AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни"

45 ГОДИНИ НА СЦЕНА – КОНЦЕРТ НА ВИС „ЕРЕБУНИ“

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

DSC_0774След успешното представяне на групата в гр. Комотини, Гърция през м. февруари, в гр. Добрич през м. април и в град Шумен през м. май, на 11 юни т.г. в салона на ДНА в Пловдив се проведе тържествен концерт. „Поводът е 110 –годишнината от основаването на Благотворителния съюз „Парекордзаган“ в Кайро, Египет, 45 години от създаването на група „Еребуни“ и  25 години от обявяването на  Независимостта на Армения“, съобщиха водещите Анахит Татеосян и Алек Шишманян. Двамата са второто поколение на нашата обичана група и тяхното участие в концерта не бе случайно. Техните родители са имали голям принос в творческия облик на групата, продължават да я подкрепят и днес. Те представиха в резюме историята на „Парекордзаган“, спряха се на важните моменти от историята на ВИС „Еребуни“, който е единствен по рода си в България и Европа и има толкова дълъг и непрекъснат творчески живот, разказаха за историята на Втората независима Република Армения.

Младите солисти Марина Спасова, възпитаник на Съботното училище на „Парекордзаган“-Пловдив, Хованес Карохлуян и Такухи Везирян превърнаха концерта в празник на арменската песен. Жанрово многообразие внесоха Хари Шишманян и Мери Мовсесян Калудова. Цялостната музикална програма бе изградена до кулминацията, когато Такухи изпя патриотичната песен „Геташен“.

Бурните аплодисменти на публиката показаха, че арменската песен ще остане жива, че труда на тези музиканти и солисти ще бъде възнаграден с тяхната обич, и че „Еребуни“ винаги ще има своята публика.

Настъпва лятото, но групата няма време за отмора. Предстои й активен концертен план през есента, а през м. август т.г. те ще пътуват до Армения, за да участват на Международния фестивал „ИМ ХАЙАСДАН“. Това ще бъде първото участие на група на AGBU на фестивал в Армения.

На добър час!

Снимки: Крикор Аракелян и Тодор Вапцаров

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %