AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

100 Години Арменски Геноцид Танцови групи

ТУРЦИЯ: Трагедията от 1915 за първи път бе отбелязана с участие на чуждестранни делегации

0 0
Read Time:4 Minute, 0 Second

На 24 април т.г. в Истанбул към събитията, посветени на годишнината от геноцида, за първи път се присъедини чуждестранна делегация, съставена от 20 арменски представители от 15 страни.
Присъстваха представители на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган” –  „Млади професионалисти” от България (Пловдив), Центърът на ромите в Румъния, който работи за правата на ромите,  представители на „Парекордзаган” от Франция. Имаше и членове на организации за борба срещу расизма от Холандия, Чехия, Италия, Хърватия, Босна и Херцеговина.
Хайк Гарабедян от AGBU Пловдив, който е съпредседател на „Младите професионалисти” – YP и единствен представител от България, взе участие във всички събития, състояли се в Истанбул. Той бе част от делегацията на европейския комитет на „Парекордзаган”.
Хайк Гарабедян обобщи целите на делегациите:
На това първо по рода си събитие в Истанбул всички говорители призоваваха или да се продължи с отричането на Геноцида, или – за да имат арменци и турци общо бъдеще – да се постъпи по демократичния начин – да се признае Арменския геноцид. Тази първа инициатива даде няколко посоки за промяна:
Турският народ трябва сам да разбере каква е историческата истина. Да не вярва  на официалната версия на правителството.
Арменците не са врагове на турците.
Признаването няма да доведе до разруха на държавата.
Признаването на Геноцида ще е малка справедливост за оцелелите и техните потомци.
Признаването на Геноцида не означава продължаване на агресията, а точно обратното – нов общ път.
Промяната в мисленето и поведението трябва да дойде отдолу нагоре  – от народа.

Траурни събития и конференции, посветени на арменския геноцид, се проведоха в няколко турски града в сряда  – 24 април 2013.

Студентите от университета „Шехир”, се присъединха към инициативата на 24 април – „Да скърбим за мъртвите на площад Таксим в Истанбул в 19:15 ч.”
Първата церемония по отбелязването на геноцида през последните години се проведе през 2010 г. на площад „Таксим” – Истанбул, в Измир и в Диарбекир. Тази година възпоминание бе планирано в Измир и в Адана. Отбелязването на събитието включва панелни дискусии на тема какво се е случило през 1915 г. и предстоящата 100-годишнина през 2015 г., когато ще има поредица международни събития.
На 24 април в 12:30 ч. честване имаше в Музея на турското и ислямското изкуство, който през 1915 г., е бил затвор, където видни арменци  били захвърлени и след това убити.
След това множеството посети гроба на Севаг Балекчи, млад мъж от арменски произход, който бе убит на 24 април 2011 г. Той е  служил в турските въоръжени сили (ТСК) като мобилизиран. Смята се, че смъртта му е причинена от омраза – престъпление заради етническия произход на жертвата.

 

 

Истанбул – Стотици взеха участие в траурната церемония, която се проведе в сряда, 24 април в 19:15 ч, на площад „Таксим” в Истанбул. Събитието беше посветено на 98-та годишнина от Арменския геноцид.
Участниците отдадоха почит към паметта на жертвите от геноцида със запалени свещи и поставиха карамфили върху фотографии на арменски интелектуалци и политици, които са били изпратени на смърт на 24 април 1915 г.
По време на траурната церемония известният турски професор Гюрсой осъди първия геноцид на 20 век и подчерта, че въпреки изминалите 98 години враждебността към арменците все още продължава в Турция. Той припомни Хрант Динк, основател и главен редактор на в. „Агос”, който бе застрелян през 2007 г. пред офиса си в Истанбул,  както и арменския младеж, убит на 24 април 2011 г. в една военна част в турската армия и заяви, че техните убийци и организаторите, които стоят зад убийствата, са свободни и до днес.

Диарбекир – Голяма група хора се събраха в Диарбекир пред Столичната община на 23 април т.г., за да отбележат арменския геноцид.
Проявата, посветена на 98-та годишнина на унищожаването на арменската общност в града, бе организирана от Диарбекир Bar Association (DBA) и общината на Диарбекир. и включва дискусионен форум с историка Ара Сарафян и ръководителя на DBA Тахир Елчи, съобщава арменската агенция Weekly.
Подчертавайки кюрдското участие в геноцида в Диарбекир, Елчи каза, че сблъсък с реалността на геноцида от кюрдите днес е неизбежна. Освен това той твърди, че кюрдите трябва да подкрепят арменците в борбата срещу идеологията на държавата и принципа на абсолютното отрицание.
„Израснахме с историите на нашите баби и дядовци за кланетата на арменците. Отрицанието, че е имало геноцид, не издържа на правния и исторически контрол”, каза той.  „Арменският геноцид се отбеляза в Диарбекир за първи път. Това е много важен ден за нас. Ние с почит се поклонихме пред паметта на арменските ни братя, които бяха убити през 1915 г., и осъдихме геноцида.“ заключи Елчи.
Ара Сарафян фокусира погледа си върху процеса на унищожаване на арменците в Диарбекир през 1915 година. Той отбеляза, че е дошъл в Диарбекир за изследване на геноцида и че местните жители са били много полезни в неговите проучвания.
След срещата много от хората се отправиха към брега на река Тигър и хвърлиха цветя във водата в памет на арменците, убити по време на геноцида.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %