AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Заслужено признание – Плакет и Грамота от СБЖ

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

В ранния следобед на 4 декември 2014 г., в клуба на „Парекордзаган”- клон Пловдив, се състоя среща по повод 10-годишнината на вестник „Парекордзагани Цайн”.

На нея присъстваха: г-жа Снежана Тодорова, и.д. Председател на УС и Главен секретар на Съюза на българските журналисти, Георги Найденов, Председател на пловдивското журналистическо дружество ”Еврорпес” и изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се”, Николай Гюлев и Хюршан Еминова, членове на пловдивското журналистическо дружество ”Еврорпес” , Евелина Здравкова – журналист от вестник „Марица”, Борис Григоров, Председател на Сдружение „Обединени българи за устойчив свят“, Архиерейският наместник на ААПСЦБ и духовен пастир на арменски храм „Сурп Кеворк” – отец Храч Мурадян, Председателят на „Парекордзаган” клон Пловдив – Рупен Чавушян, отговорният редактор на в-к „Парекордзагани Цайн” – Хрипсиме Ерниасян, както и членове на редакционния екип.

На чаша кафе, в задушевен разговор, г-жа Тодорова сподели своите непосредствени впечатления от Армения, където бе на посещение по покана на Съюза на арменските журналисти през месец ноември т.г., а отговорният редактор запозна присъстващите с идеята на вестник „Парекордзагани Цайн“, причините за неговото създаване преди 10 години и даде подробни обяснения как се списва вестникът.

10 YEARS “AGBU VOICE” NEWSPAPER (1)

Г-жа Тодорова връчи на г-жа Хр. Ерниасян Плакет и Грамота за редакционния колектив на в-к „Парекордзагани Цайн” по повод 10-годишния юбилей на вестника и неговият принос за популяризиране на богатата душевност, християнските добродетели и талантливите изяви на българските арменци. Г-жа Ерниасян получи от г-н Найденов и Диплома за съпричастност, професионализъм и обществена активност при реализация на проекта „Светът без грим” на фондация „Помогни на нуждаещите се” и колеж „Източен европейски образователен център”.

Споделени бяха трудностите, които съпътстват днес издаването на вестник, и в този контекст бе отбелязана главната роля на Председателя на „Парекордзаган“- клон Пловдив г-н Чавушян, на когото Георги Найденов връчи акредитационно писмо от фондация „Помогни на нуждаещите се”. Господин Чавушян, в качеството му на член на Европейския борд на „Парекордзаган” – Париж, се обявява за „Партньор в глобалния проект за един по-добър свят на мир и хуманност“, се казва в писмото.

Гостите поздравиха екипа по случай годишнината с пожелания за още дълги години ползотворна работа.

10_Godini_vestnikОбща снимка, със станалия популярен таг във Фейсбук „#2015RTAG# Turkey#Recognize The Armenian Genocide”*, запечата този вълнуващ за редколегията на пловдивския арменски вестник момент.

В отговор на любезната покана на отец Храч Мурадян, участниците в срещата посетиха и църковната крипта на храм „Сурп Кеворк“, където се запознаха с историята на съхранените стари църковни експонати – кръстове, мощехранителници, потири, ръкописни библии. През 1920-1922 г. прокудените арменски бежанци, в следствие на Геноцида, донасят вярата си и спасяват древната утвар от поругаване в храмовете на Родосто, Малгара, Чорлу, Одрин и др.

По повод 120-годишнината на организираното журналистическо движение в България, която се отбелязва тази година, да си пожелаем остро журналистическо перо, съпричастност към проблемите на българското общество , будна съвест и журналистическа етика.

*Този Таг в интернет събира съмишленици от цял свят, които призовават да се признае Арменският геноцид.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %