AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни" Дейности

В СТАРА ЗАГОРА СЕ ПРОВЕДЕ УНИКАЛЕН КОНЦЕРТ НА ЕТНОСИТЕ

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Стара Загора, 21 юни 2013 г. Организаторът е  НО „Клуб на етническите общности”, основана по идея на арменската и еврейската общности в Стара Загора през 2004 г., след което към тях се присъединява и гръцката. Председател е Бейсим Ахмед. Сдружението е единствената организация, официално регистрирана и обединяваща представители на различни етноси, живеещи в България. Множество са полезните и добри мероприятия, които клубът осъществява за тези години.Taki Melkonyan_Plamen Manafski

Verjinia Vi4evaПредставянето на оригиналните песни и танци, изпълнени на майчините езици на членуващите в Клуба на етническите общности, дава прекрасната възможност на всички да се докоснат до разнообразната музикална палитра на различните култури. Чрез изпълненията си, даровитите изпълнители показаха, че няма етнически бариери за тях: те изпълниха турски, полски, арменски, гръцки, цигански, бразилски и  унгарски песни и танци.

На 21 юни 2013 г. концертната програма стартира със специален поздрав от Родопите – певицата Кера Станкова, която изпълни народни песни без музикален съпровод.

Руският етнос бе представен от две певици, а красиви и динамични танци и песни изпълниха турски артисти от Момчилград. Унгарският етнос се представи с изпълнението на талантливи млади български оперни изпълнители с дуета на Бони и Щаси от операта „Царицата на чардаша“. Българския танцов състав „Загорци” украси програмата с два традиционни полски танца: Краковяк и Полонез, местна певица изпя известна полска песен.

Арменският етнос бе представен в лицето на две млади талантливи певици към Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган” клон Пловдив Вержиния Вичева и Таки Мелконян.

Вержиния е отличена с призове от международни и национални конкурси и фестивали в България. Последните две са през 2012 година – 3-то място в конкурса „Дъга над Клептуза” и поощрителна награда от най-авторитетния конкурс на международно ниво „Сребърна Янтра”. Младата певица е ученичка в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив, със специалност виолончело. Гласовите й данни показват още в детството й качества и специфична бленда, което я отличава от другите изпълнители. На осем години тя изпълнява солистична песен с ВИС „Еребуни“. Днес тя е най-младата солистка на състава.

Вержиния изпълни две песни. Още в първите акорди на песента „Хайастан“ залата избухна в ръкопляскания. Сценично поведение и техничното й изпълнение не остана незабелязано от интелигентната публика, която бе изпълнила огромния салон на старозагорската опера. След втората й  песен „Херанум ем“, водещата Радост Овагимян обяви следващата изпълнителка Таки Мелконян, която поставя началото на своята музикална биография още в началните класове, когато започва да се изявява във вокалната група на арменското училище. Четири години участва в представителния пловдивски хор „Детска китка”, а по-късно седем години пее в девическа хорова формация „Евмолпея”, като се изявява и в чужбина на различни конкурси и фестивали. Вече 10 години е беквокал и солист на вокално инструментален състав „Еребуни”към „Парекордзаган” клон Пловдив. Тя представи арменския етнос с песента „Хавадум ем“ и „Ашун“ в акомпанимент на Пламен Манафски, китарист от ВИС „Еребуни“.

От името на организация „Ереван“ в Стара Загора цветя за нашите прекрасни изпълнителки поднесе председателката Мари Агоп.

Специална благодарност отправяме към отдадената от сърце на арменската кауза Таки Маникян, дългогодишен председател на КПО „Ереван“ в Стара Загора, понастоящем председател на Църковното настоятелство.Г-жа Маникян не жали сили и време, активно се включва в инициативи, които подчертават арменския принос към културата и традициите на България, дава изключително много от себе си и не търси признание. Благодарим ти, Таки!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %