AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Ако не създадем бъдещето колективно, ще бъде твърде късно след години“

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Интервю с Нубар Афеян, Основател  и изпълнителен директор на Moderna Therapeutics, съавтор на Пътната концепция, съосновател на хуманитарната инициатива „Аврора“, филантроп

Д-р Нубар Афеян споделя за настоящата ситуация в Армения, визията и развитието на Армения, перспективите за отношенията между Армения и Диаспората и настоящата криза.

„В Армения има високо ниво на несигурност във всички посоки. Никой не знае къде е истината, коя е най-ефективната стратегия. Очевидно най-важният въпрос в страната в момента е сигурността – военна, икономическа, здравна, социална. Тя трябва да бъде обезопасена. Въпросът за сигурността ще бъде на дневен ред най-малко 100 години“, казва д-р Нубар Афеян.

Той смята, че политическите процеси и недостатъци, които със сигурност са се случили през различните години, не са създали Армения такава, каквато са очаквали.

Д-р Афеян призовава да се съсредоточим върху бъдещето, да помислим за стъпките, които ще поведат Армения към развитие. Според него, напредъкът може да бъде осигурен с различни възможности, но когато става въпрос за големи проекти или трансформации, трябва да бъдем изключително ориентирани към бъдещето.

„За развитието на Армения са необходими ясни и амбициозни цели, трябва да разберем какво да направим, за да превърнем страната в място за създаване на идеи и ценности. Лидерът трябва да е ориентиран към бъдещето, да има способността да поема рискове, да преодолява трудностите и да се адаптира към различни ситуации. Страната може да се развива, ако начело има хора с такива качества”, казва д-р Афеян.

Той подчертава, че винаги е имало опити арменците да бъдат изкоренени, така че трябва да посеем корените си в бъдещето, трябва да си представим това бъдеще, трябва да рискуваме в името на това бъдеще.

„Ако не създадем това колективно бъдеще заедно, ще бъде късно в следващите години. Днес хората страдат от събитията, за които се говореше още през 2001 г. Те не поставят бъдещето като приоритет, а гледат към миналото“, подчертава Афеян.

Д-р Афеян е убеден, че за укрепване на връзките между Армения и Диаспората е необходимо да се създаде един орган, но за това е нужна обща визия и обща цел за бъдещето.

„Политическите програми трябва да се появят в конкурентна среда, в която най-накрая се раждат общи ценности. Когато търсите помощ, трябва да оставите настрана скептицизма, че ви критикуват, защото никой не знае истината, но възникващите въпроси могат да помогнат в търсенето на истината, в намирането на отговорите.“

В края на дискусията Нубар Афеян призова всички, които се опитват да помогнат на Армения да останат арменци, като направят информиран избор, а не заради произхода си.

„Каквото и да правим, това е моментът, в който имаме ангажимент за бъдещето на Армения, в което е надежда на хората, живеещи в Армения,“ заключи Нубар Афеян.

 

Сирануш Казаджиян, 13 януари 2021 г.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %