AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности Съботно Училище

Приключи летния лагер на „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“

0 0
Read Time:6 Minute, 25 Second

Тази година отново се проведе летния лагер на  „Парекордзаган“ клон Пловдив – „ХайЛер-2017“ във вилно селище „Вивиана“, разположено в Родопите, на Цигов чарк. Едно прекрасно кътче сред природата.

Въпреки неочакваните дъждове и климатични изненади, програмата на лагера не претърпя промени, а децата имаха разнообразни и изпълнение със състезателен дух задачи.

Освен вероучението, което се провеждаше от Нерсес Кетикян, образователната програма на арх. Алварт Бадваганян чрез AVC ( Арменския виртуален колеж) и практичните занимания, която тя им бе подготвила, децата рисуваха, научиха арменския танц „Кочари“ с Лилит Хайрапетян, пресъздаваха творческите си идеи върху предмети и текстил, играха на воля. Всеки ден от лагерната седмица аниматорите провокираха уменията им да се организират в екип и да се състезават отборно в разнообразните игри, които ръководството на лагера бе подготвило.

 

Изненадите бяха повече от очакваните. Посещение на Архиерея на Арменската епархия в България – архимандрит Исахак Бохосян, Председателят на „Парекордзаган“ клон Пловдив – Рупен Чавушян, лекторите Лео Дерваханян, авак хъмпабед Мелик Джамджиян, Яна Караохлуян, Наташа Начева, арх. Алвард Бадвагянян и Нерсес Кетикян … Всеки ден децата получаваха полезна образователна, духовна и житейска информация, която да им помогне в различни ситуации.

Аниматорите Марина Спасова, Ирина Андре Чавушян, Стефани Кетикян и Лилит Хайрапетян положиха изключителни усилия, за да превърнат лагера на децата в забавление чрез различни съревнования и предизвикателства.

Още в първия ден те започнаха да рисуват с Наташа, художник, собственик на детско ателие по рисуване, усърдно полагайки усилия да създадат своите цветове и фигури върху лист хартия, а на втория ден и върху текстил. Техните забележителни идеи изненадаха всички. През цялото време на лагерната седмица ентусиазмът им  бе заразителен, увличащ и развиващ творческото им мислене.

На следващия ден лекцията как да оцелеем в гората, как се работи с компас, какви са необходимите атрибути, които трябва да носим в планината разказа и показа нагледно авак хъмпабд Мелик Джамджиян.

Успоредно с това аниматорите подготвяха с лагерниците конкурса за „Най-щур грим и най-щура прическа“, „Вечер на таланта“, „Модно ревю“ и Карнавал.

Обичайните занимания – Сутрешна гимнастика, Вероучение и Арменския виртуален колеж, предхождаха игрите, които бяха най-очаквани в слънчевите дни на лагерната седмица.

Проведе се и лекция от медицинското лице на лагера – Старша сестра Яна Караохлуян, как се дава първа помощ при счуване, навяхване и открита рана, след което се проведе състезание „лекар“ – „пациент“, по време на която децата взаимно си бинтоваха китката и главата, показано им бе как се гипсира ръка и те истински се забавляваха.

Особено жив интерес предизвика  лекцията как да дадем първа помощ на пострадал във водата човек, какво не трябва да правим във водата и как се прави изкуствено дишане. Тя се проведе от инструктора по рафтинг Лео Дервахянян, а в следобедните часове, децата, заедно с Лео нарисуваха своя часовник, поставиха му стрелки и механизъм, играха логически игри.

Сериозните лекции също приковаваха вниманието на децата. Нерсес Кетикян им разказа за Арцах – нашата втора Армения, за смелостта на войниците, които бранят и до днес границата ѝ. След този ден те знаеха защо тениските и шапките им носят тези символи на Арцах. Друга лекция на Нерсес им разкри, какъв празник е Вартавар и как се празнува той. Същия ден те имаха и онлайн среща с Арменския виртуален колеж и администратора ѝ в Армения – Зепюр, която със снимки и песни им разказа за празника и как той се отбелязва в Армения.

Защо нашата църква и вяра е силна, защо трябва да обичаме Армения и Арцах  и да се гордеем, че сме арменци им разказа нашият Архиерей – архимандрит Исахак Бохосян. Той зарадва децата с изобилие от арменски сладки, произведени от пловдивските арменски фирми „Аги-1“ и „Ови и Сари“. Подари на всяко дете дървено арменско кръстче, а в деня когато го изпращахме от лагера, на всеки поотделно подари малката книжка „Молитвеник“.

Лагерното веселие бе оцветено и с два празника – именния ден на Марина Спасова и Марина Дерваханян и рожденния ден на Стефани Кетикян и Сами Кумруян. Подготовката за тях бе „широко известна“ тайна, но въпреки това имаше изненади, които не бяха разкрити предварително. За украсата аниматори и децата работиха тайно и всеотдайно.

Разходката до Луна парка на Цигов чарк отприщи други, неизпитани досега вълнения и забавления. Два часа децата лудуваха в една различна от лагера среда, пълна с разнообразни съоръжения- люлки, виенско колело, батут, трамплин, стрелбище и др.

На 18 юни, в чест на 180 г. от рождението на Васил Левски, децата бяха запознати с неговия героизъм, четоха неговите мисли, а аниматорът Стефани Кетикян ги запозна с живота и  дейността на революционера Левски. Последва състезание в двора по „лъвски скок“, което бе спечелено от Марина Дерваханян и Илиян Атанасов (двамата на 1-во място в категория до 9 г.) и Норайр Нурикян от Пловдив (в категория от 10 до 15 г.)

Всеки ден след вечеря, започваше трескава подготовка за различните тематични вечери. Звучеше арменска музика, провеждаха се репетиции, нареждаха се столове за зрителите и почетно място за журито. Започваха Конкурсите…

„Вечерта на таланта“ бе една от най-веселите и забавни моменти от лагера. За първи път бяхме свидетели на неочакваните таланти, които нашите деца показаха пред нас. Участваха повече от 15 лагерници: Александър Франкян, Саркис Кочиян, Моника Артинян, Александра Янкова, Нораир Нурикян, Аракси и Стефани Кетикян, Филип и Кеворк Зобуян, Михаил Тенчев, Арам Дерандонян, Илиан Атанасов, Тони Мовсесян, аниматорите Ирина Андре и Марина Спасова. Песни, танци, от класически балет до модерен рап, спортна гимнастика и групови изпълнения. Дори и журито, в лицето на Нерсес Кетикян, се включи в програмата, което изненада всички, с един много красив арменски танц, в който участваха спонтанно Степан Търтадян и грациозната Стефани Кетикян. Журито дълго оценяваше участниците. Накрая, председателят – Яна Караохлуян обяви победителите: Александра Янкова взе специална награда, а за групово изпълнение с равни точки се дадоха две първи места за Аракси и Стефани Кетикян и бенд „КамКак“.

На следващия ден се проведе и конкурса за „Най-щура прическа и най-щур грим“. Настъпи едночасова тишина, докато всички се гримираха и подготвяха своите „луди“ прически. Дефилето на участниците бе повече от забавно. Всеки един от тях бе вложил своите и на гримьорите „странно щури“ идеи, съчетани с артистичното им по детски изражение и забавна походка, старателно репетирана в двора на комплекса.

Журито в състав Яна Караохлуян, Светла Кетикян и Лилит Хайрапетян връчиха 1- во място за прическа на Александра Янкова – японката, за цялостна визия дадоха 1- во място на малката принцеса Аракси Кетикян, а за грим 1-во място взе Нораир Нурикян – пеперудата.

Вечерите завършваха с музика и танци, а в 21:30 ч. всички се събирахме в двора, където заедно с Нерсес Кетикян казвахме молитвата преди сън. После всеки се оправяше към своето бунгало, където продължаваха тихите игри с аниматорите, а по – уморените заспиваха. В една от вечерите, след като малките бяха по леглата си, в столовата бе прожектиран, за възрастните лагерници, нашумелият арменски филм „Обещанието“ (The Promise)”, продукция на филмовата компания  „Survival Pictures“ на покойния Кърк Крикорян.

Карнавал и Модно ревю – така завърши едноседмичната лятна ваканция на децата от лагер „ХайЛер-2017“. Вълненията, които изпитахме заедно с тях ще останат в паметта на всеки един от нас.

Ръководството на лагера благодари на всички, които активно участваха в подготовката и провеждането на лагера – на първо място на аниматорите Стефани Кетикян, Марина Спасова, Лилит Хайрапетян и Ирина Андре Чавушян, на лекторите в отделните дисциплини арх. Алвард Бадваганян и Нерсес Кетикян, на отговорниците Нора Дерандонян,  Мардирос Имасдасерян и Мери Мовсесян Калудова, на медицинската сестра Яна Карохлуян, на родителите Соня Артинян, Нъварт Дерваханян, д-р Папазян и Златка Саракян, на Аракси Мъгърдичян. С тяхната помощ бе разпределена отговорността, контрола и грижата за безопасността на децата. Те бяха най-близките помощници и опора на ръководството на лагера!

До нови срещи!

 

Хрипсиме Ерниасян, Отговорник на лагера

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %