AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности Танцови групи

„Арменски танци и вкусове“ в програмата на „Лято в Капана“ с танцовите групи „Нърени“ и „Йеразанк“

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Културните събития в Пловдив си остават част от живота на този древен град, независимо от неочакваната карантинна ситуация.
Отменени бяха сериозни събития, свързани с активния обществения живот на града, отпаднаха и участията на танцовите групи и ВИС „Еребуни“ в различни събития на града и общността. Отложи се и дълго подготвяният спектакъл „Два дома“…
Но сякаш този вечно буден град, не може да спре колелото на своята история и то продължава да се задвижва от разнообразните идейни проекти, които са ситуирани най-вече в Капана, артистичния център на многоликия ни град.

След няколкото отменени участия на танцовите ни групи в Общински и мероприятия на НПО през м. май и юни, животът отново се събуди с нови хоризонти и сцени за участие. Започнаха активни репетиции и танцовите групи „Йеразанк“ и „Нърени“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив с хореограф Анжела Везирян-Начева, бързо възвърнаха своята форма, за да представят достойно нашият етнос в „Арменски танци и вкусове“ на сцената на „Лято в Капана“.

„Лято в Капана“ събра пловдивчани и гости на града на няколко любопитни събития. Организатор бе „Библиотека за идеи и събития“, с познати от миналото лято поредица от културни събития. Инициативата се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и бе част от Културния календар на града за 2020 година на улица „Абаджийска“, в близост до Whisky bar Sandak \ СандъкЪ.

Форматът започна от 2 юли с акустичен блус под звездите с участието на Румен Куртев, а на следващия ден 3 юли, от 20:00 часа бе представена темата „Арменски танци и вкусове“.
Вечерта бе посветена на традиционната музика, танците и вкусовете от Армения.
Двата самодейни арменски танцови състава към „Парекордзаган“ – Пловдив „Нърени“ (Нарово Дърво) и „Йеразанк“ (Мечта) зарадваха публиката с изпълненията си. Пловдивчани познават талантливите ни изпълнители от миналогодишните им участия, които са си поставили задачата да съхранят и да продължат разпространяването на ценното ни и богато културно арменско наследство под една от най- красивите му форми – чрез танцовото изкуство и привлякоха публиката най-вече чрез изразителните си изпълнения и красиви носии. Над Артистичния квартал Капана се понесе музиката на световно признатият от ЮНЕСКО арменски дудук, а танцьорите откриха за публиката един нов свят, вдъхновен от природата, любовта и мечтите, събран в една мелодия, в едно изпълнение.

Програмата продължи и на 7, 8 и 9 юли с Литературно четене, посветено на великия сатирик Чудомир, Йордан Радичков, Елин Пелин и Станислав Стратиев, концерт на младите таланти от Арт Войс Център и моно спектакъл “Забравени отъ небето”.

Представителните танцови групи на „Парекордзаган“ – Пловдив имат вече няколко предложения за участия, но сред най- значимите, ще е тази есен, на 19-20 септември т.г., на мащабния пловдивски Народен Събор, който ще се проведе в парк Лаута в Пловдив, и което арменските самодейци ще посветят на Независимостта на Р. Армения. За всички тях това ще е голяма отговорност, тъй като за първи път арменски танци и песни ще звучат наред с най-добрите български фолклорни танцови групи и изпълнители на традиционния събор. ВИС „Еребуни“ и танцовите групи „Йеразанк“, „Астхигнер“ и „Нърени“ ще представят света на арменските песни и танци в двата дни, в които ще се проведе събора.

А междувременно репетициите продължават и който желае да се присъедини към танцовите групи
Танцова група „Астхигнер“ за деца от 6 до 11 год. и танцова група „Йеразанк“ за младежи от 12 до 18 год. предоставяме нашите телефони за връзка: 0888 22 39 22- Хрипсиме Нурикян; 0889 41 48 60 – Анжела Везирян-Начева.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %