AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Танцови групи

„Парекордзаган“ клон Пловдив е домакин на МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

„ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив е партньор

на Изложбата Мост-Между-Културите

Тя ще гостува в пет града на България от март до септември 2019 и в ООН Женева през есента на 2019 г.

 Пловдив като европейска столица на културата е важна част от турнето на изложбата. Тя ще е експонирана в културен център-музей ТРАКАРТ от 1 до 10.05.2019 г. От Арменската общност, с активното съдействие на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (AGBU) и на г-жа Хрипсиме Ерниасян – прекрасните ни домакини и партньори в Пловдив, активно се включиха в организацията и подготовката на официалното откриване на изложбата.

То ще се състои на 9 май от 17,30 ч. като след него гостите ще могат да се насладят на пъстра палитра от музикални изпълнения на хор „Евмолпея“, цигуларката Нина Куюмджиян и арменските танцови формации към  „Парекордзаган“ клон Пловдив – юношеската танцова група „Йеразанк“, детската танцова група „Астхигнер“ и танцова група на майките „Нърени“, с хореограф Анжела Везирян – Начева и солисти от вокално-инструментален състав „Еребуни“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив с художествен ръководител Ардаш Ерниасян – Марина Спасова, Хованес Караохлуян и Хари Шишманян.

Водещи на събитието ще бъдат Мелани Папазян, Ани Геворгян и Габи Докова нашите момичета от Пловдив, които достойно представят арменската общност в проекта.

От 1 до 10 май т.г. в галерия „Тракарт“ в Пловдив ще можете да видите вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина и Борис Борисови. Изложбата отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива вече трета година.

Изложбата представя отделни знакови моменти, емоции, преживявания от дните заедно, показва как 18 младежи от България и Холандия имаха възможността да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности.

Тази година фотоизложбата гостува в градовете, откъдето са децата, участвали в трите издания на проекта – Стара Загора, Велико Търново, Русе, Пловдив, Белица.

През целият ден на 9.05. в ТРАКАРТ ще се провеждат обучения и лекции за младежи, посветени на толерантността, под вещото ръководство на  о. Петър Граматиков, главен експерт по религиозните въпроси към Дирекция “Социална политика”, община Пловдив. Ще се проведат и няколко дискусии, ориентирани към диалога и междурелигиозното партньорство.

 

Специално за случая ще пристигнат някои от партньорите ни по проекта от URI Холандия, които и тази година ще са част от инициативата.

Изложбата „Мост-Между-Културите“ в Пловдив е свидетелство как ползотворно си партнират различните религиозни общности в града.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %