AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

"Еребуни" Бургас Танцови групи

Ден на Арменската култура в Бургас

0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

На 10 август т.г., един горещ августовски ден, ВИС „Еребуни“ и танцова група „Нърени“ към ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив отпътуваха за град Бургас, за да участват в събитие, което събра стотици жители, сънародници и гости  на град Бургас в Морската градина, пред паметника на Пантеона. Привлекателния морски бриз разхлаждаше сгорещените артисти и музиканти, които часове преди събитието се подготвяха на обляната в слънце сцена. Всеки таеше надежда, че до 19:00 ч., когато е обявено началото на концерта, слънцето милостиво ще скрие своите огнени лъчи.

А дотогава, техническите лица и всички музиканти от ВИС Еребуни се подготвяха за техническа репетиция.

Организиран от Община Бургас, този ден става част от фестивала ,,Заедно в Бургас“, в рамките на който са представени кулинарни щандове и културни събития на различни държави: Южна Корея, Италия, Русия, Египет, а на 10 август – Армения. Активно съдействие оказва и Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп хач“, с осезателно участието на бургаските самодейци и с доброволния и сърцат труд на основните организатори – Ховсеп Мелконян и Съри Мелконян.

Община Бургас подава стабилна ръка на организаторите като спонсорира и организира мобилната кухня, купува продуктите за арменските ястия: Ишле кюфта, хоровац, каплама, лаваш, долма, балкава, гата. Храната е в изобилие, а аромата на подправките и печеното месо се носи надалеч. Зад кулинарния щанд, стои армия от готвачи под вещото наблюдение на майстор – готвач  Ерика Капанцян, която живее в България от 25 години ( тя и съпругът ѝ Армен, готвят за удоволствие и имат сладкарски цех ,,Еревански сладки“).

Наред с детската работилница и кулинарния щанд под шатрите бе разположен щанд, на който се предлагаха и арменски религиозни сувенири и книги, издадени от ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив, сред които бе и последното „бижу“ – „В света на арменската кухня“. Тя се появи на книжния ни пазар буквално дни преди фестивала и с луксозната си външност и богато съдържание привлече минувачите и посетителите на събитието.

Кулинарната книга „В света на арменската кухня“ е сборник с рецепти, предимно от Западна Армения, донесени от нашите деди отпреди близо 100 години, стари и съвременни рецепти от Армения, както и калейдоскоп на арменската кухня от някои познати вилаети Диарбекир, Агън, Муса лер и др.

Подготвяна от шест години, книгата за първи път намери своя пазар тук, в Бургас, на най-масово арменско културно събитие през това лято.

Преди последното изпълнение на ВИС “Еребуни” – “Бургаски вечери” със солисти Мери Мовсесян-Каалудова и Хари Шишманян, прекрасната идея на режисьора Ховсеп Мелконян привлече публиката в един общ танц, на който  публиката, водена от нашите арменски танцьорки изтанцуваха популярният арменски танц “Кочари”, обичаната бъларска песен “Бяла роза” и традиционно изпълнявания на арменски събития “Кадрил”.

Всичко това направи деня на Бургас цветен и по своему красив, провокиран от различните нюанси на арменското изкуство.

Организаторите бяха подготвили силна концертна програма. Гостите от Комотини показаха еднин различен арменски свят, свързан с хореорафията и музиката на “Папури”, “Хамха”, “Шалахо” и др., танцова група “Нур” оживиха сцената с “Арарат” и “Охай”, и бяха възнаградени с бурни аплодисменти за танца по музика на известната Азанвурова песен “Бохеми”. Грация и елегантност поднесоха танцова група “Нърени” от Пловдив с танците “Дзахгадз палени”, “Муш” и “Хин файтон”, а красивите им костюми привлякоха много от гостите, които пожелаха да се снимат с тях.

Атрактивност и много динамика вля в празничния ден участието на ВИС “Еребуни”. Солистите Марина Спасова, Хари Шишманян, Ованес Караохлуян и Мери Мовсесян-Калудова представиха другото лице на арменската култура, а именно – песента, която кореспондира с душата на арменеца, вдъховила не един арменски музикант да достигне световна слава.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %