AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Поглед назад към 2020 г.

0 0
Read Time:5 Minute, 14 Second

Обръщение на президента на AGBU Бердж Сетракян – 1 януари 2021 г.

Драги сънародници, както в Армения, така и по света, приключваме година, която е драстично различна от всяка друга. Век след Испанския грип през 1918 г. светът е загубил близо два милиона души от пандемията Covid-19. Ливанските арменци през 2020 г. станаха свидетели на опустошителната експлозия в пристанището в Бейрут и срив на доверието в правителството – по ирония на съдбата, през същата година, която отбеляза стогодишнината на Ливан като независима държава. В Армения станахме свидетели на опустошителната война в Арцах през 2020 г., която предизвика военно и социално-политическо поражение за нашия народ. Докато войната обедини нашите сънародници по целия свят и мобилизира много хора с добра воля, за да помогнат на страната да се изправи на крака, нейното дълбоко морално и материално въздействие остави арменците шокирани.

Почти цяла година нашият свят се ограничава до един социално отдалечен начин на живот, като семействата и приятелите да не могат свободно да се поздравяват и прегръщат. Някои са загубили близки за една нощ; други са загубили поминък или жизненоважни източници на доходи, тъй като пандемията опустошава световната икономика и засяга почти всички, независимо от богатството, възрастта или културния произход. С надеждата за широко достъпни ваксини на хоризонта, можем да започнем да се чувстваме оптимистично за преодоляване на това огромно предизвикателство.

Дори в погледа назад към една мрачна година има моменти на светлина, единство и сила. Докато нашите лични дейности бяха въздържани, технологията беше творчески внедрена и подложена на изпитание. Доброволци и персонал на AGBU вдигнаха летвата по отношение  свързване и ангажиране на хора от всички възрасти от всеки континент. Ние бяхме домакини на форуми, засягащи много жизнено необходими разговори и обучихме десетки хиляди, включително тези извън нашия арменски свят. Горд съм със способността на AGBU да управлява своите подходи и дейности. Проявихме гъвкавост, новаторско мислене и изпълнение, придружени с истинско състрадание. Преди всичко сме предоставили критична подкрепа, когато това е било най-необходимо и съм благодарен на онези, които толкова ефективно направиха тази важна работа възможна.

Тази година основната тема на усилията ни, за AGBU беше наистина хуманитарната помощ. С глобалната криза на несигурността на храните, с която се сблъскаха толкова много хора, нашите общности във всички краища се справиха с предизвикателството, осигурявайки издръжка и грижи за околните. Всичко това беше благодарение на огромната щедрост на нашите дарители и неуморния ангажимент на нашите доброволци.

Точно както всички ние се приспособихме към нов начин на живот, нашата общност беше разтърсена от експлозията в пристанището в Бейрут на 4 август. Тя болезнено повлия на арменското население на града, което вече беше изправено пред травматична година, предвид икономическият срив на Ливан. Когато човешкият живот беше на карта, AGBU за пореден път се притече на помощ. Благодарение на нашите членове, приятели и поддръжници, ние осигурихме средствата, необходими за почистване на разрушенията, възстановяване на домовете, осигуряване на храна и медицински консумативи на нуждаещите се и предложихме безброй други дейности, свързани с благотворителна помощ. Нашите доброволци демонстрираха истинския дух на единство, служба и гражданска ангажираност в този момент на огромна нужда.

В следващия месец арменците навсякъде по света бяха потресени от избухването на войната в Арцах. Нашата република Армения, която беше поела по светъл път към просперитет и стабилност, претърпя масивен срив. Настъплението, започнато от турско-азербайджанските сили на 27 септември, доведе до загуба на голяма част от Арцах и унищожаване на голяма част от неговата инфраструктура. Още по-опустошително е, че отне живота на над 5000 войници за по-малко от шест седмици, остави 10 000 ранени и близо 70 000 цивилни разселени. Пълният обхват на ескалиращата хуманитарна криза става по-ясен с всяка изминала седмица. Всичко това доведе до една подтисната и деморализирана нация, блокирана в политически раздори.

Завършихме годината, поразени от мрака на объркването и траура, но знаем, че Армения и арменците ще се възстановят, както винаги, като приложим своята несравнима устойчивост, интелигентност и упорита работа за справяне с предизвикателствата на деня. Използвайки цялата си индивидуална и колективна сила, ние ще преодолеем всички трудности, които се изправят пред нас. Никога не можем да забравим, че оцеляхме след  полуунищожението ни като народ, последвано от десетилетия на политическа несигурност, разпръсване в Диаспората и драматични сътресения в Близкия изток. Все още стоим изправени, защото арменците никога не са позволявали на тъмнината да надвие нашия дух на устойчивост. Това не е малък подвиг.

Краят на тази бурна година е време на дълбоки размисли. Ние правилно разглеждаме всичко, което сме направили за почти тридесет години след независимостта на Армения и в по-широката история от повече от век след първата ни република. Важно е да погледнем назад и да направим равносметка на всяко предположение, всяка стратегия, всеки проект, дори динамиката между държавата и Диаспората. Ето как ще разберем какво бихме могли да направим по-добре и какво трябва да направим след това. Ето как ще се развиваме и ще ставаме по-силни, като личности и като институция.

Достатъчно скоро този сериозен самоанализ ще ни отведе до нови, иновативни модели на държавно изграждане и израстване на общността и стратегии за развитие на по-светло бъдеще. Като народ имаме уменията, талантите и ангажимента да подобрим състоянието си и да укрепим защитата си. Също така се радваме на предимства, които никога досега не сме имали, като достъп до най-модерните технологии и способността да поддържаме връзка помежду си в реално време. През XXI век властва „Икономиката на познанието“. Това е ера, в която можем наистина да се развиваме, тъй като проектираме по-интелигентни системи и разкриваме най-силните си страни като хора. Трябва да използваме тези активи и да дефинираме смела нова визия за изграждане на бъдещето, което желаем да видим.

Нека този мрачен момент бъде нашата трансформация, която ни води към по-светло бъдеще, в което нашето единство ще изгради нова и още по-голяма сила. Всеки от нас трябва да изиграе своята роля и да допринесе за националното ни обновление. AGBU се ангажира с важната задача, свързана с изграждане и развитие на нацията. Ние сме тук, за да застанем с арменците и да работим с всички, които желаят да ни сътрудничат за по-доброто на всички. Има място за всеки, който може да даде от своето време, своя опит и добра воля.

Благодарим ви за вашата загриженост и постоянен ангажимент в арменския живот. Пожелавам на вас и вашите семейства мир, просперитет и добро здраве през 2021 година.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %