AGBU Пловдив

Armenian General Benevolent Union

Дейности

Абитуриенти от различните етноси в Пловдив с общо послание за мир и толерантност

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Първата младежка конференция на тема „Толерантност“, организирана от възпитаниците и абитуриентите на Националната търговска гимназия (НТГ) в Пловдив и Фондация „Заедно“, се проведе в последния ден на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“. Срещата в аулата на НТГ бе в подкрепа на проекта на Лейла Ал Салах (12 клас) „Красота в различията“. По време на форума учениците на елитната гимназия и представители на три религии от различните етнически общности в града обсъдиха прояви на дискриминация и нетолерантност, на посегателства върху исторически и културни паметници в Пловдив. Лейла Ал Салах, която е от сирийски произход и председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова представиха свои проекти в подкрепа на каузата за запазване на толерантността и взаимното уважение между хората с различно вероизповедание в най-стария жив град в Европа. 

Младежи от арменската общност отправиха послание на български, английски и арменски за един по-добър свят. За тях думите на бъдещето са: мир, разбирателство, толерантност, равни. Представителите на общностите в Пловдив разказаха за лични преживявания и приятелства с хора от други религии и народности. В подкрепа на нашата „заедност“ в този град, всеки един от нас показа, че е готов да загърби лични и семейни празници, в полза на осъществяването на съвместни събития, свързани с културата и традициите ни. Искаме да сме живия пример, че това е най-естественият начин да живеем тук. Това каза пред абитуриентите председателят на ОБС „Парекордзаган“ в Пловдив и представител на общността във фондацията Хрипси Нурикян. 

В света е прието руснаци да се наричат хора от 190 народности. Където и да отидем по света обаче, ние приемаме обичаите и традициите на местните жители и това е показателно за толерантността и готовността ни да уважаваме различията помежду си, сподели Мария Николова от руската общност и цитира думите на Питагор: Понякога е по-лесно да кажеш на човек – Мразя те, ти си глупак! – отколкото да изречеш – „Прости ми, не съм прав!“. 

Председателят на младежката организация на евреите „Шалом“ Кристиян Ангелов провокира възпитаниците на Националната търговска гимназия да коментират най-често срещаните стереотипи, свързани с еврейския народ, а представителят на турската общност в Пловдив Ахмед Пехливан пожела на младежите от НТГ, след като завършат, да бъдат истински търговци – защото и в древността, и сега, за търговците нямат значение нито религията, нито народността на хората, с които работят. Председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова ги посъветва да бъдат смели в мечтите си, да обиколят и опознаят света, за да имат най-голямото богатство – приятели от всички континенти.

Конференцията, в която участваха над 50 момичета и момчета от различни общности, завърши с обща снимка и дегустации на традиционните закуски на народите, представени в Петото издание на панаира „Етно кухня на колела“. Събитието се реализира с пълната подкрепа на ръководството на националната гимназия и се организира съвместно от Лейла Ал Салах и Кристиян Ангелов от младежката организация на фондацията.

Прессъобщение на фондация „Заедно“

Фотограф: Ичо Динков и ПЦ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %