AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Парекордзагани Цайн

Диаспората пази духа на Армения втъкан в националните носии

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Специално за вестник „Парекордзагани Цайн“ интервю на Инеса Геворгян

Бихте ли се представили на читателите ни?

– Казвам се Гохар Харутюн Кочарян. Аз съм от Армения, град Ереван, но от 23 години живея в България, град Пловдив.

Как се насочихте към моделирането и ушиването на арменски национални костюми?

На снимката: Инеса Геворгян

– Учила съм шев и кройка в Армения, в ученическите ми години, от 16 до 18 – годишна възраст. Моята учителка по шев и кройка беше арменка от България. Много добре си я спомням и до днес, госпожа Мари …  Вече от няколко години имам шивашко ателие в град Пловдив и правя поправки на дрехи. Един ден получих предложение от хореографа и ръководителя на танцовите състави на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“, да ушия армески носии за танцовите им състави.

Използвате ли традиционни мотиви или влагате творчество?

– Разбира се, че използвам традиционни мотиви! Разполагам с книга, която съм закупила в Армения, която описва арменските носии, според района. Няма как да отсъстват традиционни мотиви, когато се шият традиционни арменски носии, но влагам и творчество.

Кореспондират ли армеските национални костюми с танците,които се поставят от хореографа Анжела Везирян-Начева?

На снимката: Гохар Кочарян

–  Всеки костюм се изработва индивидуално, спрямо различния период от време. Начина по който изглежда вече готовата арменска носия зависи от мелодията и танца, който се поставя от хореографа. Платовете, декорациите, модела на народната носия се решават след като обменим идеи, както от моя страна така и от страна на хореографа Анжела Везирян-Начева.

Как предавате духа на Армения на танцьорите, които обличат ушитите от Вас костюми?

–  Ние живеем в Диаспората. Далеч от родината си всеки един от нас би трябвало да допринесе с нещо за съхраняването на културата и традициите ни.  Аз предавам духа на Армения чрез носиите, които ушивам.  По този начин танцьорите могат отблизо да се „запознаят“ с арменските носии.

Кое Ви помага да пресъздадете спецификата на арменската шевица, която трябва да присъства в отделните костюми? Намират ли се характерните за арменските носии платове в България?

– Арменската носия сама по себе си е специфична. От голяма важност е съчетаването на подходящите цветове, за да се получи характерната носия. Много се радвам, че мога да предам знанията си на внучките ми, които също ми помагат при изработването, скрояването и ушиването на арменските носии и за трите танцови състави „Астхигнер“, „Йеразанк“ и „Нърени“. Да! Може да се каже, че се намират характерни платове в България  за ушиването на арменски носии, но е имало случаи, в които сме поръчвали нужните платове от Армения. От такъв плат, доставен от Армения, са ушити някои от арменските носии на танцивите състави „Астхигнер“ и „ Нърени“.

Как се чувствате, когато ушитите от Вас костюми оживярат на сцена?

  • С нетърпение очаквам изявите на танцови състави „Астхигнер“, „Йеразанк“ и „Нърени“. Наслаждавам се на всяка секунда от танците им, защото чрез хореографията на Анжела Везирян-Начева и изработените от мен носии се усеща арменският дух не само на българска сцена, но и на чуждестранна.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %