Започнаха занятията на съботното арменско училище към “Парекордзаган“ клон Пловдив

На 10 октомври т.г. започнаха занятията на децата от съботното арменско училище. Първият ден бе посветен на Арменския химн. Получените учебници и помагала от Министерството на Диаспората на Армения ще бъдат в помощ на “Парекордзаган“ (AGBU) клон Пловдив, който полага усилия да превърне учебните занятия в забавни, интересни и привлекателни за децата. Заедно с мултимедийни презентации в първия си учебен час за 2015 -2016 г., децата си припомниха арменската азбука, записаха думичките на арменския химн и запяха заедно.

В процес на прилагане е и AVC, за което “Парекордзаган“ клон Пловдив създаде всички условия за да могат децата да се включат в иновативната мултимедийна програма, създадена от AGBU и д-р Йервант Зорян*, чрез която по-успешно да овладеят майчиния си език.

Арх. Алвард Бадваганян, която води учебните занятия на децата в съботното училище уверено пристъпи в новата учебна година, с подготвените през лятото учебни помагала. В помощ на методическата работа с децта ще бъде и дългогодишния педагог и преподавател по чужди езици – Мери Тутян, член на ръководството на Благотворителния съюз.20151010_093012

НОВО: Виртуалния колеж AVC (Арменски виртуален колеж- www.avc-agbu.org), е нов метод за изучаване на арменски език – говоримо и писмено, и всеки, който желае, независимо от възрастта, може да получи необходимите знания под ръководството на преподавателя чрез разработената за лесно усвояване на арменския език програма от д-р Йерван Зорян. Тази година съботното арменско училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив ще въведе този метод като допълнителна помощ в изучаването на арменския език паралелно с утвърдените методи. Мисията на арменския виртуален колеж е да предостави на учащите се по целия свят възможността да получат пълноправно образование по арменски език, независимо от тяхната възраст, страната на пребиваване или нивото на знания. С най-новите постижения в света на виртуално обучение, AVC се стреми да създаде виртуална образователна общност, чрез която да поощрява културното образование и социалната комуникация сред учениците, които желаят да продължи образованието си в областта на арменския език.

Благодарение на онлайн програмата и инструкциите на седем езика(източно арменски, западно арменски, английски, руски, френски, испански и турски) AVC е в обсега на всеки, който желае да участва в курсовете по арменски език. Днес от програмата AVC се възползват около 3500 ученици от над 65 страни по целия свят – от САЩ до Русия, от Южна Африка до Венецуела, от Аржентина до тропически остров Реюнион в Индийския океан.

Комисията, в състав – Рупен Чавушян, Председател на „Парекордзаган“ клон Пловдив, арх. Алвард Бадваганян – преподавател по арменски език и Мери Тутян – методист, които ще подпомагат дейността на Съботното арменско училище запознаха ръководството с Календарния план на занятията по арменски език, въведоха Методическа тетрадка на преподавателя, в която ще се описва преподавания материал и Дневник за присъствие. В обучението са включени четене на текстове, диалози от реалния живот с различна трудност в зависимост от нивото на участниците, преводи на текстове, часове по вероучение, заучаване на стихотворения, прожекция на арменски филмчета, ролеви игри, презентации и др. Ще бъде демонстрирано и приложение към мобилните телефони за обучение „Моя Армения и Ереван”, което е виртуално пътешествие из забележителностите на страната с включен речник на арменските думи като опознаването на Армения и усвояването на езика ще бъде много забавно и достъпно за всички. Създаването на това мобилно приложение е финансирано от AGBU – Ню Йорк. Най-добрите преводи на децата ще бъдат публикувани на страниците на вестник „Парекордзагани цайн”, ще има конкурси за рисунка, с цел изработване на картички, които ОАБС „Парекордзаган” и Арменската църква да разпратят по света с пожелания за празниците Коледа и Великден, ще се подготви и театрална изява за Коледа. Открит урок пред родителите през април 2016 г. ще покаже достигнатите през годината познания по майчин език.

По предложение на ръководството децата, показали най-добри резултати по арменски език ще бъдат финансирани от пловдивския Благотворителен съюз за участие в програмите на AGBU в Армения. Продължението на идеята за популяризиране на арменския език ще бъде и създаването на връзки между децата от арменските съботни училища в страната и Европа, както и превръщането на традиционния детски летен лагер на „Парекордзаган“ клон Пловдив „Хай Лер” в международен.

yervant-zorian* Д-р Зорян е Председател на Благотворителния съюз в Силиконова долина, Калифорния. Създател е на Арменския виртуален колеж на AGBU (AVC) и негов Председател. Той е главен архитект и сътрудник във фирма Synopsys, Силициева долина. Председател е на Техническия съвет на IEEE Test Technology (TTTC), основател и председател на работната група за стандартизация IEEE 1500, асоцииран професор в Университета Британска Колумбия.

Д-р Зорян притежава магистърска степен по компютърно инженерство от Университета на Южна Калифорния, докторска степен по електроинженерство от университета Макгил, и магистърска степен от Wharton Business School на Университета в Пенсилвания. Роден е в Алепо. В момента живее в Санта Клара, Калифорния.
Д-р Зорян притежава 34 патента в САЩ, автор е на 4 книги и над 350 публикувани рецензирани доклади, получил е многобройни награди.

Член е на Централния борд на „Парекордзаган“ в Ню Йорк от 2008 г.