към „Парекордзаган“-Пловдив.

Тържественото влизане на Иисус в Ерусалим по килим от палмови клони, възседнал ослица било придружено от възгласите на народа „Осанна, осанна“

Безспорно това е голям празник за християнството по целия свят. Пловдивската арменска църква отбеляза в препълнения храм този цветен празник. Духовния пастир отец Храч Мурадян благослови върбови клонки, последва Благославяне на деца. На този ден към всеобщият християнски празник добавихме и нашата обединена вяра и любов към това, което Иисус ни е оставил в заветите си.

Почетохме вековните арменски християнски традиции, които винаги са вървели ръка за ръка с арменското ни културно наследство. То е съхранено чрез арменската ни църква, танци, песни, трапезата. А това, че сме обединени показа и участието на танцова група „Наири“ от гр. София, арменските организации ХОМ и Хоменътмен (със специалното участие в подготовката на соленки от малките скаути), приятели и близки.

Тържеството започна с уводните думи на отец Харч Мурадян. Официален гост на събитието бе и Председателят на пловдивското Арменско църковно настоятелство г-н Бердж Джаникян, Председателят на „Парекордзаган“ Пловдив г-н Рупен Чавушян, Сърпухи Дерандонян, Председател на „Парекордзаган“ клон Хасково, членове на арменските организации, сънародници, приятели на нашата арменска общност и от град Хасково.

Благотворителният културно-кулинарен базар става реалност благодарение на Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“, с благословията на нашия обичан отец Храч Мурадян, участниците в самодейните групи към „Парекордзаган“ клон Пловдив и на доброволците, нашите съмишленици и близки, много от които се включиха дори без да чакат покана.

Базарът бе организиран в полза на самодейните групи към „Парекордзаган“ клон Пловдив, а средствата, реализирани от щандовете с кулинарни блюда, предмети и книги ще бъдат предоставени за ушиването на нови костюми.

Възхитително и с много грация три танца представиха танцьорите от „Наири“ от гр. София с художествен ръководител Емма Шахинян. Заслужени аплодисменти получиха и танцьорите от „Йеразанк“ и „Наири“, които представиха наред с познатите, и нови танци – „Хай Ахчиг“ и „Хин Файтон“, а малките танцьори от „Астхигнер“, в разширен вече състав, събраха многото спонтанни възгласи и одобрение от публиката с новият танц ,,Сасна Бар“ x264. В последното си участие танцовите групи на „Парекордзаган“ дебютираха с нов танц ,,Муш“ преди по-малко от месец, а сега отново успяха да ни изненадат с три нови танца.

В отговор на тяхното старание бе и препълнената до краен предел зала, нестихващите овации и успех на Благотворителното мероприятие, с което публиката им се отблагодари.

Организаторите сърдечно благодарят на участниците дарители в Базара: Арменско църковно настоятелство, Елизабет Кюрегян, Нели Марашлян, Ноеми Бохосян, Веселина Чавушян, Алина Алтунян, Криси Пивазян, Сета Йозгатлян, Хайгануш Бюлбюлян, Варта Крикорян, Силвия Джамджиян, Сладкарница „Канела“ – Филяне Казанджиян, ХОМ Пловдив, Хоменътмен Пловдив, Хрипсиме Ерниасян, ОАБС „Парекордзаган“- Пловдив, Еранухи Алтунян, Ирина Андре Чавушян, Неделина Мънацаканян, Астхиг Шахинян, Аракси Мъгърдичян, Мари и Варти Гарабедян, ОАБС „Парекордзаган“-Хасково, Искухи Куюмджиян, на конферансието Марина Спасова, на солистите на ВИС ,,Еребуни“ и на музикалното оформление – Ардаш Ерниасян.

Специална благодарност самодейците от тановите групи на “Парекордзаган” клон Пловдив отправят към Емма Шахинян и ръководената от нея танцова група “Наири”, които пристигнаха от гр. София за да подкрепят инциативата.

Базарът продължава онлайн, от Фейсбук страницата на AGBU Plovdiv и ՀԲԸՄՆռենիԵրազանքԱստղիկներՊարախումբեր (на танцовите групи към AGBU Пловдив).

Можете да се включите, ако не сте успели на 14 април.

ЕЛА ДА ТАНЦУВАМЕ КОЧАРИ

Сдружение АРМЕНСКА ОБЩНОСТ – ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРА:

ЕЛА ДА ИГРАЕМ КОЧАРИ!

ЗАПОЧВАМЕ уроците:
Всяка сряда (от 11 април 2018 г.) от 18:00 ч. в Арменския културен дом ще учим как се танцува Кочари!

Хореограф: Анжела Везирян.

На 26 май 2018 г. (събота) пред Дома на народната армия ще играме Кочари – всички заедно, като част от Световната арменска инициатива, посветена на 100 години от създаването на Първата независима република Армения!

Вход свободен за всички желаещи, независимо от възраст пол или националност!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aripariqochari.com
https://www.youtube.com/watch?v=Ypt_-wQQ1x0

Към тази инициатива се присъединяват и сънародниците ни от Хасково.

 

ЗАПИСВАНЕТО ЗА ЛАГЕР ХАЙЛЕР-2018 ЗАПОЧНА!

 

 

Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ поздравява новоизбраният президент на Армения – Армен Сарксян с встъпването му в длъжност

Този важен момент се случва във време, когато нашата страна е изправена пред много сложни регионални и глобални предизвикателства, както и вълнуващи възможности за просперитет. Тъй като отбелязваме нова ера в управлението на нашата република, съгласно ревизираната конституция, приета през 2016 г., ние виждаме голям потенциал за напредък, който ще изисква динамично ръководство и сътрудничество между всички страни.

С преминаването към парламентарна система новият президент на Армения поема ролята на държавен глава, отговарящ за стабилността и приемствеността на националните ни институции. Ние вярваме, че президента Сарксян ще изпълни успешно тази важна роля, за да отрази ефективно колективните аспирации на нашия народ и нашите общи ценности и идеали.

AGBU също така благодари на екс-президента Серж Саргсян за годините на отдаденост и служба на нацията, за осигуряване на лидерство в критични времена, започвайки с движението в Арцах до наши дни. По време на управлението на Серж Саргсян, AGBU продължи дългогодишната традиция да работи с ръководството на Армения, за да развива по-успешно дейности в областта на образованието, изкуствата, както и социалните и хуманитарните услуги.

AGBU се надява да продължи да работи конструктивно с лидерите на Република Армения в полза на нашата глобална нация. Само в тясното сътрудничество между кабинетите на президента, Парламента, министър-председателя и Църквата могат да се защитят по най-добрия начин интересите на нашата нация и нейните хора.

МЕДАЛ ЗА ЗНАЧИТЕЛЕН ПРИНОС

На 21 септември 2017 г. по случай 26-годишина от обявяването на Независимостта на Армения, Председателят на AGBU (Парекордзаган) в Армения – Васкен Якубян бе удостоен с „Медал на благодарността“ от президента на РАрмения за значителен принос в развитието на връзките между Армения и Диаспора и за продължителна служба в името на арменската нация.

На същия ден, по повод Деня на Първата република, за значителен принос в развитието на връзките между Армения и Диаспора бе награден и Ваче Габраш, член на Централния борд на AGBU с медал „Мовсес Хоренаци“, предоставен му по-рано през май т.г.

Добротворството, което лежи в основата на всеки един мотивиран член на Парекордзаган”, е начин на живот, често дори има приоритет преди семейството, безсънни нощи и морално удовлетворение.

Поздравяваме Васкен Якубян и Ваче Габраш за тази награда. Желаем им здраве, сили да продължат напред и нека винаги да тържествува добротворството с такива ярки примери.

Програмата на AGBU – ОТКРИЙ АРМЕНИЯ –

DISCOVER ARMENIA 2017

За първи път България имаше представители в програмата

Да се свържем по-дълбоко с арменската земя и нейните хора в едно невероятно триседмично пътуване, изпълнено с посещение на забележителности, трупане на опит в обществените услуги и културно- обогатяващи дейности – това е целта на AGBU програмата Discover Armenia (Открий Армения). Всяко лято младежи на възраст 15-18 години създават своите трайни спомени в Армения и се връщат в къщи завинаги преобразени, с повишено уважение към своето наследство и с по-голямо чувство за отговорност към своята общност.

Разгледай Армения и посети Арцах, помогни за изграждането на домове, посети сиропиталища и сервирайте топла храна в центрове за възрастни на AGBU, изкачи се на върха на планината Арагац в Армения, наслади се на първокласното водно пространство на Армения – езерото Севан, научи арменски танци и вземи частица познание от арменското изкуство – тогава си изпълнил една важна мисия в твоя живот – да видиш себе си в Армения!

Кристално чистия въздух, индивидуализмът в кулинарията, очарованието на историческите и културни забележителности на Ереван – един от най-старите градове в света, столицата на първата християнска държава, богатата на културни и природни забележителности страна… Това бе събрано в очите и усмивките на Моника, Ирина Андре и Ерика, момичета от Пловдив, които бяха първите участници на „Парекордзаган“ от България в програмата на AGBU – Discover Armenia.

Три седмици пълни с впечатления, едно от други по – пъстри и вълнуващи.

Задължително трябва да споменем, че за да участваме в тези невероятни програми на AGBU за пореден път ни помагат две изключителни момичета от Пловдив, възпитанички на колежа „Мелконян“ в Кипър, несъмнено пропити от родолюбие и патриотизъм, който „Парекордзаган“ възпитава чрез своите Образователни програми и проекти – Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян. За втори път (2013 г., 2016 г.) те организират Благотворителен бал, който със своята елегантност и изтънченост, набира известност и успява да осъществи целите си в рамките само на една вечер, а именно – да осигури средства за деца и младежи, които да заминат в Армения и да почувстват със сетивата си топлината на изконните арменски земи и нейните хора 페인트샵프로 다운로드. Така в продължение на четири години, благодарение усилията на тези момичета и на даренията на нашите родолюбиви сънародници тринадесет деца и младежи посетиха Армения по различни програми на AGBU и Министерството на диаспората на Армения: 2013 г.: „AGBU Musical Armenia“ – Анахит Татеосян, Агоп Татеосян и Елиз Гагосян, 2013 г.: Младежки форум, организиран от Министерството на Диаспората за подготовка за отбелязване на 100-годишнината от Арменски геноцид по света – Крикор Аракелян,  2014 г.: – сакутски лагер в Дилижан „AGBU Antranik Scout Camp“ – Армине Бадваганян и Сара Сарян, 2014 г.: Лятна стажанска програма в Ереван „AGBU YSIP“ – Лилит Шахинян, 2014 г. – Младежки форум в Ечмиадзин – Сарко Саркисян, 2016 г.: „Ари Дун“ – Давид Гарабедян и Гарабед Казасян, 2017: Открий Армения „AGBU Discover Armenia“ – Ирина Андре Чавушян, Моника Шишманян и Еранухи Алтунян.

Значителна подкрепа за да получат тези програми популярност в България имаме и от Центъра ни в Ню Йорк – личната заинтересованост на Директора за работа с клоновете по света – Анита Ансерян, както и на Директора на програмата AGBU Discover Armenia  – Хермине Дузян. Без тяхната подадена ръка и доброжелателство не бихме могли да осъществяваме така желаните планове в тази дестинация.

Подробно четете в брой 196 на вестник „Парекордзагани Цайн“ и в Категория ДЕЙНОСТИ.

 

 

47 от 50 щата в САЩ признаха Арменския геноцид

В четвъртък, 24 август 2017 г. щата Айова, САЩ, стана 47-ия щат, който призна Арменския геноцид, чрез подписаната от Ким Рейнолдс, губернатор на щата, Декларация.

По време на официалната церемония по подписването, на която присъстваха лидерите на ANCA-ER и групи за Защита правата на човека, включително представители на иракския Християнски съвет за хуманитарна помощ, проектът „Филос“ и „Айова за Армения“, губернаторът Рейнолдс обяви също, че м.  октомври 2017 г. ще бъде „Месец на информираност за Армения” за жителите и щата Айова.

Церемонията, която беше предавана на живо на страницата на ANCA във Facebook, приключи с молитва, изпълнена от преподобния отец Тадеос Барсегян от Арменската църква “Сурп Сахаг” в Минесота, която е най-близката арменска църква, която обслужва армено-американската общност в Айова.

“Парекордзаган” клон Пловдив ще представи скоро в Пловдив филмът „Воскан Йереванци“

Хиляди арменски ръкописи са написани преди XV век, след когато изобретената от Гутенберг печатна преса осигурява нов технологичен пробив за бъдещия напредък на човечеството. Арменците, които по онова време не са били свободни, успяват да използват тази технология за отпечатване на книги на хиляди километри от Европа.
През 1512 г. Агоп Мегабард създава първата арменска преса във Венеция. Половин век по-късно Абгар Дъбир, идвайки в Рим, за да потърси подкрепа за освобождението на родината си, разработва понятието “родословна книга” – национална идентичност, поддържана чрез печатни произведения.


Един от резултатите на тези усилия е разпространението на арменските печатни преси в Османска Турция и Персия, предхождащи тези на турците и персите.
Филмът „Воскан Йереванци“, пресъздава тази епична борба за печат на арменски книги през XVI-XVII век. Централният герой на филма е Воскан Йереванци, който става първият арменски преводач на Библията. Арменският католикос Пилибос I Агбакеци го назначава през 1634 г. за игумен на манастира “Св. Саркис” в Уши (дн. Армения), където е изучавал латински език, философия, геометрияа и астрономия от доминикански монах Паоло Пиромали.
Йереванци отпечатва арменската Библия през 1668 г. в Амстердам, Холандия, която е била извън сферата на католическото влияние. Той пристига на холандското пристанище през 1664 г. и поема ръководството на печатарската работилница “Сурп Ечмиадзин и Сурп Саркис”. Между 1664 и 1669 години отпечатва 14 арменски книги, включително „Книгата на историите“ – първата печатна книга на арменския историк Аракел от Табриз (1669). Той и неговите ученици Гарабед Андрианаси и Охан Ереванци започват отпечатването на Арменската Библия на 11 март 1666 г. Воскан премества печатницата си в Ливорно, Италия, през 1669 г. и три години по-късно в Марсилия, Франция. Той ще отпечата там още осем книги, включително и първия математически учебник, който също е първият печат в модерния арменски език, озаглавен “Изкуството на смятането” (1675).

Библията от Воскан Йереванци се състои от 1464 страници, представени в две колони (2924 колони) и 159 изображения. Издадени са 5000 копия.

 

Приключи летния лагер на „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“

Тази година отново се проведе летния лагер на  „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“ във вилно селище „Вивиана“, разположено в Родопите, на Цигов чарк. Едно прекрасно кътче сред природата.

Въпреки неочакваните дъждове и климатични изненади, програмата на лагера не претърпя промени, а децата имаха разнообразни и изпълнение със състезателен дух задачи.

Освен вероучението, което се провеждаше от Нерсес Кетикян, образователната програма на арх 천주교 성가 다운로드. Алварт Бадваганян чрез AVC ( Арменския виртуален колеж) и практичните занимания, която тя им бе подготвила, децата рисуваха, научиха арменския танц „Кочари“ с Лилит Хайрапетян, пресъздаваха творческите си идеи върху предмети и текстил, играха на воля. Всеки ден от лагерната седмица аниматорите провокираха уменията им да се организират в екип и да се състезават отборно в разнообразните игри, които ръководството на лагера бе подготвило.

Четете подробности и разгледайте снимки в Категория Съботно училище.

 
Конкурс за детска рисунка, свързана с лагер „ХайЛер-2016“

До всички деца, които участваха в лагер „ХайЛер-2016“,
който се проведе от 27 август до 3 септември 2016 г.

на Цигов чарк

Очакваме вашите нарисувани преживявания.

Разкажете ни чрез боички и цветни моливи за едно Ваше приключение, което сте преживяли на лагер „ХайЛер-2016“

Приготвили сме Ви и награди:

Голямата награда – безплатно участие
на лагер „ХайЛер -2017“.
II място – таблет
III място – два билета за 3D филм
в кино салон и град по избор

Всеки участник ще получи поощрителна награда. Срок за изпращане на рисунките –
30 март 2017 г.
Адрес: Пловдив 4018, бул. „Източен“ 80 Бизнес център Микрон, офис 101
e-mail: agbu.voice@gmail.com
тел. 032/262 396
Няма да се оценяват рисунки,
получени по e-mail.

Хрант Динк: Арменския глас на безгласните в Турция

Днес, 19 януари 2017 г., се навършват 10 години от убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк.

 

 

Динк бе застрелян от млад турски ултранационалист пред офиса на вестник „Агос“, на който той бе главен редактор. Изминаха десет години, а разследването на убийството още не дава категорични отговори… Но блестящото наследство на Динк остава, въпреки сеизмичните трусове в Турция през годините след убийството му.

Динк безстрашно постави чувствителни въпроси за Арменския геноцид в крехката атмосфера на Турция през 2000 г. Той бе кормилото на „Агос“, седмичен двуезичен вестник, който създаде през 1996 г. Много скоро вестникът попадна в публичното пространство и бързо предизвика смут в Турция.

За „Агос“ Динк казваше, че е имал за цел да бъде „прозорец и врата“: „Арменската общност, която досега е била затворена, пожела да се отвори към външния свят. Една от основните ни цели е да се отвори арменската общност за обществото като цяло. Средство към това беше „Агос“, предизвикателството на арменците в Турция“. Свидетелствата за хилядолетното Анадолско арменско наследство не могат да бъдат изтрити. Динк разби стереотипите на Арменската диаспора за турските арменци като „затворници или ренегати“, разби табутата и постави на открито предразсъдъците и дискриминацията.

Убийството на Динк не дойде от нищото – това бе предизвестена смърт. Гневената кампания от страна на турските националисти помрачиха последните години от живота му. Лешоядите започнаха да кръжат над него, след като Динк оповести своето откритие през 2004 г., че Сабиха Гьокчен, осиновената дъщеря на Ататюрк, е бил арменка, останала сирак и изтръгната от сиропиталище в Източен Анадол. Той беше подложен на заплахи за живота си, медиите го очерниха, последваха серия преследвания на основание скандалния член 301 за „обида на турската идентичност.“

Днес се прекланяме пред пионерски живот на Динк – един живот, който все още е пътеводната светлина в тъмните времена – 10 години след убийството му.

 

ПО ПerebuniОВОД: 25 години от обявяването на Независима Република Армения,

110 години от създаването на “ПАРЕКОРДЗАГАН”

и 45 години от основаването на ВИС “Еребуни”

Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган” клон Ямбол и клон Русе

ВИ КАНЯТ

на  1 октомври 2016 г. в град ЯМБОЛ от 17:30 ч. в залата на Община Ямбол

и на 15 октомври 2016 г. в град РУСЕ в Пленарната зала на Община Русе от 18:00 ч.

на концерт

на Вокално – инструментален състав “Еребуни”, към ОАБС “Парекордзаган” клон Пловдив

Мероприятията са организирани от ОАБС “Парекордзаган” клон Ямбол, Арменско църковно настоятелство при храм “Сурп Агоп” -Ямбол, съвместно с община Ямбол и ОАБС “Парекордзаган” клон Русе, съвместно с Община Русе.

 

 

chresta_ormandjian

 

СБОГУВАМЕ СЕ

С АГОП ОРМАНДЖИЯН

Журналист, преводач, преподавател по Арменистика и кавказология към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет, общественик.

Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, след което специализира Арменски език и литература в Ереванския държавен университет. 38 години работи като кореспондент, редактор и сътрудник в централната българска преса. Седем години работи като заместник и главен редактор на вестник „Ереван“ в София.  Има над 2100 публикации в българската и чуждата преса. Агоп Орманджиян е заемал поста на шеф на дирекция „Публикации“ в Международния информационен център за история на Балканите и Средиземноморието на ЮНЕСКО.  До последно работи като хоноруван преподавател в специалност Арменистика и Кавказология към Факултета по класически и нови филологии 구글 음성. Агоп Орманджиян има изследвания и публикации, посветени на арменските източници за българската и балканската истории. Автор е на сборника „Арменски пътеписи за Балканите XVII – XIX в.“ и на двутомен арменско-български учебен речник. Също така има редица научни и научно-информационни публикации в алманаха на Българската академия на науките и в СУ „Св. Климент Охридски“. Има 30 години опит като преводач, трудовете му включват 32 арменски и български заглавия от художествената и научно-популярната литература, включително класиците на арменската литература – Раффи, Тотовенц, Ширванзаде, Махари, Даштенц, Агатангелос и други. Съставил е и публикувал речник на арменските имена. Последният му труд е превод на арменски език на българския епос под заглавието „Крали Марко“, който предстои да бъде публикуван в Армения. Агоп Орманджиян е член на Съюза на българските преводачи и на Съюза на писателите в Армения.

Преди 12 години, своите първи крачки вестник „Парекордзагани Цайн“ направи с неговият методически и практически опит. Той бе член на редколегията на вестника.

С неговите съвети и журналистически усет, напипал пулса на нашата съвременност, изградихме и утвърдихме общночовешките ценности, на които да подчиним общата ни работа. Уверено ни поведе по утъпканата пътека на съвременната медия към легализиране на нашите цели. Първият ни национален  успех, Наградата на Съюза на журналистите в България, който вестникът ни получи през 2015 г., бе признание и за него!

През последните 15 години ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив и  вестник „Парекордзагани Цайн“ реализира повече от 15 негови проекта, сред които са издадените негови преводни литературни книги: „Зовът на орача“(2003 г.), „Загадката Зангезур“(2012 г.), „Зовът на бездните“(2008 г.), „Арменски именник“(2000 г.), „Анна Сароян“ (2005 г.), „Династокрацията на Армения“ (2014 г.), „Сред развалините“ (2015 г.) и проекти през последната година, които още не са отпечатани.

Дълбоко сме покрусени от загубата му. Нека почива в мир!

 

 

ЗАПОЧНА ЗАПИСВАНЕТО ЗА СЪБОТНОТО УЧИЛИЩЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив

sab_school

ЛАГЕР „ХайЛер“ – ПЛОВДИВ – 2016

 

Collage

 

 

Summer Intership Program Paris

erebuni

Olimpiada

 

Pokana2 curves.cdr

 

 

Afish 6umen_curves

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ՆԱԽԱԳԱՀ ՊԵՐՃ ՍԵԴՐԱԿԵԱՆԻ ԿՈՉԸ՝ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԲԱՐԵԳՈՐԾԱԿԱՆ ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ՄԻՈՒԹԵԱՆ ՀԻՄՆԱԴՐՈՒԹԵԱՆ 110-ՐԴ ՏԱՐԵԴԱՐՁԻՆ ԱՌԻԹՈՎ

PrintPERCH-SEDRAKYAN

Հայկական Բարեգործական Ընդհանուր Միութեան Հիմնադրութեան 110-րդ տարեդարձը, կը դիմաւորենք հպարտութեամբ եւ նոր մարտահրաւէրներու դիմաց, Միութեան համազգային առաքելութիւնը  արդիւնաւորութեամբ յառաջ տանելու ծանր պատասխանատուութեան գիտակցութեամբ:

Այս տարի նոյնպէս, կը նշենք Հայաստանի ու Արցախի անկախ հանրապետութիւններու զոյգ  25-ամեակները ու Հայկական Ցեղասպանութեան 100-ամեակի աւարտին,  կը թեւակոխենք մեր ազգի կենսունակութեան ու իրաւատիրական պայքարի նոր դարաշրջանը:

Մինչ փայլուն ապագայի հեռանկարներով, ազգովին կը գտնուինք բարգաւաճումի, անհատական փայլուն իրագործումներու, բարեկեցութեան եւ միջազգային շրջանակներու մէջ ճանաչումի բարձրակէտի մը վրայ, մեր դէմ ունինք ծանր հրամայականներ, թէ հայրենիքի եւ թէ սփիւռքի մէջ, որոնք դիմագրաւելու համար անհրաժեշտ է մեր կարելիութիւններու միաւորումը եւ դիմադրական կամքի լարումը:

Կը գտնուինք անկիւնադարձային հանգրուանի մը առջեւ: Իրատեսութեամբ կ’արժեւորենք անցնող յատկապէս քսանհինգ տարիներու մեր համազգային գործընթացը, իր իրագործումներով,  յաջողութիւններով եւ թերացումներով: Մեր սփիւռքներու եւ համաշխարհայնական նոր իրականութեան մեզի ընձեռած առաւելութիւններուն ու հրամայականներուն լոյսին տակ, կ’որդեգրենք համապատասխան կազմակերպչական կառոյց եւ գործելակերպ, նաեւ կը մշակենք ընդլայնուած գործակցական յարաբերութիւններ:

Մեր գխաւոր մարտահրաւէրները կը նկատենք՝

Միջին Արեւելքի մէջ տիրող անկայունութիւնը, որուն կործանիչ երեւոյթներէն վերջինը  Սուրիոյ շարունակուող տագնապն է: Անիկա, միջազգային եւ շրջանային քաղաքական խմորումներով ու զինեալ հակամարտութիւններով, կը շարունակէ կազմալուծել մեր աւանդական սփիւռքի հայրենամերձ համայնքները: Այս իրադրութեան դիմաց, մենք թափով կը շարունակենք  մարդասիրական օգնութիւն կազմակերպելու եւ մեր ազգակիցներու կարիքներուն հասնելու աշխատանքները:

Ազրպէյճանական ուժերու կողմէ Լեռնային Ղարաբաղի դէմ յաճախակի եւ ծաւալուն դարձող ռազմական գործողութիւնները, որոնք կը վտագեն Արցախի եւ Հայաստանի ապահովութիւնը, կը թելադրեն մեզի ըլլալ զգօն եւ անդուլ կերպով ի գործ դնել մեր ճիգերը եւ կարելութիւնները, զօրացնելու համար հարենիքի անվտանգութիւնը ապահովող կառոյցները եւ աշխատանք տանիլ, միջազգային դիւանագիտական եւ հանրային շրջանակներուն մօտ իրազեկ եւ զօրակցական տրամադրութիւն մշակելու ուղղութեամբ:

Աշխարհի տարածքին, սփիւռքի համայնքները կը դիմագրաւեն ինքնութեան պահպանումի եւ կարելիութիւններու միաւորումի հրամայականը: Համայնքային աւանդական կառոյցներու արդիւնաւորութիւնը նուազած է իբր հետեւանք արեւմտեան եւ արեւելեան նոր սփիւռքներու հոլովոյթին եւ սերնդափոխութեան: Նոր սերունդը, առաւելաբար արհեստավարժ եւ գործարար երիտասարդութեամբ, ինքզինք  կը բնորոշէ իր ասպարէզային եւ ընկերային մրցունակ շրջանակի յատկանիշներով ու կենցաղով եւ հետզհետէ կը հեռանայ իր ազգային ինքնութենէն: Մինչ կը շարունակենք մեր ինքնութեան եւ մշակութային ժառանգութեան պահպանումին նուիրուած մեր ընթացիկ նախաձեռնութիւնները, մեր նոր ծրագիրները եւ գործունէութիւնները ուղղուած են այդ երիտասարդութեան մօտ վերարծարծելու իրենց ազգային ինքնութեան բնածին գիտակցութիւնը, ազգային ու հանրային կեանքի մարզերու եւ հայրենիքի բարգաւաճումին նպաստող նախաձեռնութիւններու մասնակից դարձնելով զիրենք: Միաժամանակ, նաեւ յայտնաբերելով ու քաջալերելով յաջող, բարձրորակ իրագործումներ, որոնք ազգային հպարտութիւն կը ներշնչեն անոնց:

Առանցքային կը նկատենք նաեւ Հայաստանեայց Առաքելական Եկեղեցիին եւ մանաւանդ երիտասարդութեան հոգեւոր եւ ընկերային  կարիքներուն ի նպաստ անոր դերին զօրացումը: Որովհետեւ մեր պատմութեան ամբողջ ընթացքին եւ այսօր,  գործնապէս, Հայ Եկեղեցին այն կառոյցն է, որ հայրենիքէն ներս թէ աշխարհի տարածքին, ներկայ ու գործօն է եւ կրնայ առաջնորդ դեր կատարել մեր բոլոր համայնքներուն մէջ:

Մեր առաքելութեան մղում տուող «Մէկ Ազգ Մէկ Ժողովուրդ» հասկացողութիւնը, Հայաստանը, Արցախը, Հայ Եկեղեցին եւ հայկական սփիւռքները միաւորող նշանաբանն է: Ան միաժամանակ, մեր առաջնահերթութիւնները, պատասխանատուութիւնները եւ ուժականութեան աղբիւրները բնորոշող գաղափարաբանութիւնն է:

Մենք հպարտ ենք  մեր միութեան աւելի քան հարիւրամեայ ազգային փայլուն ու արդիւնաւոր գործունէութեամբ: Հաւատարիմ կը մնանք մեր հիմնադիրներու «Ընդհանուր Միութիւն» տեսլականին ու անկէ բխող ռազմավարութեան: Որդեգրած ենք արհեստավարժ գործելակերպ եւ մեզի գործակից ունինք արդիւնաւոր ու ծաւալուն նախաձեռնութիւններով, Հայաստանի ու Արցախի բարգաւաճումին եւ սփիւռքներու ուժականութեան սատարող ձեռներէց գործարարներ:

Այս առթիւ սրտագին կոչ կ’ուղղենք մեր երիտասարդութեան ու ազգի բոլոր հատուածներուն, մեր բարերարներուն եւ անդամակցութեան, իրենց ուժերը միացնելու մեր գործընթացին, որպէսզի համախումբ եւ միասնական ոգիով նշենք ազգովին մեզի համար անկիւնադարձային այս հանգրուանը եւ պատուով ու առաւել արդիւնաւորութեամբ յառաջ տանինք մեր ազգանուէր առաքելութիւնը:

ՊԵՐՃ ՍԵԴՐԱԿԵԱՆ, ՆԱԽԱԳԱՀ

Հիմնուած 1906-ին, Հ.Բ.Ը.Մ.ը (www.agbu.org), աշխարհի մեծագոյն ոչ-շահամէտ հայկական կազմակերպութիւնն է: Միութեան կեդրոնը կը գտնուի Նիւ Եորք, Ամերիկայի Միացեալ Նահանգներ: Հ.Բ.Ը.Մ.ը կը սատարէ հայեցի ինքնութեան եւ ժառանգութեան պահպանումին եւ մշակումին՝ կրթական, մշակութային եւ մարդասիրական ծրագիրներով: Միութեան գործունէութիւնները կ’ընդգրկեն տարեկան աւելի քան 500,000 հայեր, աշխարհի տարածքին:

Հ.Բ.Ը.Մ.-ի եւ իր համաշխարհային ծրագիրներուն մասին յաւելեալ տեղեկութիւններու համար այցելեցէք www.agbu.org.

ВЕЧЕРИНКА НА КЛУБА НА МЛАДЕЖИТЕ КЪМ „ПАРЕКОРДЗАГАН“  ПЛОВДИВ

obyavaAfish2_curves

Бе създаден Клуб на младежите към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив

На 9.01.2016 г. с решение на ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив (от м. декември 2015 г.) се учреди Клуб на младежите към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив по инициатива на г-жа Аракси Мъгърдичян- почетен член на  „Парекордзаган“ клон Пловдив.

A Youth Club AGBU Plovdiv Chapter (2)На първата сбирка на групата ( 16.01.2016 г.) се избра ръководство в състав: Председател – Анахид Татеосян (участвала в програмата на AGBU Musical Armenia 2014 г.); зам. председател – Татеосс Татеосян (участвал в програмата на AGBU Musical Armenia 2014 г.); секретар-касиер – Надежда Ненкова.

Клуба има свой Правилник, одобрен от ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив и в него  членуват 14 младежи на възраст от 14 до 29 години.

На 6.02.2016 г. в клуба на „Парекордзаган“ младежите от Клуба отбеляза с празненство  Пун Парегентан с маски, почерпка, музика и веселие.

Клуба има своя програма, но основната им задача е да подкрепят целите и идеите на „Парекордзаган“.

Obiava Ari dunobiava studenti

obiava_Klub Dami

Необикновената Коледна светлина изгря

в Арменския културен дом в Пловдив

Четете в категория СЪБОТНО УЧИЛИЩЕ

640_9c98802a7cd7ed5a9d9dac43f3f373d2

В ПЛОВДИВ СЕ РАЗДАДОХА

ГОДИШНИТЕ СТИПЕНДИИ НА AGBU

Четете в категория ДЕЙНОСТИ

IMG_0535

„100 години с болка в душата”

Това заглавие наистина съвсем сбито и точно изразява чувствата на арменците по целия свят през изтеклото столетие след трагичните и неописуеми по своята жестокост събития от 1915 г. Направеното по размерите си чудовищно посегателство над исконните жители на тази древна земя много по-късно е наречено „първия геноцид на ХХ век”. Всяка година на 24 април потомците почитат паметта на жертвите. Но през тази година, независимо от датата, се прекланяме по един или друг начин пред всички 1.5 милиона загинали.

12238284_10153767724049066_1206263110332389769_o

Един от тези начини беше изнесеният в Пловдив на 07.11.2015 г. спектакъл „100 години с болка в душата”. Той беше представен от Арменски самодеен театър „Проф. Крикор Азарян” – Хасково. В залата на Дома на народната армия почитатели на актьорксия талант на самодейците от Хасково заеха местата си. Театралците многократно са ни възхищавали с емоционалните си изпълнения, тъй като сътрудничеството мужду клоновете на ОАБС „Парекордзаган” Пловдив и Хасково има дългогодишна традиция 선교한국 다운로드.

Сценаристът и режисьорът Филип Дерандонян, който е и преподавател в съботното училище на ОАБС „Парекордзаган” в Хасково, предлага наистина забележителен по силата си на въздействие източник – романа „Ереван” на Жилбер Синуе. Сцените се редуват една след друга и държат зрителя в своята палитра от емоции до края на спектакъла./ четете подробности в категория Хасково

 

   БЛАГОТВОРИТЕЛНО ПАРТИ НА КЛУБА НА ДАМИТЕ

На 14 ноември т.г. клубът на дамите към ОАБС „Парекордзаган” – Пловдив, под ръководството на Аракси Мъгърдичян, организира благотворителна вечеринка в полза на Съботното училище за изучаване на арменски език.

В съботната вечер Арменският културен дом бе пълен с хора на различна възраст, които се радваха на срещата си и на богатата и красиво подредена трапеза, а голям брой от бивши и настоящи ученици на съботното училище създадоха пъстра група от танцуващи на дансинга.

Официални гости на събитието бяха отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк” и г-н Рупен Чавушян, председател на ОАБС „Парекордзаган” клон Пловдив.

20151114_195239_Burst01

Водещи на празничната вечер бяха бивши възпитаници на съботното училище Инеса Геворгян – на арменски език и Сара Сарян – на български език. По тяхна покана духовния ни пастир, отец Храч Мурадян благослови вечеринката и предаде завета на нашата църква – ако отившаш на църква, не трябва да си сам, вземи и детето си, ако отиваш на училище, трябва да поканиш и приятеля си. Само чрез теб другите могат да се доближат до нашите християнски цености, религия и култура, каза отец Храч.

Програмата, която включваше песен и стихчета на арменски език, подготвена от арх. Алвард Бадваганян, преподавател по арменски език в съботното училище, показа талантливите ни деца, които малко бяха малко смутени от многобройната си публика, която бе дошла да подкрепи каузата на Благотворителната вечеринка, а именно – набиране на средства за оборудване и методически материали, нужни за съвременното обучение по майчин език. Въпреки това с ясни гласчета и отчетлив арменски заедно те рецитираха и пяха, бурно аплодирани от присъстващите./ четете подробности в категория Клуб на дамите

2015: ВЕСТНИК „ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН“

с наградата на СБЖ

На 6 ноември т.г., свързан с Деня на народните будители, Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди в „Студио 5” на НДК.

„Днес е един светъл празник да разберем кои са достойните творци в българската журналистика“ – с тези думи водещият, Ивайло Диманов членът на УС на СБЖ, откри традиционното мероприятие на СБЖ.

AGBU VOICE with AwardСПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ получиха редица медийни направления, като радиопредавания, електронни сайтове, кореспонденти, писатели в областта на журналистиката и медиите, фотожурналистика и графичен дизайн, оператори и режисьори.

Сред наградените бе и вестник „Парекордзагани Цайн“ в лицето на неговия редактор Хрипсиме Ерниасян, за поредица материали, посветени на Геноцида над арменския народ./ четете подробности в категория „Парекордзагани Цайн“

 

Концерт на ВИС „Еребуни“ в София

„Експлозия“ от емоции подари на публиката си ВИС „Еребуни“ на 7 ноември 2015 г. в залата на Руски културно-информационен център в столицата

Erebuni_2015 (3)

„Бяхме, има ни и ще ни има“ бе надсловът, с който домакините – Координационен съвет на арменските организации в София, организира концерт на ВИС „Еребуни“ към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив.

В елегантната амфитеатрална зала, публиката зае своите места в очакване пристигането на Архиерея на арменската църква в България – Н.В.П. архимандрит Исахаг Похосян, Н.П. Арсен Схоян, Посланик на Армения в България и съветника към Посолството г-жа Нели Матевосян.

Цветни прожектори рисуваха игриви точки по сцената, когато след обявяване инструменталистите и солистите на група „Еребуни“ заеха местата си. Първата емблематична песен на групата бе „Ереван-Еребуни“. През годините тя е претърпяла преработки, кавъри, интерпретирала се е според доминиращия стил на времето. Но винаги е била първа песен…„Групата с гордост носи името на старата столица на Армения – Еребуни още от създаването си през 1971 г. в Пловдив“-каза водещата Елиз Гагосян./ четете подробности в категория Еребуни

ЗАПОЧНАХА ЗАНЯТИЯТА НА СЪБОТНОТО АРМЕНСКО УЧИЛИЩЕ КЪМ “ПАРЕКОРДЗАГАН“ КЛОН ПЛОВДИВ

На 10 октомври 2015 г. започнаха занятията на децата от съботното арменско училище. Първият ден бе посветен на Арменския химн. Получените учебници и помагала от Министерството на Диаспората на Армения ще бъдат в помощ на “Парекордзаган“ (AGBU) клон Пловдив, който полага усилия да превърне учебните занятия в забавни, интересни и привлекателни за децата. Заедно с мултимедийни презентации в първия си учебен час за 2015 -2016 г., децата си припомниха арменската азбука, записаха думичките на арменския химн и запяха заедно.
В процес на прилагане е и AVC (Арменски виртуален колеж), за което “Парекордзаган“ клон Пловдив създаде всички условия за да могат децата да се включат в иновативната мултимедийна програма, създадена от AGBU и д-р Йервант Зорян*, чрез която по-успешно да овладеят майчиния си език.
Арх. Алвард Бадваганян, която води учебните занятия на децата в съботното училище уверено пристъпи в новата учебна година, с подготвените през лятото учебни помагала. В помощ на методическата работа с децта ще бъде и дългогодишния педагог и преподавател по чужди езици – Мери Тутян, член на ръководството на Благотворителния съюз 다운로드.
20151010_093012
НОВО: Виртуалния колеж AVC (Арменски виртуален колеж- www.avc-agbu.org), е нов метод за изучаване на арменски език – говоримо и писмено, и всеки, който желае, независимо от възрастта, може да получи необходимите знания под ръководството на преподавателя чрез разработената за лесно усвояване на арменския език програма от д-р Йерван Зорян. Тази година съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив ще въведе този метод / четете подробности в категория Съботно училище

Председателят на AGBU Бердж Сетракян ПОЛУЧИ МЕДАЛ II степен НА РЕПУБЛИКА АРМЕНИЯ за „Заслуги към родината“ през изминалата година

На 26 септември т.г., Президентът на Армения – Серж Саркисян присъди на Бердж Сетракян, Председател на „Парекордзаган“ II степен медал на Република Армения.
Г-н Сетракян получи наградата по време на шестото заседание на Държавната комисия за координация на събития за отбелязването на стогодишнината от Геноцид за „Заслуги на родината“ и в чест на неговия принос в организирането и провеждането на възпоменателните събития през последната година, чрез спонсорираното от AGBU, по време на церемония по канонизирането на Светите мъченици от арменския геноцид, световно телевизионно излъчване.
Berge-Setrakian-Second-Degree-Medal

Г-н Сетракян беше един от благодетелите и бизнесмените от Арменската диаспора, които получиха високата държавна награда в знак на признание за активната подкрепа в делата по организираното провеждане на събития за отбелязване на стогодишнината от Арменския геноцид. Президентът Саркисян връчи наградите и ги поздрави: „Бих искал да благодаря на всички, които участваха в тази решаваща мисия. Личните ми впечатления са, че никой арменец в света не остава безразличен към тези събития, благодетел или художник, дарител или журналист, демонстрант или дипломат, доброволец или служебно лице, учен или свещеник“.

„НА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ“

 На 3 октомври т.г. в Пловдив, ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив организира концерт на вокално – инструментален състав „Еребуни“, на който бе представен диска „На учителя с любов“ – подбрани изпълнения на групата в периода 1974 до 1988 г., събрани от Агоп Дайджанян, основател и първи ръководител на групата от 1971 г.

Времето няма да заличи постигнатото и няма да изтрие споменът за нашия ръководител, учител и мъдър баща, който в последните дни от своя земен път посвети месеци за подготовката на този диск.

Независимо от времето, всеки концерт на ансамбъла започваше неизменно с една и съща песен –„Ереван Еребуни“. Тя така и не остаря, интерпретирана според доминиращия стил на времето и преработвана, но винаги обичана и аплодирана от публиката.

Следваха познатите арменски песни „Ашун“ в изпълнение на Таки Мелконян, „Им хин сер“ – на Симона Пачаджян и Хари Шишманян, Горадз йеразнер – Хари Шишманян. Една от утвърдените песни в периода 1974-1988 г. бе народната песен -„Джейрани бес“. Песента звучеше дълги години от концертните подиуми на цялата страна, в изпълнение на Ардем Бабикян. На концерта в Пловдив тя бе изпълнена в нов аранжимент от младата и талантлива певица Марина Спасова. Вокалната й подготовка бе дело на оперната изпълнителка Силва Долмаян. Петнадесетгодишната Марина е ученичка на съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив има подчертано отношение към арменския език, който владее говоримо и писмено, без да има дори капка арменска кръв във вените си.

12113341_1104847099526604_1900107705400713735_o

ВИС „Еребуни“ представи и част от новите си песни, които са включени в творческия сезон на групата. Даниела Дердерян приповдигна емоционално настроението на публиката с песента „Им анунъ Хайасдан е“, а силна кулминация постави ансамбловото изпълнение на песента „Мен йенк мер сареръ“. Вълната от аплодисменти, с които публиката изрази неведнъж своето одобрение и любов към групата даде на изпълнителите от ВИС „Еребуни“ така необходимата енергия, с която да продължат своята мисия в живота на нашата общност.

Диска, който бе представен на концерта носи заглавие „На учителя с любов“ и се издава благодарение спонсорството на г-н Рупен Чавушян, Председател на „Парекордзаган“ клон Пловдив и на Ованес Марукян, който преработи и подготви песните за издаването им в дигитален формат. Те са от личния архив на г-н Дайджанян, а екипът, който е осъществил записите в този период, днес не е между нас, затова с почит към паметта им и с благодарност към бяха споменати имената им: Кеворк Четинян, ръководител на оркестъра, Саркис Саркисян – аранжимент, Хазарос Иснеян, режисьор на пулт и Мардик Месчиян, артистичен организатор на групата.

Подробности и снимки можете да видите в категория ЕРЕБУНИ

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗДАТЕЛСТВО „ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив ПУБЛИКУВА АВТОБИОГРАФИЧНАТА КНИГА НА СУРЕН ВЕЦИГЯН „ВОДЕН ОТ БОГА, В СЛУЖБА НА НАРОДА СИ“  ОНЛАЙН!

Посвещава се на 100 години от Арменският геноцид 1915 г.

Всеки, който желае може да я прочете като натисне линка: http://issuu.com/agbuplovdiv/docs/souren_vetsigian_bg

10 години вестник

„Парекордзагани Цайн“

Във връзка с юбилея редакционният екип бе отличен със специална награда от УС на СБЖ
и Колеж «Източен европейски образователен център»
Тържественото връчване бе насрочено за 4 декември т.г.
от 15.30 ч. в Стария град.
10_Godini_vestnik
Подробности в категория „Парекордзагани Цайн“

ТЪЛКУВАНЕТО НА АРМЕНСКИЯ СИМВОЛ, КОЙТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ДИАСПОРАТА ПО ПОВОД 100-ГОДИШНИНАТА ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД ПРЕДИЗВИКА В БЪЛГАРИЯ КОМЕНТАРИ И РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ.

Мотото е преведено на седем езика: английски, френски, руски, испански, aрабски, китайски и на турски.

Всеки език носи особеностите на своята лексика. Буквалния превод не предава адекватния смисъл на заложената идея. Затова превода на мотото най-точно следва да се прави паралелно с идеята, заложена в него.

Създателите на мотото имат познания върху лингвистиката и познавайки особеностите на чуждите езици, са дали възможност то да се тълкува и интерпретира.

anmorug copyВъзможностите откриваме в символа на 100-годишнината от Арменския геноцид 다운로드. Вижте снимката и текста, вграден в нея. „ПОМНЯ И ОСЪЖДАМ. ПОМНЯ И ИЗИСКВАМ. ЖИВЕЯ И ПОМНЯ. ЖИВЕЯ И ИЗИСКВАМ“.