AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни"

Концерт на ВИС „Еребуни“ в София

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

„Експлозия“ от емоции подари на публиката си ВИС „Еребуни“ на 7 ноември т.г. в залата на Руски културно-информационен център в столицата

„Бяхме, има ни и ще ни има“ бе надсловът, с който домакините – Координационен съвет на арменските организации в София, организира концерт на ВИС „Еребуни“ към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив.

Erebuni_2015 (3)

В елегантната амфитеатрална зала, публиката зае своите места в очакване пристигането на Архиерея на арменската църква в България – Н.В.П. архимандрит Исахаг Похосян, Н.П. Арсен Схоян, Посланик на Армения в България и съветника към Посолството г-жа Нели Матевосян.

Цветни прожектори рисуваха игриви точки по сцената, когато след обявяване инструменталистите и солистите на група „Еребуни“ заеха местата си. Първата емблематична песен на групата бе „Ереван-Еребуни“. През годините тя е претърпяла преработки, кавъри, интерпретирала се е според доминиращия стил на времето. Но винаги е била първа песен…„Групата с гордост носи името на старата столица на Армения – Еребуни още от създаването си през 1971 г. в Пловдив“-каза водещата Елиз Гагосян.

С градивна последователност „Еребуни“ представи своя репертоар, чрез който предаде емоционалната арменска музика, която е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия. Поднесена с настроение и идвайки от сърцето на изпълнителя тя трябва да достигне до сърцето на публиката. Следваха баладични песни в изпълнение на Таки Мелконян, Хари Шишманян и Симона Пачаджян, които докоснаха най-нежните струни в душата на публиката. Силните аплодисменти на публиката подкрепиха вложените от изпълнителите чувства. Закачливите и темпераментни народни песни, съчетани с модерно звучене на съвременните арменски композитори, покриха всички изисквания за стиловото многообразие в репертоара на „Еребуни“, с който групата се представи в столицата. В подкрепа на младите изпълнители на групата – петнадесетгодишната Марина Спасова, която изпълни песента „Джейрани бес“ и на Елиз Гагосян, която се представи с две песни публиката ги възнагради със силни ръкопляскания. Даниела Дердерян подари на публиката една от най-хубавите си изпълнения от новия репертоар на групата – „Им анунъ Хайасдан е“, а ансамбловата песен „Менк йенк мер сареръ“ избухна на сцената като химн на нашата непреходна и необхватна любов към планината Арарат и отечеството ни Армения.

Erebuni_2015 (2)

В днешния бързо глобализиращ се свят времето, прекарано пред компютъра или във Фейсбук, е много по-интересно. Да посветиш свободното си време на самодейност не е от най-предпочитаните занимания особено сред младите хора. Но в задружното семейство на ВИС „Еребуни“, където репетициите са забавни и развлекателни тези два часа отлитат незабелязано, когато два пъти седмично групата се събира в репетиционната, която е предоставена безвъзмездно от ЦН към пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“. Дело на „Еребуни“ са всички аранжименти, както и кавър версиите на познатите и любими арменски песни, които се изпълняват и до днес. Те се разписват от ръководителя на групата, сглобяват се с оркестъра, а след това се изпълняват със солистите. В такава атмосфера „Еребуни“ създават обичаните арменски мелодии, влагайки не само талант или глас, но сърце и любов!

Благодарност към изпълнителите от името на Координационен съвет на арменските организации в София поднесе с прекрасна кошница цветя Вартануш Задикян.

За спомен от гостуването „Еребуни“ поднесе на организаторите подарък с автографите на изпълнителите и флага на групата.

След топлото посрещане и прекрасен концерт изпълнители и домакини продължиха в по-задушевна атмосфера до късните часове на деня, след което групата отпътува за Пловдив.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %