Благотворително парти на Клуба на дамите

В деня на Баба Марта и празника на художествената самодейност – 1 март т.г., клубът на Дамите към към ОАБС „Парекордзаган” – Пловдив организира, под ръководството на Аракси Мъгърдичян, благотворително парти с кафе-театър.

Още на входа на Арменския културен дом, гостите бяха посрещати от младежи с пожелания за здраве и закичвани с мартеници. А вътре, в залата, цареше оживление. Около масите бяха насядали компании от познати сънародници, които се радваха на срещата си и на отрупаните, но красиво подредени трапези с различни хапки, сладки, ядки и други лакомства. Те очакваха началото – бяха тук заради любовта си към театъра.

Водещата Мери Манукян-Тутян представи гостите от ХОМ, „Аракс“, жените от Арменската църква „Сурп Кеворк“, г-н Ехиазар Узунян – Почетен консул на Република Армения, от гр. Хасково – арменската общност и жените, Арменски самодеен театър „Хагоп Баронян“, родители и ръководители от Съботното училище към „Парекордзаган“, Клуб на дамите към „Парекордзаган“.

Забавата започна с поздравително слово и молитва от отец Храч Мурадян, Архиерейски наместник на Арменската апостолическа православна света църква в България и духовен пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк“.

Последва рецитация и музикално изпълнение на Марина Спасова от съботното училище на „Парекордзаган”, под съпровода на пианиста Татеос Санджакян.

Максуд Кеворкян прочете ретроспекция за дейността на самодейците-театрали, започвайки от 1905 г. до сега, като цитира имената на всички участници и пиеси, поставени през годините. Благодари на основните дарители – Ехиазар Узунян, Рупен Чавушян, Аршалуйс Мардиросян – Василева от Несебър, Мъгърдич Мъгърдичян, Ара Бедросян и Гаро Сьойлемезян от Ню Йорк. С тези средства се подготвя сценографията и изработват декорите за постановките, без което е невъзможна работата и доброто представяне на театралите.

Самодейците се представиха с две изпълнения: Саркис Кешишян – с откъс от монолог на Батал от комедията на Пиер Шамасян – „Батал и хамарцаг Хасмиг“ и Симон Хачманян – с откъси от монолозите на Вахе Берберян. Публиката прие играта на театралите с огромно задоволство и бурни овации.

После беше безкраен празник … хапване, приказки, танци. За доброто настроение на всички се погрижи Ди Джей Бари Джаникян, а с арменската музика по негов избор, се провокираха и танците. Най-дейна беше голямата хасковската група, дошла специално в Пловдив за тържеството – имаха постоянно присъствие на дансинга с красивите си арменски танци.

За веселото настроение допринесе и организираната от Клуба на дамите томбола, с много награди – книги, торта, сладки, безплатен абонамент за вестник, процедура във фризьорски салон, продукти за коса, осигурени от:

Редакцията на вестник „Парекордзагани цайн”, Ръководството на ОАБС „Парекордзаган”, „Инспрес” – Рупен Чавушян, „Аги1” – Елизабет Кюрегян, Арменски ресторант „Ереван”– Харутюн Тутян, Вилхелмина Томасян и фризьорски салон „Шери” – Мари Махмузлян.

С благодарствено слово и чудесен букет от рози, Ани Кеворкян, от името на театралния колектив, благодари на организаторката на това мероприятие – Аракси Мъгърдичян и на Клуба на дамите от „Парекордзаган”-Пловдив.

Аракси Мъгърдичян изказа задоволството си от участието на театралите и обяви благотворителната цел на това събитие в полза на арменския самодеен театър „Хагоп Баронян“.

Сета Ескерджиян прочете свои стихове, посветени на жената, любовта и пролетта.

Клуба на дамите изненада гостите и с цветни карнавални шапчици, с което веселието и танците станаха още по-красиви и пъстроцветни. Накрая всички си пожелаха нови срещи.

Дирухи Хачманян