AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

100 Години Арменски Геноцид

47 от 50 щата в САЩ признаха Арменския геноцид

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

В четвъртък, 24 август 2017 г. щата Айова, САЩ, стана 47-ия щат, който призна Арменския геноцид, чрез подписаната от Ким Рейнолдс, губернатор на щата, Декларация.

По време на официалната церемония по подписването, на която присъстваха лидерите на ANCA-ER и групи за Защита правата на човека, включително представители на иракския Християнски съвет за хуманитарна помощ, проектът „Филос“ и „Айова за Армения“, губернаторът Рейнолдс обяви също, че м.  октомври 2017 г. ще бъде „Месец на информираност за Армения” за жителите и щата Айова.

Церемонията, която беше предавана на живо на страницата на ANCA във Facebook, приключи с молитва, изпълнена от преподобния отец Тадеос Барсегян от Арменската църква “Сурп Сахаг” в Минесота, която е най-близката арменска църква, която обслужва армено-американската общност в Айова.

 

Декларацията гласи:

“Арменският геноцид от 1915-1923, извършен над един милион и половина арменци, жени, мъже и деца, които са били убити, както и на над един милион убити гърци и асирийци са в резултат на актове на Османската империя. Тези жертви все още жадуват за правда. Ние трябва да осъдим всички исторически събития, които са се случили в миналото, включително Арменския геноцид, Холокоста, жертвите в ислямската държава, действия в Ирак, Дарфур, срещу християни и други религии, както и всички престъпления, извършени срещу човечеството. Ето затова м. октомври 2017 г. ще бъде “Месец на информираност за Армения”.

Роберт Ниkълсън, изпълнителен директор на проект „Филос“ каза: „Османският геноцид на арменския народ е едно от най-жестоките актове в историята и ясно доказателство, че злото все още се движи в света. Да се отрече Геноцид е равносилно да се пренебрегва това зло,  все едно да предадем нашите ценности като американци. С признаването на Геноцида, хората от Айова декларират желанието си да защитават човешкия живот, да защитават малцинствените общности и да запазят нашето национално наследство. Ние, от проекта „Филос“ поздравяваме губернатора Ким Рейнолдс за нейната смелост и морална чистота. Тя олицетворява принципната позиция на лидера, от който се днес нуждаем“.

На 19 май т.г. щата Тексас единодушно прие резолюция за признаване на Арменския геноцид.

Американското федерално правителство официално не е признало това. Американските президенти отдавна отказват да използват думата „геноцид“, като всяка година избират различни думи, за да ги почетат.

И Доналд Тръмп следва тази традиция: „През 1915 г. един и половина милиона арменци бяха депортирани и избити в последните години на Османската империя“, каза той в изявление през април. „Присъединявам се към арменската общност в Америка и по целия свят, като жалеем за загубата на невинни животи и за страданията, претърпени от толкова много хора“.

Признаването на Арменския геноцид бе едно от обещанията на бившия президент Барак Обама, но когато зае длъжността Президент на САЩ, отказа да го направи.

На снимките: представители на арменската общност в Айова и Н.П. отец Татеос Барсехян, духовния пастир на арменската църква „Сурп Сахаг“ в Минесота, която е най-близката арменска църква, обслужваща арменско-американската общност в Айова.

Губернатор Ким Рейнолдс, Армен Сахакян член на борда на директорите
на ANCA-ER и и директорът по комуникациите на ANCA-ER – Артур Мартиросян

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %