БЛАГОТВОРИТЕЛНО ПАРТИ НА КЛУБА НА ДАМИТЕ

На 14 ноември т.г. клубът на дамите към ОАБС „Парекордзаган” – Пловдив, под ръководството на Аракси Мъгърдичян, организира благотворителна вечеринка в полза на Съботното училище за изучаване на арменски език.

В съботната вечер Арменският културен дом бе пълен с хора на различна възраст, които се радваха на срещата си и на богатата и красиво подредена трапеза, а голям брой от бивши и настоящи ученици на съботното училище създадоха пъстра група от танцуващи на дансинга.

IMG_20151114_2326289999

Официални гости на събитието бяха отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк” и г-н Рупен Чавушян, председател на ОАБС „Парекордзаган” клон Пловдив.

Водещи на празничната вечер бяха бивши възпитаници на съботното училище Инеса Геворгян – на арменски език и Сара Сарян – на български език. По тяхна покана духовния ни пастир, отец Храч Мурадян благослови вечеринката и предаде завета на нашата църква – ако отившаш на църква, не трябва да си сам, вземи и детето си, ако отиваш на училище, трябва да поканиш и приятеля си. Само чрез теб другите могат да се доближат до нашите християнски цености, религия и култура, каза отец Храч.

Програмата, която включваше песен и стихчета на арменски език, подготвена от арх. Алвард Бадваганян, преподавател по арменски език в съботното училище, показа талантливите ни деца, които малко бяха малко смутени от многобройната си публика, която бе дошла да подкрепи каузата на Благотворителната вечеринка, а именно – набиране на средства за оборудване и методически материали, нужни за съвременното обучение по майчин език. Въпреки това с ясни гласчета и отчетлив арменски заедно те рецитираха и пяха, бурно аплодирани от присъстващите.

20151114_195239_Burst01

Кратка мултимедийна презентация на новото обучение по арменски език чрез Арменския виртуален колеж (AVC) направи Хрипсиме Ерниасян. Този достъпен иновативен начин на преподаване е замислен да достигне до всеки, който желае да научи майчиния си език, независимо от възраст или държава, в която живее. Преведена е на седем езика. За да се включиш в AVC е достатъчно да имаш компютър и да си регистриран в програмата. След това тя те води стъпка по стъпка от ниво на начинаещ към овладяване на езика, писмено и говоримо. Хрипсиме Ерниасян представи новата програма на AGBU за Смарт телефони Gus on the go Western Armenian, която може да се свали от App Store, Google Play и Amazone. Финансирана от AGBU NY познатата в цял свят програма Gus on the go вече е адаптирана и на западно арменски чрез картинно-звукови и цветни флаш изображения. Така по забавен начин тази игра дава основни познания по арменски език за цветовете, превозните средства, плодовете, частите на човешкото тяло и животните с разходка от Ереван, Сардарабад, Гюмри до манастира Татев. С решение на ръководството на „Парекордзаган“ клон Пловдив всички деца от курса по арменски език ще получат програмата Gus on the go Western Armenian като Новогодишен подарък. Вече има и спонсор, който ще финансира тази идея.

За хубавото настроение на партито допринесоха изпълненията на ВИС „Еребуни” с ръководител Ардаш Ерниасян и целия екип от певци и музиканти. През голяма част от времето за танците и веселието се погрижи DJ Бари Джаникян.

Организираната от клуба на дамите томбола зарадва много участници. Нейни спонсори бяха: „Инспрес” – Рупен Чавушян, арменски ресторант „Ереван” – Харутюн Тутян, сладкарска фирма „Аги 1” – Елизабет Кюрегян, Дамите от Клуба към ОАБС „Парекордзаган”.

Г-жа Нъварт Мардиросян предостави чудесните напитки, които доведоха до това приповдигнато настроение.

Клубът на дамите организира чудесна вечер – гостите се веселиха, целта бе изпълнена – благотворителност в полза на Съботното училище за изучаване на арменски език.