AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

Необикновената Коледна светлина изгря в Арменския културен дом в Пловдив

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

IMG_0630С Коледна премяна децата от детска градина „Аревиг“ към ХОМ – Пловдив и от съботното училище на „Парекордзаган“ клон Пловдив участваха в традиционния Коледен празник, който ежегодно се организира от АЦН при храм „Сурп Кеворк“ – Пловдив.На 3 януари 2016 г., в края на неделната служба, духовния пастир на арменския храм в Пловдив отец Храч Мурадян благослови децата дошли в църквата и им подари по една икона. След това всички участници се насочиха към Арменския културен дом за да представят пред изпълнената със зрители зала програма, посветена на Арменската Коледа.

 

Christmas Concert 2016

Водещите “джуджета“ Микаела Джамджиян и Марио Томасян разказваха на арменски и български език за вълшебството на Коледа и представяха участниците в програмата.

След обръщението на духовния пастир на пловдивския храм „Сурп Кеворк“ отец Храч Мурадян, индивидуалните изпълнители – Марина Спасова, под акомпанимента на Мери Четинян, Крикор Карагьозов (пиано), ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив, Йордан и Лусиг Вичеви (виолончело) от Пловдив и Гаро Казасян (тромпет) от Свиленград, също ученик в НУМТИ, показаха високо ниво в изпълнителското изкуство. Малките ученици на госпожа Виктория Нерсесян под акомпанимента на пиано на Маргарита Семирджиян взривиха настроението на присъстващите с изпълнението на Коледни детски песнички, а малко по-големите, от съботното училище с преподавател арх. Алвард Бадваганян, използваха своите знания по арменски език, превъплъщавайки ги в стихчета, посветени на празника. Театрална трупа „Малвина Манукян“ с режисьор Евелина Николова представи с голям успех хумористично-закачлива Коледна сценка на български език в атмосфера близка до приказка, в която се преплитат образите на обичания белобрад старец, Снежанка и джуджета.

Това е магията на Коледа – да остави своята светла диря в съзнанието на децата, за да помнят, че никой истински човек, дори и най-могъщия владетел, не би могъл да обиколи целия свят за една нощ и да раздаде подаръци на всички деца, защото няма по-прекрасна гледка от протегнатите детски ръчички към подаръците под елхата в коледната утрин! Искаме да съхраним детският им спомен и дори когато пораснат, поне за ден да бъдат отново деца.

Цялостната картина на арменското изпълнителско изкуство не би била пълна без красивите арменски танци. Своите умения показаха и танцовата група към „Парекордзаган“ клон Пловдив – „Астхигнер“ с ръководител Анжела Везирян-Начева. Смесената група от 12 момчета и момичета на възраст от 7 до 12 години плениха публиката с два нови танца, които изпълниха с много грация и заслужиха бурни аплодисменти.

В края на концерта Мари Саркисян, член на ЦН към храм „Сурп Кеворк“ гр. Пловдив раздаде на децата осигурените от Настоятелството шоколади.

За озвучаването на тържеството се погрижиха Ардаш Ерниасян и Пламен Манафски от ВИС „Еребуни“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %