AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности

Духовни ценности и национална памет, съхранени в ценни реликви

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

На 22 юни т.г. в Кърджали бе открита изложба, посветена на арменските традиции и бит от началото и първата половина на ХХ век. Изложбата е част от програмата „Мултикултурният град”, която се изпълнява вече шест години от Арт движение КРЪГ в партньорство с Община Кърджали. На откриването присъстваха министърът на културата д-р Петър Стоянович и зам.-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев, Елисавета Кехайова, зам.- кмет на Кърджали, депутати, общински  съветници, много граждани. Приветствайки посетителите, заместник-кметът Елисавета Кехайова каза: „За мен е радост, че отново сме заедно, че нашият град е домакин на такова събитие, което е част от дългосрочната инициатива на сдружение „Кръг”. Вярвам, че работата по тази програма ще продължава все така успешно, подкрепяна от Община Кърджали”.  Кураторът Радост Николаева отбеляза, че арменците от Кърджали са активни участници във всяко от шестте издания на инициативата „Мултикултурният град” (2008-2013), която има за цел да акцентира последователно върху различни места и събития от мултикултурната памет на града.


Експозицията, разположена в артистичната среда на галерия „Кръг”, включва множество предмети, съпътствали бита на арменците преди няколко десетилетия.

„Всичко тръгна от една годежна рокля” – разказва Радост Николаева от Арт движение КРЪГ. Идеално запазена рокля, ушита за годежа на Азадухи Еничерян през 1942 г., дава идея на творческия тандем Радост Николаева и Галина Димова да потърсят и други свидетелства за съхранената памет и духовни ценности на арменците в Кърджали и България. И така за кратко време в тяхната галерия пристигат материали, достатъчни за цяла изложба. Навременна и ценна помощ оказват Рупен Чавушян, председател на „Парекордзаган” клон Пловдив, сънародниците ни от  Хасково Михран Карекинян, председател на ЦН към храм „Сурп Степанос”, Филип Дерандонян, представител на „Парекордзаган” – Хасково и активисти от арменско читалище „Арарат“; колегите от Добрич също предоставиха ценни артефакти. Всички бяха топло посрещнати от Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерваторията в Кърджали и лидер на арменската общност в града, обединена около клуб „Севан”. Обединени, арменците от различни градове направиха всичко възможно за добрата организация по събиране на експонатите. „А с помощта на Хрипсиме Ерниасян от Пловдив успяхме да подредим всичко в една обща концептуална рамка – така, че за посетителите да бъде интересно и предметите да разкажат достъпно своята история” – сподели Галина Димова.

Подробности четете в следващият (118) брой на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %