AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни" Бургас

ПОСЛАНИЕТО НА МУЗИКАТА – ВИС „Еребуни“ в Бургас

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

По покана на „Парекордзаган“ клон Бургас и местното арменски църковно настоятелство при храм „Сурп Хач“, вокално-инструментален състав Еребуни към „Парекордзаган“ клон Пловдив изнесе концерт в град Бургас под надслов „Еребуни 40+“. В ранния следобед на съботния ден, 27 април, т.г. посрещнати от зам.-председателя на Благотворителния съюз в града Гаро Ахчиян групата разтовари апаратурата си и започна акустичната репетиция.

Изключително подходящо подбраната зала с перфектна акустика, позволи на гостите да почувстват арменската музика по неочакван до сега начин. Препълненият салон показа високия интерес на бургаската публика към групата от Пловдив.

Водещата на концерта, Азнив Саркисян от Бургас, разказваше в паузите между отделните изпълнения, историята на групата, за трудните години след прехода и за близостта, която съществува между изпълнителите – това което крепи „Еребуни“ 42 години. Бурни аплодисменти получиха солистите Таки Мелконян, Симона Пачаджян и Хари Шишманян. В програмата бяха застъпени най-вече арменски популярни народни и естрадни песни песни. Продължителни овации получи песента на Хари Шишманян – „Завет за внуците.

Филм за историята на ВИС „Еребуни”, чиято премиера бе през декември 2012 г. в Пловдив, бе представен и пред бургаската публика. В него бе събран снимковия и видео архив, който групата пази отпреди 35 години. Създаден през 2012 г. по идея на Хрипсиме Ерниасян, дългогодишен участник в „Еребуни” и с неоценимата помощ на Михран Бъздикян (ударни) филмът проследяваше концертните изяви на „Еребуни“ ,епизоди от репетиции и турнета, от 1978 г. до наши дни.

Гост на вечерта бе и драматичния сопран и солист на арменския църковен хор към храм „Сурп Хач” Бургас Мери Мовсесян Калудова. С нейното участие домакините и гостите разшириха границите на взаимната ни любов, която съществува от десетилетия, ярък представител на която бе нашият незабравим солист Томас Тумаян, и Симона Пачаджян, която поддържа и до днес топлата връзка с Бургас. Мери Мовсесян Калудова изпълни песни на Гомидас и Карузо. Нейният изключително тембрист, богат и силен глас, чудесно се вписваше в колорита на група „Еребуни“, с които Мери поддържа отлични приятелски връзки. Близо два часа продължи програмата, като във втората си част бе съчетана с много ритмични и танцувални песни, които вдигнаха публиката на крака.

За трима от изпълнителите в „Еребуни“ този концерт бе дебют: Агоп Караохлуян – след 23- годишно прекъсване отново бе сред нас, застанал зад перкусии, Пламен Манафски- ритъм и соло китара, се завърна отново в групата след 28 години, още по-зареден и по-мотивиран и Ани Гелгелян, синтезатор, която е дипломиран музикант и свири в групата от февруари 2013 г..

Цветя за всички изпълнители поднесе председателя на „Парекордзаган“ клон Бургас Агоп Мовсесян, кошница с цветя бе връчена от името на Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Концерта е от поредицата юбилейни мероприятия, които организира пловдивския клон на „Парекордзаган”, посветени на годишнината на групата „40+.” Тя бе тържествено отбелязана в Пловдив през м. декември 2012 г. Групата има покана и от „Парекордзаган“ клон Русе на 8 юни т.г., където още от сега се готвят за посрещането й. В концертната програма на ВИС „Еребуни” ще се включат и колегите от новосформираната в Русе вокално-инструментална група „Аракс”.За почитателите на арменската песен, в този град на известни арменски архитекти и родолюбци, които и до днес възпитават поколенията в патриотизъм и национални ценности заедно те ще пресъздадат неповторимата красота на арменската музик.

ВИС „Еребуни“ изказва благодарност на Арменско църковно Настоятелство при храм „Сурп Хач“ в Бургас и на ОАБС „Парекордзаган“, Бургас, с помощта на които се състоя този концерт и се превърна в празничен и вдъхновяващ музикантите ден, който дълго ще помним. През м. юни т.г. предстои още едно участие на ВИС „Еребуни“ в Стара Загора.

Хрипсиме Ерниасян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %