AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни"

НА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ

0 0
Read Time:3 Minute, 30 Second

На 3 октомври т.г. в Пловдив, ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив организира концерт на вокално – инструментален състав „Еребуни“, на който бе представен диска „На учителя с любов“ – подбрани изпълнения на групата в периода 1974 до 1988 г., събрани от Агоп Дайджанян, основател и първи ръководител на групата от 1971 г.

Времето няма да заличи постигнатото и няма да изтрие споменът за нашия ръководител, учител и мъдър баща, който в последните дни от своя земен път посвети месеци за подготовката на този диск.

Erebuni_cd2

Върху обложката на диска, по желание на г-н Дайджанян, стои снимка на вокално-инструментален ансамбъл „Еребуни“ от 1981 година. Тя е разположена върху древния римски път на Хисар капия, по който той, в продължение на близо 50 години, преминаваше на път към арменското училище, църква и репетиционната на „Еребуни“.

Независимо от времето, всеки концерт на ансамбъла започваше неизменно с една и съща песен –„Ереван Еребуни“. Тя така и не остаря, интерпретирана според доминиращия стил на времето и преработвана, но винаги обичана и аплодирана от публиката.

Следваха познатите арменски песни „Ашун“ в изпълнение на Таки Мелконян, „Им хин сер“ – на Симона Пачаджян и Хари Шишманян, Горадз йеразнер – Хари Шишманян. Една от утвърдените песни в периода 1974-1988 г. бе народната песен -„Джейрани бес“. Песента звучеше дълги години от концертните подиуми на цялата страна, в изпълнение на Ардем Бабикян. На концерта в Пловдив тя бе изпълнена в нов аранжимент от младата и талантлива певица Марина Спасова. Вокалната й подготовка бе дело на оперната изпълнителка Силва Долмаян. Петнадесетгодишната Марина е ученичка на съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив има подчертано отношение към арменския език, който владее говоримо и писмено, без да има дори капка арменска кръв във вените си.

По време на концерта прозвуча песен от диска „На учителя с любов“, написана по повод унищожителното земетресение в Спитак, Армения по музика на Шарл Азнавур – „Кез хамар Хайасдан“. Аранжирана за ансамбъл „Еребуни“, песента бе изпълнена в България за първи път от групата през 1988 г.

В репертоара на „Еребуни“ има много песни, труднотделими от творческата биография групата, като „Чалелов сейран гертам“, „Хай ахчиг им аннъман“, „Ту анмех йес“ или „Хаи ачкер“. Всяка една от тях дълбоко въздейства върху публиката, но най-силно се възприема чрез сценичното присъствие на изпълнителя. „Хаи ачкер“, бе изпълнена от Симона Пачаджян и Хари Шишманян в памет на обичания ни солист Томас Тумаян.

Музиката стои над думите и понесена от вятъра, пробужда вътрешния рай на човешката душевност, поражда усмивки, потапя те в океан от чувства. „Хапама“ е една от песните в репертоара на „Еребуни“, която се изпълнява от години и винаги носи много настроение не само на групата. Музиката идва от сърцето на изпълнителя и трябва да достигне до сърцето на публиката. Безспорна заслуга за това има оркестърът в състав: Ардаш Ерниасян – соло китара и бозуки, Ани Гелгелян – клавир, Рупен Топчиян – бас китара, Пламен Манафски – соло китара, Михран Бъздикян – барабани и Агоп Караохлуян – перкусии. Тяхно дело е аранжимента на песента, чрез който тя получи още по-качествено, различно по темперамент и стил звучене.

ВИС „Еребуни“ представи и част от новите си песни, които са включени в творческия сезон на групата. Даниела Дердерян приповдигна емоционално настроението на публиката с песента „Им анунъ Хайасдан е“, а силна кулминация постави ансамбловото изпълнение на песента „Мен йенк мер сареръ“. Вълната от аплодисменти, с които публиката изрази неведнъж своето одобрение и любов към групата даде на изпълнителите от ВИС „Еребуни“ така необходимата енергия, с която да продължат своята мисия в живота на нашата общност.

Диска, който бе представен на концерта носи заглавие „На учителя с любов“ и се издава благодарение спонсорството на г-н Рупен Чавушян, Председател на „Парекордзаган“ клон Пловдив и на Ованес Марукян, който преработи и подготви песните за издаването им в дигитален формат. Те са от личния архив на г-н Дайджанян, а екипът, който е осъществил записите в този период, днес не е между нас, затова с почит към паметта им и с благодарност към бяха споменати имената им: Кеворк Четинян, ръководител на оркестъра, Саркис Саркисян – аранжимент, Хазарос Иснеян, режисьор на пулт и Мардик Месчиян, артистичен организатор на групата.

От името на Почетния консул на РАрмения в Пловдив, г-н Е. Узунян, бе поднесена красива кошница с плодове и цветя от самодеен театрален колектив “Хагоп Баронян”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %