AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

Започнаха занятията на съботното арменско училище към “Парекордзаган“ клон Пловдив

0 0
Read Time:4 Minute, 3 Second

На 10 октомври т.г. започнаха занятията на децата от съботното арменско училище. Първият ден бе посветен на Арменския химн. Получените учебници и помагала от Министерството на Диаспората на Армения ще бъдат в помощ на “Парекордзаган“ (AGBU) клон Пловдив, който полага усилия да превърне учебните занятия в забавни, интересни и привлекателни за децата. Заедно с мултимедийни презентации в първия си учебен час за 2015 -2016 г., децата си припомниха арменската азбука, записаха думичките на арменския химн и запяха заедно.

В процес на прилагане е и AVC, за което “Парекордзаган“ клон Пловдив създаде всички условия за да могат децата да се включат в иновативната мултимедийна програма, създадена от AGBU и д-р Йервант Зорян*, чрез която по-успешно да овладеят майчиния си език.

Арх. Алвард Бадваганян, която води учебните занятия на децата в съботното училище уверено пристъпи в новата учебна година, с подготвените през лятото учебни помагала. В помощ на методическата работа с децта ще бъде и дългогодишния педагог и преподавател по чужди езици – Мери Тутян, член на ръководството на Благотворителния съюз.20151010_093012

НОВО: Виртуалния колеж AVC (Арменски виртуален колеж- www.avc-agbu.org), е нов метод за изучаване на арменски език – говоримо и писмено, и всеки, който желае, независимо от възрастта, може да получи необходимите знания под ръководството на преподавателя чрез разработената за лесно усвояване на арменския език програма от д-р Йерван Зорян. Тази година съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив ще въведе този метод като допълнителна помощ в изучаването на арменския език паралелно с утвърдените методи. Мисията на арменския виртуален колеж е да предостави на учащите се по целия свят възможността да получат пълноправно образование по арменски език, независимо от тяхната възраст, страната на пребиваване или нивото на знания. С най-новите постижения в света на виртуално обучение, AVC се стреми да създаде виртуална образователна общност, чрез която да поощрява културното образование и социалната комуникация сред учениците, които желаят да продължи образованието си в областта на арменския език.

Благодарение на онлайн програмата и инструкциите на седем езика(източно арменски, западно арменски, английски, руски, френски, испански и турски) AVC е в обсега на всеки, който желае да участва в курсовете по арменски език. Днес от програмата AVC се възползват около 3500 ученици от над 65 страни по целия свят – от САЩ до Русия, от Южна Африка до Венецуела, от Аржентина до тропически остров Реюнион в Индийския океан.

Комисията, в състав – Рупен Чавушян, Председател на „Парекордзаган“ клон Пловдив, арх. Алвард Бадваганян – преподавател по арменски език и Мери Тутян – методист, които ще подпомагат дейността на Съботното арменско училище запознаха ръководството с Календарния план на занятията по арменски език, въведоха Методическа тетрадка на преподавателя, в която ще се описва преподавания материал и Дневник за присъствие. В обучението са включени четене на текстове, диалози от реалния живот с различна трудност в зависимост от нивото на участниците, преводи на текстове, часове по вероучение, заучаване на стихотворения, прожекция на арменски филмчета, ролеви игри, презентации и др. Ще бъде демонстрирано и приложение към мобилните телефони за обучение „Моя Армения и Ереван”, което е виртуално пътешествие из забележителностите на страната с включен речник на арменските думи като опознаването на Армения и усвояването на езика ще бъде много забавно и достъпно за всички. Създаването на това мобилно приложение е финансирано от AGBU – Ню Йорк. Най-добрите преводи на децата ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Парекордзагани цайн”, ще има конкурси за рисунка, с цел изработване на картички, които ОАБС „Парекордзаган” и Арменската църква да разпратят по света с пожелания за празниците Коледа и Великден, ще се подготви и театрална изява за Коледа. Открит урок пред родителите през април 2016 г. ще покаже достигнатите през годината познания по майчин език.

По предложение на ръководството децата, показали най-добри резултати по арменски език ще бъдат финансирани от пловдивския Благотворителен съюз за участие в програмите на AGBU в Армения. Продължението на идеята за популяризиране на арменския език ще бъде и създаването на връзки между децата от арменските съботни училища в страната и Европа, както и превръщането на традиционния детски летен лагер на „Парекордзаган“ клон Пловдив „Хай Лер” в международен.

yervant-zorian* Д-р Зорян е Председател на Благотворителния съюз в Силиконова долина, Калифорния. Създател е на Арменския виртуален колеж на AGBU (AVC) и негов Председател. Той е главен архитект и сътрудник във фирма Synopsys, Силициева долина. Председател е на Техническия съвет на IEEE Test Technology (TTTC), основател и председател на работната група за стандартизация IEEE 1500, асоцииран професор в Университета Британска Колумбия.

Д-р Зорян притежава магистърска степен по компютърно инженерство от Университета на Южна Калифорния, докторска степен по електроинженерство от университета Макгил, и магистърска степен от Wharton Business School на Университета в Пенсилвания. Роден е в Алепо. В момента живее в Санта Клара, Калифорния.
Д-р Зорян притежава 34 патента в САЩ, автор е на 4 книги и над 350 публикувани рецензирани доклади, получил е многобройни награди.

Член е на Централния борд на „Парекордзаган“ в Ню Йорк от 2008 г.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %