AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Съботно Училище

Обзор на декемврийските инициативи на „Парекордзаган“ – Пловдив

0 0
Read Time:3 Minute, 36 Second

В дните след приключване на войната по границата на историческите ни земи в Арцах през м. ноември 2020 г., AGBU насърчи своята хуманитарна програма, чрез благотворителни акции, които продължават да се провеждат и до днес от клоновете на Съюза по света.

През м. ноември т.г., AGBU Пловдив реализира целенасочена инициатива, чрез която събра над $ 1000 от продажбата на торбички с арменски кулинарни специалитети. Тези средства бяха насочени, с решение на ръководството, към едно от пострадалите семейства в Степанакерт, които временно бяха настанени в Ереван. Бащата е доброволец,  снабдител на хранителни продукти и консумативи от първа необходимост за семейства в убежища и в нужда, а чичо им бе на фронта в Мартагерд. След затихване на военните действия, в края на м. ноември семейството се завърна в пълен състав в дома им в Степанакерт, където възобновяват нормалният си ритъм на живот.

***

В подкрепа на дистанционното обучение по време на пандемичните месеци помогнахме на няколко младежи от танцова група „Йеразанк“, като им предоставихме  за временно ползване лаптопи, с които разполага Съботното ни училище. Поради карантинните мерки, валидни за цялата страна, дейността в Съботното ни училище бе преустановена за известен период, което позволи предприемането на действия, които да улеснят семействата с повече от едно дете като им бъде осигурен спокоен учебен процес в домашни условия.

Всяка година ръководството организира Коледно тържество за децата от Съботното училище и танцовите групи „Астхигнер“ и „Йеразанк“. По разбираеми причини тази година празникът се състоя в кратка среща, на която бяха връчени подаръчни комплекти /осигурени от фирми Аги-1,  и „Ови и Сари“, тениски – подарък от инициативния комитет на благотворителния базар-Арцах в знак на благодарност за тяхното доброволство по време на провеждане на най-мащабния благотворителен базар в България в помощ на нуждаещите се в Арцах и Армения семейства/ и коледни стипендии от AGBU Пловдив на младежите, с което духът на Коледа бе предаден с пожелания за успешна учебна година, активен и плодотворен творчески сезон, възходящи успехи и здраве. През изминалата година силен актив към танцова група „Йеразанк“ допринесоха и младежи от „Парекордзаган“ – Хасково.

Към тях ръководството на Пловдивския клон изразява дълбока признателност, придружена със същите подаръци и коледни стипендии, които приятелите ми от Пловдив получиха. Членовете на ръководството на клон Хасково бяха не само съпричастни на всички мероприятия, на които участваше танцова група „Йеразанк“. Те придружаваха децата на всяко тяхно участие в Пловдив, осигуряваха присъствието им на репетициите, направиха възможен мостът на приятелство между тях, а какво по-хубаво от това децата да израснат със здравата връзка помежду си и да останат приятели за цял живот.

_________

През м. декември 2020 г., в Хуманитарният Фонд на AGBU, ръководството на „Парекордзаган“ – Пловдив внесе $ 3000 (4 740 лева) за целева помощ към нуждаещите се семейства в Армения и Арцах.

Списък на дарителите в  акцията:

500 лв. – Фондация „Баклаян“,  Бургас

100 лв. д-р Лорис Сайян – Бургас

250 лв. – Интелектуалци от гр. Варна: Станислав Пенев, Ради Радев, Недялко Илиев, Стефан Сарандев, Костадин Коручев

510 лв. – Радослава Шумилова, Канго Клуб „Радост“

200 лв. – Нишан Бъздикян, Пазарджик

1400 лв. – Дарение от Арменската общност в гр. Русе

930 лв. – Дарение от Арменската общност в гр. Хасково

100 лв. – Мариам Таквор Гилигян – Зарарева

200 лв. – Стамена Димитрова Щърбанова – Кирова

550 лв. – Дарение от Арменскатаобщност гр. Добрич

 

_____________________

 

 

 

 

Продължихме инициативите чрез следващата стъпка – Благотворителен онлайн базар, проведен през м. декември т.г., на който се предлагаха предмети, изработени безвъзмездно от нашите младежи от танцова група „Йеразанк“ и арх. Алвард Бадваганян. За тях писахме в брой 258-259. Благотворителната коледна акция  успешно  мотивира много сънародници да изберат подарък с надбавена стойност, за което организацията изразява своята дълбока благодарност.

Паралелно с това обявихме и Благотворителен Базар на Книгата, с продажба на над 4 заглавия издавани през годините от клона на ,,Парекордзаган“-Пловдив, както и най-актуалното ни издание – кулинарната книга „В света на арменската кухня“ 10 лв. от стойността на която беше обявена в полза на кампанията за Арцах. До момента са набрани  над 1100 лв.

 

 

 

 

 

 

 

Дейностите в полза на Арцах и Армения продължават, а планът е в края на м. януари 2021 г. набраните  средства да бъдат преведени в AGBU Humanitarian Relief Fund –  по сметката на хуманитарния фонд на „Парекордзаган“ и ще бъдат обявени чрез вестник „Парекордзагани Цайн“ и Фейсбук..

В последните дни на 2020 г., бяха връчени стипендиите на арменските студенти от Пловдив и Хасково.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %