Пролетно парти в Пловдив

На 2 март т.г. в Арменския културен дом в Пловдив се проведе пролетно парти, организирано и осъществено от Клуба на дамите към „Парекордзаган” Пловдив. Подготовката започна в ранните часове на деня. Задачите отдавна бяха разпределени, за красивата и елегантна украса се погрижиха Младите професионалисти Гайя Шахугян, зам.-председател на YP Пловдив, и Лилит Шахинян, а наред с тях и арх. Алварт Бадваганян, Мадлен Куюмджиян и др. Главен организатор и дизайнер на блок масата бе Аракси Мъгърдичян. За красотата на отрупаната с кулинарни изненади трапеза допринесоха всички дами. Красиво декорирани сандвичи приготвиха Мари Саркисян, отговорник на жените към църквата, и танти Сиран. Всички блюда бяха подредени с много вкус. Към дамите и жените от църквата отправяме нашата признателност и благодарност. На червената завеса на сцената грееше изненада – скъпи спомени „От раклата на баба и мама” и лично предоставени от дамите към клуба плетени покривки на игла или кука, гоблени, рисувани копринени шалове – всички ръчно изработени.

Към 16.00 часа гостите заприиждаха. Всяка дама бе закичена с мартеница и още на входа получи подарък шоколад, както организаторите бяха уточнили предварително по сценарий. Водеща бе Мери Тутян, дългогодишен педагог и преподавател по английски език. След като пристигнаха очакваните гости от Хасково и от СКП  „Ереван”-Пловдив и всеки бе настанен, г-жа Тутян ги поздрави с Добре дошли и продължи : Месец март е първият пролетен месец, който отваря очите ни към красотата на природата, единственият месец, наречен на жена – Баба Марта – и това не е случайно. През този месец е и денят на жената, която има различни имена: майка, баба,  сестра, колежка, приятелка, съседка.Тази година в месеца на жената попадат  и двата големи християнски празника на арменците по света Цветница и Великден.

Висок гост на тържеството бе Н.В.Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян, който по традиция благослови масата.

За чудесното ни настроение и духовно удовлетворение имаше подготвена програма от децата към съботното училище на „Парекордзаган” Пловдив, а за доброто ни настроение и забавление се погрижи DJ Бари.

Затрогващо бе първото стихотворение „За мама”, издекламирано от чаровната тригодишната Габриела Багдасарян, внучка на Мери Тутян. Тя завладя присъстващите с артистичната си рецитация и заслужи овациите ни. Младежката танцова формация към СКП „Ереван” Пловдив, с ръководител Мари Арисян, ни достави истинска наслада. Те изпълниха два танца: „Карун, карун” и „Ереван Еребуни”. С „Тракийски танц” ни поздравиха и специалните гости „Денс Арт” към СОУ „Н.Вапцаров”, с хореограф Боян Алексиев. Участие в програмата взеха и младите дарования от естрадното студио към „Парекордзаган” с ръководител Теодора Чернева. Ивана Муцкова – Мъгърдичян изпълни песента „Гарод”,  а „Кишер е” ни поднесоха в дует Марина Спасова и Надежда Ненкова.  Вержиния Вичева се представи с песента „Хайастан”.

Настъпи време и за томболата, за която фирма ИНСПРЕС ООД Пловдив с президент Рупен Чавушян и собственикът на арменския ресторант „Ереван” Арто Тутян бяха предоставили наградите.

Това тържество се организира с традиции. Тази година то имаше благотворителна цел. Клубът на дамите ще предостави набраните средства за благородна кауза.

А доброто настроение ще продължи и на 24 март, отново а Арменския културен дом, където от 16.30 часа малките актьори от ДТТ „Малвина Манукян” към Благотворителния съюз ще ни зарадват с нов спектакъл.

И в заключение: благодарим на домакините и на присъстващите. В момент на притискаща ни икономическа и политическа ситуация ние трябва да се стремим към заздравяване на етническия микроклимат чрез подобни празници. Доброто поражда добро, а злото ражда зло. Скъпи жени, желая ви здраве и позитивна светла година, изпълнена с вашите мечти!

„Не пренебрегвай силата си на жена – уважавай я, отглеждай я внимателно и с много грижи. Сърцето на майката е бездна в дълбочината, на която винаги ще намерите опрощение”

Оноре дьо Балзак

Силва Долмаян