AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

100 Години Арменски Геноцид

Пловдив: 24 април – ден на траур за целия арменски народ

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

На 24 април 2013 г., в арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив от 10,30 ч. бе отслужена Тържествена Света Литургия и Панихида в памет на невинните жертви от Арменския геноцид, извършени през 1915 г. в Османската империя с участието на църковния певец Кеворк Язъджиян и църковен хор, с ръководител Люси Хампарцумян.

След Литургията, Негово Високо Благоговейнство протопрезвитер Кеворк Хачерян, духовен пастир на арменците в Пловдив изнесе проповед, в която описа трагичните събития от 1915 г., тежката съдба на оцелелите, говори за беззащитните жени, деца и възрастни, които бяха убити в пустините по време на принудителната им депортация.

Пред монумента Хачкар, който се намира в двора на арменския храм в Пловдив, бе извършена панихида от Н.В.Б. протопрезвитер Кеворк Хачерян и църковния певец Кеворк Язъджиян, на която присъстваха значително повече хора от минали години.

Венец от името на  ЦН поднесе председателят Бердж Джаникян, венец от името на „Парекордзаган“ клон Пловдив Рупен Чавушян и венец от Хоменътмен поднесоха скаути, цветя от организация „Ереван“, Пловдив, миряни и сънародници.

От 18:00 часа многолюдно шествие потегли с арменските трикольори от ДНА, на площад Централен. То премина през Главната улица на града и се придвижи до арменския храм, който се намира в сърцето на Стария град. До късно вечерта младежи раздаваха из града брошури, които описваха трагедията, която връхлетя арменския народ в Османска Турция през 1915 г.

ПЦ

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %